Prethodni članak
Sljedeći članak

'Ovaj tjedan imat ćemo sastanak s hotelijerima i direktorima kupališta, kako bi dogovorili strategiju reklamiranja'

Župan Kolar na presici je govorio o stanju u gospodarstvu i turizmu u KZŽ


Željko Kolar – Mi smo u petak proslijedili treću tranšu pomoći u zaštitnim sredstvima našoj obrtničkoj i gospodarskoj komori. 15 tisuća maskica, 20 tisuća rukavica, 350 litara dezinfekcijskog sredstva i 380 vizira. Na taj način, onima koji su počeli s radom, olakšavamo ponovno otvaranje njihovih obrta i lokala, s obzirom da su bili bez prihoda mjesec i pol dana. Smatramo da pravovremena pomoć, nekad i manja, znači i više nego kad smo zapravo u punoj gospodarskoj aktivnosti - rekao je Kolar.

Župan Kolar rekao je da su danas, nakon što su imali u srijedu turističko vijeće KZŽ, napravili rebalans proračuna gdje su s 3 milijuna i 900 tisuća kuna sveli proračun na nekih 2 milijuna kuna.

- S obzirom da je TZ Hrvatske blokirala i zaustavila sva sredstva za zajedničko oglašavanje, iako smo mi već imali promocije i sajmove, npr. u Milanu u drugom mjesecu i imali smo određeni trošak koji je negdhje oko 180 tisuća kuna i koji sada pada kompletno na teret TZ KZŽ. Mi smatramo da ta odluka nije korektna i da jednostavno treba, one aktivnosti koje su provedene, sukladno ugovorima, sporazumima i dogovorima, koje smo imali, da bi ih i na taj način trebalo i realizirati. Na turističkom vijeću smo razgovarali i oko pomoći hotelijerima i našim kupalištima kako bi se odredila i dinamika za rad vanjskih bazena. Organizirali smo zajedno sa dr. Bojanom Mahmutović, našim Zavodom za javno zdravstvo, hotelima i kupalištima sastanak u petak, gdje su oni prošli kroz sve mjere i postupke kod otvaranja vanjskih bazena. Oni su sa tom inicijativom su išli prema našem Županijskom stožeru, mi smo to podržali i mi smo to uputili u Nacionalni stožer civilne zaštite - rekao je Kolar.

Dodao je da naši hoteli koji imaju bazene i kupališta objektivno ne mogu očekivati neku gospodarski ozbiljnu aktivnost ako kompletno hotel sa svim svojim sadržajem nije u funkciji. - Danas smo proslijedili i četvrtu fazu pomoći. Tako da smo prema hotelijerima, koji su otvorili svoja vrata i bazene za unutarnje goste, uputili pomoć u zaštitnim sredstvima. Na taj način ćemo i njima olakšati samo poslovanje - istaknuo je župan.


- Ono što mogu najaviti je da ćemo do kraja tjedna imati potpisane sve ugovore sa uzgajivačima zagorskog purana i simbolično ćemo na neki način u petak prezentirati sam program. Naravno da očekujem do kraja tjedna i ugovor koji imamo pripremljen s bankom na 30 milijuna da bi se mogla koristiti ta obrtna sredstva, s time da smo danas još jedanput uputili požurnicu nekim jedinicama lokalne samouprave, koje se dosada nisu izjasnile niti pozitivno, a ni negativno, da li će sudjelovati u sufinanciranju kamata - objasnio je.

- Bojim se da sada momentalno da ni u Hrvatskoj, a ni u Europi i svijetu nema nikoga iz stručnih krugova tko bi se usudio davati nekakve procjenu što će se dalje događati s turizmom. S obzirom da u našim toplicama je negdje pola – pola gostiju domaćih i stranih, eventualno možemo sa dobrom kampanjom, dobrim sigurnosnim uvjetima, sadržajima privući jedan dio domaćih gostiju, a što će biti sa stranim gostima, to ovisi prije svega o njihovoj epidemiološkoj situaciji u njihovim matičnim zemljama. Kao što znate svi više manje preporučuju da se ne putuje i da godišnje odmore provode u svojim matičnim zemljama jer je turizam „na koljenima” u svim zemljama, tako da je teško prognozirati kakva će biti situacija s turizmom. Činjenica je da smo mi već krenuli s kampanjom, pojedini subjekti su također već krenuli s kampanjom, mi smo na graničnim prijelazima krenuli sa jumbo plakatima, dobili smo moratorij plaćanja dok traje koronavirus, dok su granice zatvorene i dok su bili pod posebnim režimom. Mi smo dogovorili da ćemo već ovaj tjedan imati sastanak sa svim hotelijerima i direktorima kupališta, kako bi dogovorili zajedničku strategiju reklamiranja. Ne bi se usudio davati neke prognoze kako će sve to ići, a ako uspijemo držati pandemiju pod kontrolom, vjerujem da će određenog prihoda biti, ali kakav će biti u odnosu na prošle godine, to se ne može prognozirati - zaključio je Kolar.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Prometna nesreća na autocesti A1 na 291+700 km između čvora PIROVAC i čvora BENKOVAC u smjeru Zagreba. Vozi se uz ograničenje brzine 80 km/h.  Pojačan je promet na gradskim cestama i obilaznicama. Moguća je vožnja u koloni s povremenim zas...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program