Prethodni članak
Sljedeći članak

Petek: ''Nasilje se ne događa negdje drugdje, događa se u našem susjedstvu, među našim prijateljima''

U Oroslavju održan Okrugli stol ''Posljedice obiteljskog nasilja po mentalno zdravlje žrtvi''


Danas je u Oroslavju održan Okrugli stol “Posljedice obiteljskog nasilja po mentalno zdravlje žrtvi”, organiziran od strane Krapinsko-zagorske županije - kao jedna od brojnih aktivnosti u sklopu projekta “Novi početak“. Nositeljica ovog projekta je upravo Krapinsko-zagorska županija, a partneri na projektu Dom za žrtve nasilja u obitelji ''Novi početak'' i Centar za socijalnu skrb Krapina.

Moderatorica Martina Horvat uvodno je uputila pozdrave u ime predstavnika organizatora, zamjenice župana Jasne Petek, voditeljice projekta Novi početak i pročelnice Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu politiku, branitelje, civilno društvo i mlade Martine Gregurović Šanjug te ravnateljice Doma Lovorke Latin i ravnatelja Centra Sergeja Augustina Erdelja.

Sudjelovali su i ravnateljice i ravnatelji te stručni suradnici iz zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne skrbi te odgojno obrazovnih ustanova, predstavnici jedinica lokalne samouprave i drugi.

Tema je bila vezana uz obilježavanja dva datuma: prošlotjednog Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama i nadolazećeg Svjetskog dana mentalnog zdravlja. Cilj okruglog stola bio je informirati stručnjake o obilježjima utjecaja obiteljskog nasilja po mentalno zdravlje odraslih i djece. Jedan je od sedam okruglih stolova u sklopu projekta, a kojim se tijekom godine obrađuju različite aktualne teme.

Prije samih izlaganja skupu se obratio gradonačelnik Oroslavja Viktor Šimunić, kao domaćin, uputio je pozdrave u ime grada i svoje osobno i zahvalio KZŽ na provođenju ovakvih i sličnih projekata, poput ''I tebe se tiče'', koji se provode po gradovima i općinama. ''Mislim da je to važno, da se ljudi osvijeste jer svi smo mi bile svjedoci nekog nasilja. Ponekad se zažmiri i ode dalje, a mislim da je baš važno da se otvore oči i da se sve takve loše stvari prijave, da ne budemo tiho, nego da budemo glasni, jer samo tako možemo neke stvari promijeniti. Grad Oroslavje je tu, dvorana je tu, trg je tu, što god da treba, tu smo i voljni smo pomoći, pa makar da i jedno nasilje spriječimo''.

Jasna Petek, zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije zahvalila je svima na dolasku i uvodno naglasila da je za KZŽ svaka vrsta nasilja neprihvatljiva kategorija, a obiteljsko nasilje je na prvom mjestu. ''Mnoge aktivnosti provodimo u sklopu projekta Dom za žrtve nasilja Novi početak, ali i u sklopu svojih ostalih aktivnosti tijekom cijele godine nam je iznimno važno, s jedne strane informirati, educirati i pokušati stručnu javnost još više senzibilizirati i pripremiti za rad, kako sa žrtvama, tako i sa počiniteljima, a s druge strane nam je izuzetno važno stalno i svakoga dana dijeliti informaciju o tome da je nasilje neprihvatljiva kategorija i to svaka vrsta nasilja'' – rekla je Petek i još jednom podsjetila na akciju ''I tebe se tiče'', koja se provodi po gradovima i općinama diljem KZŽ. Također je zavalila  prof. dr. sc. Marini Ajduković, koja je kasnije održala predavanje na temu obilježja utjecaja obiteljskog nasilja po mentalno zdravlje djece i  odraslih.

''Na području KZŽ u zadnjih nekoliko godina uvijek se brojke vrte oko 300-njak presuda u područja kaznenih prekršaja ili isto toliko prekršaja, što se jedne strane govori da se procesuira, ali s druge strane govori u prilog činjenici da je nasilje još uvijek prisutno, i ono što svaki puta iznova ponavljam – nasilje se ne događa negdje drugdje, događa se u našem susjedstvu, među našim prijateljima, kod naše rodbine i nasilje se tiče svih nas.'' – rekla je zamjenica župana.

Nakon uvodnih i pozdravnih govora prof. dr. sc. Marina Ajduković, profesorica sa Studijskog centra za socijalni rad Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prezentirala je prisutnima obilježja utjecaja obiteljskog nasilja po mentalno zdravlje djece i odraslih.

Između ostalog u svom predavanju Ajduković je istaknula kako je ideja zaustaviti nasilje ali to nije jednostavno, jer smo kao ljudska bića agresivni. ''Ljutnja i agresija su dio naše biologije. To je biologija koja nam je omogućila da evolucijom preživimo puno neugodnih situacija u kojima smo se trebali braniti od nekih prijetnji ali ono što se dogodilo, da vrlo često se radi o poteškoćama kontrole i sl., dolazi do ljutnje, pa agresije koja se vrlo često pretvara u nasilje. S druge strane još uvijek imamo vrlo tradicionalne obrasce muško – ženske socijalizacije.'' – naglasila je Ajduković i nastavila predavanje, koje će dobro doći prisutnima iz struke koja se bavi problemom nasilja.

Sljedeći okrugli stol će se održati u prosincu, na temu prava žrtava, a povodom Međunarodnog dana ljudskih prava, a lokacija još nije poznata.

Još članaka iz "Županija"

Facebook