Prethodni članak
Sljedeći članak

ODLIČNI TURISTIČKI REZULTATI: Kolar: 'Očekujem da prijeđemo 400 tisuća noćenja, ova destinacija to može'

Zagorje postalo interesantna destinacija za snimanje filmova. - U Kumrovcu sutra počinje snimanje jednog filma, otkrio je župan Kolar na pressici


U hotelu Well u Termama Tuhelj održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljeni godišnji turistički rezultati na području Krapinsko - zagorske županije za prošlu godinu. A ona je, kaže voditeljica Turističkog ureda Sanja Škrinjar, bila izrazito uspješna.


-Imali smo nešto od 176 tisuća dolazaka i skoro 369 tisuća noćenja. Što se tiče udjela turista u dolascima, skoro smo se vratili na pretpandemijsko vrijeme – kaže Škrinjar. Tako je bilo 52, 69 posto domaćih gostiju, a 47,31 posto stranih gostiju. Vrlo slično je i kod noćenja, bilo je 51,41 domaćih i 48,59 stranih gostiju.
Turisti i dalje dolaze najviše iz Slovenije, koja nam daje 54.470 noćenja. Na drugom mjestu je Poljska, pa Njemačka, Češka, Nizozemska i Danska. - Bilježimo123,68 posto porasta u dolascima i 201 posto u noćenjima kod Nizozemske, 289 posto u dolascima i 352 u noćenjima kod Danske. To su tržišta koja su nas polako prepoznala i gdje nam brojke tradicionalno rastu, a tu je i Belgija koja ima nešto manje dolazaka i noćenja pa nije u prvih 10, no rezultati su zaista impozantni i uz naše hotele upravo ti gosti dolaze i traže kuće za odmor s dodatnim sadržajima poput bazena i slično. To su ljetni gosti koji ostaju minimalno tjedan dana na području destinacije – rekla je Sanja Škrinjar.

Od županija, tradicionalno je na prvom mjestu Grad Zagreb, a slijede Primorsko – goranska, Splitsko – dalmatinska i Istarska županija. Interesantno je da bilježimo rast u dolascima kod Varaždinske županije 28,6 posto, i Međimurske 49,42 posto u dolascima te 22,63 odnosno 50,57 u noćenjima.To su bliske županije, ali očito smo im interesantni – komentirala je Škrinjar.

Što se hotela i kampova tiče, u hotelima je ostvareno 274.346 noćenja, a ako k tome pridodamo i kampove, onda je to 280.047 noćenja s prosječnom popunjenosti po krevetu 54,11 posto. Od turističkih zajednica područja, najviše ostvarenih dolazaka i noćenja ima turističko područje Tuhelj, Klanjec i Veliko Trgovišće odnosno Biser Zagorja s ostvarenih 171.580 noćenja, slijede Stubičke Toplice pa Srce Zagorja, Donja Stubica.
Na području cijelog klastera sjeverne Hrvatske ostvareno je 1.207.632 noćenja, od čega je 30,55 posto ostavareno upravo na području naše županije. - U klasteru smo najjača kontinenentalna turistička destinacija, s najviše ostvarenih noćenja – kaže Škrinjar.

Vodeni parkovi imali su 707.745 posjetitelja, a Svetište u Mariji Bistrici 676 tisuća posjetitelja. U 2021. KZŽ je imala 3503 kreveta, dok sada ima 3687, a to je porast od 184 kreveta, odnosno 5,20 posto u odnosu na 2021. godinu.


U Zagorje su prošle godine stigle i brojne nagrade. - Vinari su osvojili medalje na Dekanteru, 3 srebra i 3 bronce, zatim na International Vine Challenge, srebro 2, bronca 3, pohvale 6, krajem godine dobili smo i 5 nagrada Simply the best, koje su primili manifestacija Tjedan kajkavske kulture, Vuglec Breg, Restoran Purga, Mali ulični festival te Štruklionca u Vili zelenjak Ventek. Što se tiče nagrada HTZ i HGK, imali smo 2 finalista, u kategoriji hotela s 3 zvjezdice hotel Terme Jezerčica te u kategoriji mali obiteljski hotel Hotel Villa Magdalena.
Škrinjar se osvrnula i na brojne aktivnosti, poput labelinga obiteljskog smještaja 'True Zagorje home', Zagorje Outdoor, WRC Croatia, Vinograde s pogledom, 100 dvoraca Sjeverne Hrvatske, Okusi hrvatske tradicije – Okusi Zagorja, online i offline oglašavanje, Štruklijada, sajam i izložba zagorskih vina, 100 posto zagorsko, Babičini kolači te studijska putovanja novinara, agenata, blogera i influencera.

-Naglašavam WRC nam ide ove godine u travnju u Kumrovcu, nastavit ćemo i dalje županijske manifestacije, idemo na 3 inozemna sajma u sklopu klastera, u Beč, Munchen i Berlin zajedno s HTZ. Nadamo se da ćemo uspjeti konačno pokrenuti i organizirati Festival balona na vrući zrak. To i Seljačka buna su manifestacije kojima bismo željeli još pojačati učinak, da postanu zaista motiv dolaska turizma u našu destinaciju – rekla je Škrinjar.


Domaćin, direktor Termi Tuhelj Vasja Čretnik, također je komentirao prošlu godinu. – Počela je nesretnim omikronom, bili smo na početku malo pesimistični, ali jako smo zadovoljni na kraju godine rezultatima – rekao je te usporedio prošlu s 2019. Godinom, rekordnom u Termama Tuhelj. - Uspjeli smo u prošloj godini ostvariti 157.800 noćenja, što je čak 23 tisuće noćenja više nego 2019. godine. Oko 10 posto noćenja više napravili smo u samom hotelu. To je ukupno 143 tisuće noćenja, duplirali smo broj noćenja u kampu, ostvariši 7000 noćenja, a 2019. nismo još radili glamping koji smo postavili baš u prvoj godini korone. Ove godine prošle godine je radio dobro, tako da smo ostvarili 7300 noćenja. Ukupno, s tih 157 tisuća ostvarenih noćenja mi smo ostvarili 16 posto više noćenja nego u rekordnoj 2019. godini – istaknuo je Čretnik.

Sam broj kupača na Vodenom planetu bio je nešto manji nego 2019. godine. – To je rezultat prvih mjeseci kada su još bila određena zatvaranja, pa i zbog jako dobro zauzetog samog hotela, jer smo u nekim periodima bili čak primorani zatvarati bazene za vanjske kupače, kada je radio samo unutranji bazen. Tu smo ostvarili 170 tisuća noćenja, što je 10 posto manje nego 2019., ali s druge strane, povisili smo broj ulazaka u sauna svijet za 15 posto i samih wellness tretmana kojih je bilo preko 13 tisuća, što znači da smo ih isto povećali za 6 posto. Našim sistemom fleksibilnih cijena u samom hotelu pa i u glampingu uspjeli smo ostvariti dosta više prosječne cijene noćenja i pansiona pa je za noćenje čak 13 posto bolja cijena postignuta nego 2019. Godine. Kada je više upita, cijena raste – kaže Čretnik.

Osvrnuo se i na prihode, rekavši da su prihodi viši nego 2019. godine, no povećanje troškova energenata, materijala, pa i radne snage, doveli su do toga da iako su prihodi bili viši, rezultat je na kraju nešto niži. - Broj zaposlenih je na razini 2019., povećan za 3 posto, 191 zaposlenik i tu smo još uvijek na brojkama gdje bez strane radne snage ne bi mogli ostavriti rezultate koje smo ostvarili. Čak 22 posto radnika su su stranci, najviše iz Makedonije i Indije. Za 3 posto povećali smo broj zaposlenih, za preko 17 posto smo povećali smo troškove za plaće, to je jedna od bitnijih mjera kojima smo uspjeli zadržati ljudi da rade u toj grani – rekao je Čretnik, dodavši da podaci u prvom mjesecu i rezervacije za dalje kažu da će i 2023. biti isto dobra godina.

Župan Željko Kolar izrazio je zadovoljswtvo turističkim rezultatima. - 99,42 posto u dolascima i 98,78 posto u noćenjima manje od 2019. godine, međutim treba uzeti u obzir da u 2022. godini hotel u Krapinskim Toplicama nije radio i da Terme Jezerčica 2 i pol mjeseca nisu radile. Samo jedan od tih objekata da je radio, mi bi rezultat imali bolji nego u 2019., i to znatno – rekao je župan.

Pošto je Splitsko – dalmatinska županija na trećem mjestu po broju posjetitelja koji dolaze u Zagorje, a da se ozbiljna promocija u toj županiji nije radila, župan je najavio da će se ove godine održati 100 posto zagorsko u Splitu. - Smatramo da su se stekli uvjeti za to, razgovarali smo već s gradonačelnikom i ići ćemo u veljači dolje da vidimo koji bi bio najpovoljniji trenutak, u kojem mjesecu da otiđemo u Split i vidimo kako će Splićani i njihovi gosti reagirati na 100 posto zagorsko – kaže župan.

Bitno je da raste broj kreveta u kućama za odmor, raste i broj zvjezdica, jedan dio je digao kategoriju s 3 na 4 zvjezdice i evidentno je da oni koji imaju 5 zvjezdica i dodatne sadržaje, kao bazen, svoju saunu, imaju puno veću popunjenost nego kapaciteti s 3 zvjezdice. To je putokaz na koji način bi se trebalo razvijati, napomenuo je Kolar.


-Posebno me veseli da bi nakon nekoliko godina stagnacije u smještajnim kapacitetima u hotelima, moglo doći do značajnijeg broja kreveta u hotelima. S obzirom da su sve naše najjače hotelske kuće u pripremi dokumentacije i prijave na natječaj Minstarstva turizma, očekujem na temelju analize kvalitete tih prijekata da će dobar dio njih dobiti bespovratna sredstva i ući u investiciju, što bi za nas značilo da bi u 2024. godini startali s većim brojem smještajnih kapaciteta u hotelima, što bi naravno povuklo za sobom veći broj dolazaka i noćenja i očekujem, ako ne 2023. godine, a vjerujem da je to moguće, da 2024. sigurno prijeđemo ozbiljnije preko 400 tisuća noćenja. Smatram da naša destinacija to sigurno može – zaključio je Kolar.

Dodao je će sutra biti objavljen natječaj za novog direktora TZ KZŽ. - Znamo da Sanja više neće voditi ured, hvala joj na svim ovim godinama predanog rada u turizmu, ovaj rezultat koji imamo uz naše hotelske kuće i turističke djelatnike je dobrim dijelom i zasluga njezinog rada, pa joj upućujem čestitke i zahvale. Sanja ne odlazi iz ureda, ostat će raditi u uredu s nekim drugim zadacima – rekao je Kolar, zahvalivši i svim turističkim djelatnicima, zajednicama područja, hotelskim kućama na suradnji i promociji Zagorja Bajke na dlanu.

Kolar je dodao da je Zagorje postalo interesantna destinacija za snimanje filmova. - U Kumrovcu sutra počinje snimanje jednog filma, na Spomen domu, dio glumaca, statista, režije, produkcije, punit će Terme Tuhelj u nadolazećim danima. Ima još nekih produkcija s kojima razgovaramo, domaćih, ali i inozemnnih, a kako znamo na primjeru Dubrovnika, to je sjajna pomocija destinacije u kojoj se filmovi snimaju. Vjerujem da će biti i pressica same produkcije – kaže Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook