Prethodni članak
Sljedeći članak

Od potpora poljoprivrednim udrugama, više od 90% novca dobili zagorski vinari

Potporu je ostvarilo 6 udruga u ukupnom iznosu od 63.693,75 kuna


Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar jutros je u Poslovno tehnološkom inkubatoru predstavnicima šest poljoprivrednih udruga uručio ugovore za sufinanciranje njihovih programa i projekata s kojima su se prijavili na natječaj. Kako je objasnila Sanja Mihovilić, županijska pročelnica za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu, prihvatljive aktivnosti za koje su udruge mogle dobiti financijsku potporu su sudjelovanje na tečajevima i osposobljavanjima za poljoprivrednu proizvodnju; organizacija i sudjelovanje na izložbama i sajmovima; registracija robnih marki i promocija poljoprivrednih proizvoda.

Mihovilić je uoči današnje dodjele izvjestila kako je maksimalni predviđeni iznos potpore bio 15 tisuća kuna po udruzi, odnosno, 75% od ukupno prihvatljivih aktivnosti. – Za natječaj smo osigurali 100 tisuća kuna, imali smo 11 prijava, no ovu potporu, sukladno kriterijima, ostvarilo je 6 udruga u ukupnom iznosu od 63.693,75 kuna – rekla je pročelnica Mihovilić.

Tako je Udruga poljoprivrednika Općine Konjščina 'Gruda' dobila 1.125,00 kuna za sudjelovanje na Jesesnkom poljoprivrednom sajmu u Gudovcu. Stočarska udruga Pregrada dobila je 3 tisuće kuna za edukaciju korisnika kroz predavanja o prehrani goveda, a Udruga vinogradara, podrumara i prijatelja dobrog vina 'Sveti Martin' iz Jesenja dobila je 14.568,75 za Jesenjansku vinarijadu. Udruga vinogradara i vinara 'Dobra kapljica' iz Pregrade dobila je 15.000,00 kuna za edukativno putovanje članova, a njihovi kolege iz Udruge 'Humska kapljica' isti su iznos dobili kao potporu za izradu monografije '20 godina Humske kapljice'. Također, županijska Udruga 'Vino Zagorje' dobila je 15 tisuća kuna za predstavljanje i promociju zagorskih vinara i potencijala zagorskog kraja, a upravo je predsjednica te Udruge, Jasminka Šaško, zahvalila Županiji u ime svih udruga koje su dobile potporu.

Kako je napomenula, Županija već duži niz godina prati i podupire zagorske udruge. -Mi se već godinama odazivamo na ove natječaje i koristimo ova sredstva koja nam pomažu i u edukaciji, ali i u promociji naših prozvoda. Svi mi u Zagorju proizvedemo nešto dobro, međutim, ako ne napravimo dobar marketing i promociju i nemamo krajnjeg kupca, onda imamo problem s plasmanom tih proizvoda – rekla je Šaško.

Župan Kolar istaknuo je da je koronavirus spriječio mnoge aktivnosti poljoprivrednih udruga u posljednje dvije godine, pogotovo one koje su bile vezane uz odlazak na edukaciju u neke razvijenije regije, koje koriste nove tehnologije. – Mi smo 2018. godine imali 27 udruga koje su se javile na natječaj. Godinu kasnije ih je bilo 17. Ove godine je to 6 odličnih udruga. Žao mi je što je 5 udruga otpalo jer nisu ispunili kriterije samog natječaja, međutim, mi već godinama imamo vrlo jasno izražene kriterije i već godinama pozivam i molim udruge da ako nisu sigurni oko onog što piše u natječaju, da se bez ikakvih problema konzultiraju s našim stručnim službama koje će im pomoći da usklade svoj program s natječajnom dokumentacijom. Vjerujem da će sljedeće godine biti normalni uvjeti za rad udruga i za putovanje te da ćemo sljedeće godine imati slatke brige, kako osigurati više novaca od onog što smo predvidjeli u proračunu, a ne da dodijelimo manje – rekao je Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook