Prethodni članak
Sljedeći članak

NAJBOLJI ZA NAJBOLJE: 'U Hrvatskoj postoji kvalitetna investitorska zajednica i zdravi startupovi u koje je vrijedno uložiti'


U Zagrebu je jučer održana investitorska konferencija Najbolji za najbolje – Novi modeli financiranja, u okviru projekta BAIF.

Konferencija je održana u organizaciji partnera Projekta BAIF (čiji je nositelj Krapinsko – zagorska županija, s partnerima Zagorskom razvojnom agencijom, Poduzetničkim centrom KZŽ, Feelsgood Capital Partners i Hrvatskom udrugom poslodavaca) te kroz partnerstvo s Bird Incubatorom, službeno je otpočela druga faza projekta koja uključuje sve zainteresirane dionike u promicanju poduzetničko investicijskog ekosustava za ulaganja u poduzetnike početnike u Hrvatskoj.

Osamdeset timova iz svih dijelova Hrvatske te podjednaki broj inovativnih poduzetničklih projekata koji stvaraju društveni učinak, prošlo je do sada BAIF-ov program investicijske spremnosti čime je okončana prva faza Projekta s konačnim ciljem razvoja alternativnog tržišta kapitala usmjerenog na ulaganja u poduzetnike početnike koji mogu generirati i društveni učinak. 

Poduzetničke ideje koje svojim poslovanjem stvaraju pozitivan društveni učinak za gospodarstvo i društvo u cjelini, doprinose rješavanju ključnih društvenih izazova današnjice, promiču održivi razvoj i inovativne načine poslovanja, generirajući pritom nova radna mjesta fokus su ovog projekta.

U Hrvatskoj i dalje imamo relativno nizak broj društvenih poduzetnika kao i nedostatak privatnih investicija i odgovarajućih financijskih uvjeta, dok sa strane potencijalnih investitora postoji nedostatak razumijevanja za koncept ulaganja u društvene poduzetnike.

Projektom BAIF želi se pozitivno utjecati na trenutnu investicijsku klimu kroz konstruktivan dijalog javnog i privatnog sektora koji podržava pozitivan poduzetnički ekosustav u cilju uspostavljanja novog održivog mehanizma za ulaganja koja dodatno vrednuju društveni učinak.

Konferenciju je uvodnim obraćanjem otvorio Igor Škrgatić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca. - Projekt smo prepoznali od početka i rado sudjelovali u njemu jer vjerujemo da povezuje dvije teme bitne za hrvatsko poduzetništvo: pristup kapotalu u početnim fazama razvoja projekta i mjerenje društvenog učinka. Nakon četiri grada, četiri boot campa i nekoliko desetaka timova na pitch sessionima možemo potvrditi da je projekt ispunio očekivanja i da ne moramo brinuti o budućnosti poduzetništva, mladih i kreativnih ljudi s inovativnim idejama koje će svijet oko nas učiniti boljim nam ne nedostaje. Također, veseli me najaviti kako nas početkom 2022. godine očekuje još jedan turnus radionica investicijske spremnosti za 20-tak timova koji nisu imali prilike ranije pristupiti programu – istaknuo je.

Okupljene je, ispred organizacijskog odbora projekta BAIF, pozdravila i gospođa Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko zagorske županje. - Projektom stvarano mogućnost za ulaganja u startupove u vrlo ranim razvojnim fazama – vidljivo je da ovakav rizični kapital nedostaje na tržištu. Danas razgovaramo s onima kojima su takva ulaganja namijenjena – startupovima, ali i potencijalnim koinvestitorima koji vide prednost u osiguravanju veće financijske injekcije u poduzetnike u koje ulažu. Kroz ovaj projekt, Krapinsko-zagorska županija se s parterima pozicionira kao novo mjesto za realizaciju uspješnih investicija. Aktivnost koja slijedi je nastavak dijaloga s investitorima i osmišljavanje mehanizma koji će funkcionirati u Hrvatskoj – rekla je Matuša.

Usljedila je panel diskusija na temu uspostave BAIF mehanizma za ulaganje s društvenim učinkom, koju je moderirao gospodin Pierre Matek iz Feels good Capital partenrs, a u kojoj su sudjelovali gospodin Dražen Oreščanin iz Poslovne inteligencije, gospođa Tajana Barančić iz Astra Poslovni inžinjering i gospođa Nina Dremelj, predsjednica Business Angels of Slovenia.

Kruna cijelog događanja bio je “pitch contest” za pet najboljih timova koji su prošli BAIF-ov program investicijske spremnosti. Priliku za predstavljanje svojih projekata investitorima dobili su Aquarel, Nuotwo, Going Remotely, Roll+ i Mindrunner Games, a pobjednikom je proglašen projekt timaNUOTWO,kojem je tom prilikom uručena nagrada MINDSMITHS IMPACT CREDITS u iznosu 100.000,00 kuna.O pobjedi su otvorenim glasovanjem odlučili svi sudionici konferencije.

Marko Brkljačić iz pobjedničkog tima NUOTWO nije krio svoje zadovoljstvo zahvalivši cijelom timu BAIF-a na kontinuiranoj podršci, savjetima, prijateljskoj suradnji, umrežavanju i druženju. Nagrada ga je ugodno iznenadila i tek treba promisliti na što će utošiti dobivena sredstva.

NUOTWO bavi se razvojem carbon capture tehnologije, na tržištu su posljednje dvije godine, a misija im je smanjiti ugljični otisak i energetku potrošnju gradova. Više o NUOTWO saznajte na njihovim web stranicama: https://www.nuotwo.com/

-S obzirom Krapinsko - zagorska županija prepoznaje potrebe gospodarstva, tako smo bili i svjesni da je nužno stvoriti sustav koji će podržavati startup zajednicu. Projekt BAIF, čiji smo inicijatori i nositelji, radi upravo to - spaja investitore i startupove u njihovoj vrlo ranoj fazi rasta. Konferencija Najbolji za najbolje pokazala je da u Hrvatskoj postoji kvalitetna investitorska zajednica, a projekt BAIF pokazao je da postoje zdravi startupovi u koje je vrijedno uložiti. Županija će nastaviti pokretati ovakve inicijative i pružati potporu - rekao je župan Željko Kolar.

Projekt je ukupno vrijedan 318.441,63 EUR, od čega se kroz potporu Europske komisije, EaSI Program sufinancira , 249.641,63 EUR, a ostatak sredstava vlastiti je doprinos partnera.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Kolnici su mjestimice mokri ili vlažni i skliski. Zbog magle vidljivost je mjestimice smanjena na cestama u Lici i Dalmaciji.  Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program