Prethodni članak
Sljedeći članak

[OBILAZAK OBNOVLJENE ZAGREBAČKE ULICE] Župan najavio i obnovu županijske ceste u Vrtnjakovcu

Ukupna vrijednost radova je 2,89 milijuna kuna, duljina zahvata iznosila je 577 metara, a sanirano je i klizište


Župan Željko Kolar, zajedno s ravnateljem Županijske uprave za ceste Stjepanom Sirovcem, načelnikom Općine Krapinske Toplice Ernestom Svažićem, zamjenicom župana Jasnom Petek i predsjednikom Općinskog vijeća Krapinskih Toplica Zvonkom Očićem obišao je danas obnovljenu Zagrebačku ulicu. Ukupna vrijednost radova je 2,89 milijuna kuna, a duljina zahvata iznosila je 577 metara. U Zagrebačkoj ulici sanirano je i klizište, a vrijednost tih radova iznosila je 670 tisuća kuna.

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije Stjepan Sirovec podsjetio je kako je Zagrebačka ulica prije rekonstrukcije bila u izrazito lošem stanju, a predstavlja vitalnu i značajnu prometnicu i južni ulaz u centar Krapinskih Toplica s obzirom na njihov važnost u razvoju zdravstvenog turizma.

- Na toj je dionici izvedena korekcija visinskih elemenata tlocrtnog dijela same ceste, kompletni donji ustroj što podrazumijeva i korekciju određenih instalacija, u čijem je dijelu sudjelovao i Zagorski vodovod po pitanju sanacije odvodnje. Izveden je kolnički zastor, pješačke staze s obje strane te prilagođen ulazi na sporedne dionice posebice kod osnovne škole za lakše prometovanje autobusima. Po završetku same rekonstrukcije napravljene su i tri uzdignute plohe za smirivanje prometa, čime smo dali do znanja da se ovom cestom kreće veliki broj pješaka, posebice djece – rekao je Sirovec. Dodao je i kako je u nastavku ulice izvršena sanacija klizišta koje je prijetilo sigurnosti odvijanja prometa. Na samom klizištu izveden je potporni zid, oborinska odvodnja te izgrađena pješačka staza, a investiciju su zajednički financirali ŽUC i Hrvatske vode. Za rekonstrukciju Zagrebačke ulice 1,9 milijuna kuna osigurao je ŽUC iz svojih izvornih sredstava, a milijun kuna namjenska su sredstva Hrvatskih cesta. Sirovec se zahvalio svim dionicima na suradnji, a mještanima Krapinskih Toplica na strpljenju.

Kako je istaknuo župan željko Kolar, ovaj projekt nešto je što Krapinske toplice, kao biser turizma naše županije i cijele Hrvatske, i zaslužuju. - Infrastruktura je skupa, skočile su cijene građevinskih radova, nedostaje radnika u građevini, ali bez obzira na sve, uz male pomake u rokovima, smatram da smo napravili sjajan projekt i čestitamo izvođaču koji je radove izveo izuzetno kvalitetno – istaknuo je župan Kolar, dodavši da je i sanaciju klizišta ŽUC sufinancirao sa 45 posto. - Klizišta su nešto što nam zadaje najviše problema u razvoju i obnovi županijskih cesta. Kroz program Vlade koji ide preko Hrvatskih voda za sljedeću godinu osigurali smo 5 milijuna kuna da bi mogli sanirati samo 6 klizišta na području KZŽ. Na ovoj cesti ići će još dodatnih 550 metara novog asfaltnog sloja, do raskršća s lokalnom cestom, u vrijednosti 345 tisuća kuna, a radovi kreću u ponedjeljak – rekao je Kolar, najavivši za iduću godinu asfaltiranje dionice žuapnijske ceste u Vrtnjakovcu, koja je u lošem stanju. –U razmišljanju smo, ako neće biti dogovora između Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i Zajednice županija odnosno Vlade oko povećanja izvornih prihoda samih županijskih uprava za ceste, da uđemo u novu kreditnu liniju od nekakvih 20 – ak milijuna kuna, jer je momentalno je kamatna stopa izuzetno povoljna. Tim novcem bismo obnovili 60 – ak km cesta u Krapinsko – zagorskoj županiji novim asfaltnim slojem. Imamo snimljeno stanje i prioritete, asfaltiralo bi se u svakoj općini i gradu, s načelnicima i gradonačelnicima ćemo usuglasiti prioritete, a usuglašeni prijedlog našao bi se na dnevnom redu Županijske skupštine negdje u ožujku – najavio je župan Kolar.

Ernest Svažić, načelnik Krapinskih Toplica, izrazio je zadovoljstvo što su radovi privedeni kraju citirajući izreku da složna braća kuću grade, a nesložna je ruše. - Možemo svjedočiti projektu koji je uspješno priveden kraju zbog uspješno koordiniranih aktivnosti na puno razina. Želim zahvaliti svim stanovnicima na strpljenju i sugestijama koje su nam upućivali, želim zahvaliti i Vladi RH koja je pronašla model sufinanciranja u rješavanju problema na lokalnoj razini. Sredstva su, u ovom slučaju, bila spuštena ŽUC – u i Hrvatskim vodama pa je zahvaljujući tome realizacija bila moguća. Zahvaljujem i ŽUC – u te ravnatelju Stjepanu Sirovcu i čitavom timu koji su naišli na silne probleme koji nisu mogli predviđeni, a dobrom suradnjom efikasno su riješeni – naglasio je Svažić.

Istaknuo je kako je konačni uradak zadovoljavajući za sve građane, a posebno je pohvalio i Hrvatske vode koje su se angažirale na izgradnji potpornog zida. U čitav se projekt, prema Svažićevim riječima, uključio i Zagorski vodovod koji je za trajanja radova poboljšao sustav odvodnje. Uz Zagrebačku ulicu sanirano je i klizište čija se problematika javila još 2013. godine. I time je načelnik Ernest Svažić izrazito zadovoljan, no istaknuo je kako po pitanju klizišta na području općine još ima dosta problema. Spomenuo je tako potrebu rješavanja klizišta na potezu prema Tuheljskim Toplicama te na Hršak bregu.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Mokri su i skliski kolnici od kiše mjestimice na cestama u Slavoniji. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila. Pojačan je promet na važnijim cestama: autocesta...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program