Prethodni članak
Sljedeći članak

Odlični rezultati u turizmu: 'Nakon rekordne 2023., pred nama su velike investicije u hotelskom smještaju'


Da je protekla, 2023. godina, bila rekordna u zagorskom turizmu, potvrđeno je na konferenciji za medije u Donjoj Stubici, gdje su predstavljeni turistički rezultati Krapinsko – zagorske županije.

Župan Željko Kolar na samom je početku naglasio kako smo prvi puta u povijesti prešli brojku od 400 tisuća noćenja, a rastao je i broj dolazaka, broj kupača, turista u kampovima, privatnim smještajima i dolascima u hotele, kao i broj hodočasnika.

-Apsolutno po svim segmentima prošla je godina bila bolja od rekordne 2019. – istaknuo je župan Kolar te je zahvalio svim turističkim djelatnicima u županiji, koji su doprinijeli ovako dobrim rezultatima.

Ostvaren je porast od 8.26 posto u dolascima te 8,98 posto u noćenjima. Najveći broj noćenja ostvario je Hotel Well, dok su Terme Jezerčica imale najveći porast noćenja naspram 2022. godine, istaknula je u prezentaciji turističkih rezultata voditeljica ureda Turističke zajednice KZŽ Sanja Škrinjar.

Dodala je i kako je udio domaćih turista u noćenjima 47.99 posto, a stranih 52,01 posto, a slično je i u dolascima, gdje domaći turisti čine 48.94 posto, a strani 51.06 posto ukupnih dolazaka. Od stranih turista vidljivo je da u noćenjima prednjače Slovenci, potom Poljaci, Nijemci i Nizozemci.

Što se tiče vodenih parkova, najviše posjetitelja, čak 333.685, imale su Terme Tuhelj. Terme Jezerčica imale su 193.062 posjetitelja na vodenom parku, Krapinske Toplice 153.173, a Stubičke Toplice 114.249.

Svetište Majke Božje Bistričke imalo je 743.600 posjetitelja.

Važno je za spomenuti i kako je rastao broj ležajeva, uglavnom kod malih privatnih iznajmljivača, i to za 198 kreveta u odnosu na 2022. pa sada ukupno Krapinsko – zagorska županija raspolaže s 3.885 ležajeva. – Bit će tu i novih investicija i povećanja kapaciteta u hotelskom smještaju, velike investicije najavljene su u Termama Jezerčica, ali i u Termamam Tuhelj, tako da možemo očekivati da ćemo i dalje kontinuirano rasti i s tim novim investicijama napraviti veliki iskorak te da ćemo 2025. i 2026. nakon što završe najavljene investicije, ozbiljnije povećati broj kreveta u hotelima – rekao je župan Kolar, najavivši i kako će uskoro krenuti inozemni sajmovi, na kojima će se Krapinsko – zagorska županija više predstavljati i orijentirati na nizozemske, norveške, danske i belgijske turiste, kojima ćemo, novim brendiranjima, moći ponuditi ono što neće imati niti jedna druga regija.

Škrinjar je pobrojala i provedene projekte i manifestacije, nagrade koje su osvojila zagorska vina, ali i ugostiteljski objekti, OPG – i i hoteli te je najavila županijske manifestacije i projekte koji će se provoditi i ove godine, a župan se nadovezao kako će se novim sadržajima i manifestacijama usmjeriti prema mlađim generacijama i zaštiti autohtonih sorti.

Odličnim se rezultatima u Gupčevom kraju pohvalio i predsjednik TZP Donja Stubica i Gornja Stubica, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić. – Bilježimo 34 posto više dolazaka u odnosu na 2022. te 35 posto više noćenja, a nismo imali nekog većeg povećanja kapaciteta u broju kreveta, jer do sada nije bilo velikih investicija. No, s investicijama u Termama Jezerčica, siguran sam da ćemo 2025. prijeći brojku od 40 tisuća noćenja u Gupčevom kraju – rekao je Gospočić.

Izuzetno zadovoljni proteklom godinom su u Termama Jezerčica, gdje je Rudan Tiruzam najavio velike investicije koje bi trebale završiti do 2026. godine, a uključuju izgradnju hotela sa 126 soba, obnovu zatvorenog vodenog parka i zajedničkih vanjskih dijelova te izgradnju vanjskog vodenog parka. – Ostvarili smo lani veliki porast broja noćenja i kupača, samo u hotelu smo imali 29 tisuća noćenja, a 2.800 u kampu, koji nije kompletno u funkciji. To su rekordni rezultati u povijesti Termi Jezerčica, a godina pred nama bit će još zahtjevnija, jer na jesen započinjemo ciklus investicija – najavio je direktor Termi Elvis Pavleković te zahvalio županu Kolaru i donjostubičkom gradonačelniku Gospočiću na dobroj suradnji, što je također omogućilo dosadašnje investicije u hotel, kao i one koje tek predstoje.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook