Prethodni članak
Sljedeći članak

Održana tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova

Jučer je u prostorijama Krapinsko-zagorske županije održana tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije.


Jučer je u prostorijama Krapinsko-zagorske županije održana tematska sjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije. Sastanku su se uz županicu Sonju Borovčak, predsjednicu Povjerenstva Tajanu Broz te članove Povjerenstva odazvali i predstavnici političkih stranaka, SDP-a, ZDS-a i Hrvatskih laburista.

Zakon o ravnopravnosti spolova iz 2008. godine vrlo precizno definira uravnoteženu zastupljenost na način da podzastupljenog spola na predloženim izbornim listama ne smije biti manje od 40%. Ova odredba predstavlja rodno neutralnu kvotu od 40% koja se odnosi na broj mjesta na izbornim listama, ali ne i na njihov raspored. S ciljem unutarstranačke prilagodbe ovakvoj odredbi, zakon predviđa tzv. 'period prilagodbe' od tri redovita izborna ciklusa tijekom kojih se neće primjenjivati sankcije. Sankcije će se prvi puta primjenjivati na lokalnim izborima 2017. godine što ne umanjuje činjenicu da je demokratska obaveza stranaka da osiguraju uravnoteženu zastupljenost žena na izbornim listama.

Iznoseći podatke o podzastupljenosti žena u županijskim skupštinama, općinskim i gradskim viječima u Hrvatskoj, ali i na razini Krapinsko-zagorske županije predsjednica Povjerenstva Tajana Broz istaknula je kako je Županijska skupština gotovo jednoglasno donijela i akcijski plan vezan uz promicanje ravnopravnosti spolova na području KZŽ. Važno je da i političke stranke u svojim programima vode računa o potrebama i interesima žena. Isto tako, izuzetno je važno da se tijekom kampanje svi akteri suzdrže od netrpeljivih i seksističkih izjava te da i u marketinškim porukama i akcijama vode računa o ravnopravnosti spolova.

Dunja Špoljar iz SDP-a istaknula je da SDP u Statutu ima također kvotu od 40% te da Forum žena SDP-a inzistira na njezinom poštivanju. Napomenula je da SDP na predstojećim izborima ima 3 kandidatkinje za načelnice i 1 za gradonačelnicu. Očekuje da će se kvota na županijskoj listi poštivati.

Natalija Lukec iz Hrvatskih laburista napomenula je kako je ona kandidatkinja za zagorsku županicu te kako se projsečan udio žena na utvrđenim listama hrvatskih laburista 42%.

Popović iz ZDS-a istaknuo je da je u ZDS uključen velik broj mladih žena te da će stranka dati sve od sebe da ispoštuje kvotu.

U raspravu se uključila i županica istaknuvši da je KZŽ jedina županija koja je do sada imala dvije županice te da poesbno treba ohrabrivati i podržati žene u političkom angažmanu što je ona osobno i kao županica i kao predsjednica SDP-a i činila.

Zaključci sjednice su da će se još jednom upozoriti političke stranke na njihove obaveze iz Zakona o ravnopravnosti spolova, da je potrebno činiti daljnje napore na poticanju političkog angažmana žena i samo Povjerenstvo poziva žene da se kandidiraju na predstojećim izborima te je potrebnpo dugoročno raditi na strategijama uključivanja žena u političke stranke.

Još članaka iz "Županija"

Facebook