Prethodni članak
Sljedeći članak

[OBILJEŽEN DAN OSOBA S INVALIDITETOM] 'Vidi se pomak, gradovi i općine vode brigu o stvaranju pristupačnosti osoba s invaliditetom ustanovama i institucijama'


U Donjoj Stubici obilježen je danas Međunarodni dan osoba s invaliditetom. Na mimohodu kroz grad okupili su se članovi svih udruga osoba s invaliditetom Krapinsko – zagorske županije, a domaćini, Udruga invalida Donja Stubica te gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, pokazali su okupljenima kakvo je stanje u gradu, odnosno gradskim ustanovama, institucijama i organizacijama po pitanju pristupačnosti osoba s invaliditetom.

-Što se tiče brige oko pristupačnosti osoba s invaliditetom ustanovama i institucijama, pomaka se zadnjih godina vidi jako puno i u našem gradu. Kod zadnjeg uređenja centralnog dijela grada puno se vodilo računa da stvari budu prilagođene osobama s invaliditetom, pa su napravljeni brojni prilazi i taj je dio dobro uređen, no problem je kod starih zgrada, iako se neke, poput Centra za socijalnu skrb, sada uređuju te će imati adekvatan prilaz osobama s invaliditetom i lift. Po tom pitanju, situacija je slična i u cijeloj županiji, ali i Hrvatskoj. Nažalost, u prošla se vremena nije vodilo računa o tome, osobe s invaliditetom brojna mjesta niti nisu mogle posjećivati, ali sada je napredak prisutan i jedinice lokalne samouprave vode brigu o tome – rekao je predsjednik Udruge invalida Donja Stubica Stjepan Ključarićek, ujedno i bivši predsjednik Koordinacije udruga osoba s invaliditetom Krapinsko – zagorske županije.

Inače, Udruga invalida Donja Stubica djeluje već 45 godina te je kroz udrugu od osnutka prošlo preko 1300 osoba, a trenutno broje 540 članova. Njihov rad pomaže i Grad Donja Stubica. – Udruga je to koja djeluje vrlo aktivno, kvalitetno i uspješno ne samo na području Donje Stubice nego i na području cijele zajednice bivše Općine Donja Stubica. Grad im svake godine pomaže sredstvima koja dobivaju preko natječaja. Za svoje djelovanje koriste gradski prostor bez naknade, a i partneri smo im na brojnim njihovim projektima – rekao je gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić te je istaknuo kako pristupačnost osoba s invaliditetom gradskim institucijama i ustanovama nije baš najbolja, iako u samom centru pošta, policija i osnovna škola imaju adekvatan prilaz za osobe s invaliditetom, no primjerice Gradska uprava, koja je na drugom katu, i brojne druge ustanove i zgrade nemaju.

Krapinsko – zagorska županije i ove je godine partner županijskoj Koordinaciji udruga osoba s invaliditetom u organizaciji obilježavanja Međunarodnog dana osoba s invaliditetom. Kako je rekla dožupanica Jasna Petek, Županija već dugi niz godina pokazuje osjetljivost prema svim osobama s invaliditetom i djeci s teškoćama u razvoju te njihov rad pomaže kroz razne natječaje putem kojih ostvaruju financijske potpore. – Ove udruge rade odličan posao i provode puno aktivnosti vezanih uz poboljšanje kvalitete života svojih članica i članova te su društveno angažirane u svim sferama društvenog i kulturnog života naše županije i na tome im veliko hvala – rekla je Petek.

Zamjenica župana istaknula je i kako su članice i članovi udruga s invaliditetom važni suradnici županijskim savjetodavnim i stručnim tijelima. – Zajedno provodimo projekte, a jedan od njih su i pomoćnici u nastavi. Projekt Baltazar kojega provodi Županije nije dostatan da pokrije sve potrebe u županiji za podršku djeci s teškoćama u razvoju u nastavi, pa to nadomještamo kroz udruge i njihove pomoćnike u nastavi i na tome im također hvala – rekla je još Petek, istaknuvši kako Krapinsko – zagorska županija od nedavno ima i lift koji osobama s invaliditetom omogućuje bolju pristupačnost toj ustanovi.

Napomenula je i kako je Krapinsko – zagorska županija pri vrhu po broju osoba s invaliditetom, stoga je važno jasnije naznačiti na koji način zajednica može pomoći da se osobe s invaliditetom osjećaju ugodno i ne drugačije od ostalih, što je i cilj ovog mimohoda.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Predmet na kolniku na autocesti A7 između tunela TRSAT i tunela KATARINA u smjeru GP Rupa. Vozi se uz ograničenje brzine 60 km/h. Molimo korisnike za pojačan oprez.  Promet teče u kolonama, usporeno, zbog pojačanog priljeva vozila u zona...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program