Prethodni članak
Sljedeći članak

Najavljen prosvjed: "Vratite obranu od tuče ili zatvaramo autocestu usred sezone"


Velike šteta koje su nastale od tuče ove srijede u Zagorju, kao i nepostojanje aktivne i sustavne obrane od tuče koja je propisana zakonom, bile su teme današnje izvanredne konferencije za medije koju su na Bedekovčanskim jezerima održali saborski zastupnik III. izborne jedinice Davor Dretar, vijećnik Županijske skupštine KZŽ Marijan Tupek (DP) te predsjednik Udruge raketara protugradne obrane Hrvatske, Josip Salatko.

Josip Salatko je podsjetio kako se već godinama bezuspješno bore za opstanak sustava obrane od tuče, ali, kako se slikovito izrazio, bore se 's vjetrenjačama'.

- Štete od posljednje tuče su neizmjerne, a prema prognozama koje redovito pratim, nešto slično nas očekuje i danas - rekao je Salatko.

Vijećnik Tupek je podsjetio da je u bivšoj državi postojao sustav obrane od tuče, a da danas, u 21. stoljeću, taj sustav ne postoji.- To je jad i bijeda ove politike koja dozvoljava da se maltretira Hrvatsko zagorje. Zanemaruje se šteta, zanemaruje se poljoprivreda, zanemaruju se ljudi i njihova imovina. Mi nećemo stati na ovoj konferenciji, već ćemo odmah nakon sljedeće tuče, na koju, eto, izgleda, nećemo morati dugo čekati, ići na organiziranje mirnog prosvjeda uz zahtjev da se vrati sustav obrane od tuče protugradnim raketama jer su generatori manje učinkoviti - najavio je Tupek.

Salatko je još jednom podsjetio da je operativna obrana od tuče obavezna sukladno Zakonu o sustavu obrane od tuče kojeg je donio Hrvatski sabor. - Zakon svi trebamo poštivati. I vi, i mi. Svi. Međutim, Državni hidrometeorološki zavod je zadužen za provedbu tog zakona, ali DHMZ taj zakon ne provodi. Sustavno i namjerno krši zakon. Isto tako, DHMZ konstantno plasira dezinformacije i laži kako obrana od tuče nije učinkovita, a nema za to kontraargument. Obrana od tuče je trebala početi još 01, svibnja, ali nije - podsjetio je Salatko te poslao poruku i Vladi RH, i premijeru Plenkoviću.

-Poručujem Vladi Republike Hrvatske i premijeru Plenkoviću: Kad padne sljedeća tuča, idemo u prosvjed i znajte da neće biti dobro. Znate da počinje turistička sezona. Mi smo kadri zatvoriti autocestu Zagreb - Macelj. Pa da vidite veselja. To nije prijetnja, nego poruka da se primite posla - oštar je bio Salatko.

Saborski zastupnik Davor Dretar je istaknuo kako kroz pune dvije godine legitimne borbe, kroz Hrvatski sabor i kroz institucije, tijekom kojih su zahtijevali od Vlade RH i nadležnih institucija da pokrenu operativnu obranu od tuče, nije se dogodilo apsolutno ništa.

-Tuča koja je pogodila Hrvatsko zagorje nanijela je ogromne štete, a mi, nažalost, možemo samo čekati iduću tuču, koja će biti u Zagorju, varaždinskom kraju, međimurskom kraju ili bilo kojoj drugoj županiji u Hrvatskoj. A koje vam rješenje nudi Vlada Andreja Plenkovića. Kad vam tuča uništi usjeve on će doći i vašim će novcima, dragi narode, dati vama obeštećenje. Što ćete vi napraviti s tim obeštećenjem? Ići u strane trgovačke lance i kupovati iste one proizvode koje vam je tuča upravo uništila? Je li to rješenje Andreja Plenkovića? Je li to ona samodostatnost u proizvodnji hrane, koje su njemu puna usta? - zapitao se saborski zastupnik Dretar.

Zbog toga, kaže, više ne vidi mogućnost, nakon dvije godine truda, nastaviti borbu za sustav obrane od tuče demokratskim putem. -Javno pozivam premijera, ministricu poljoprivrede i nadležne u DHMZ-u, da pod hitno pokrenu obranu od tuče. U protivnom će se suočiti s dobrim, potpuno legitimnim i intenzivnim prosvjedom. Za sada ovdje u Zagorju, a s vremenom i u ostalim dijelovima Hrvatske. Taj prosvjed će se dogoditi nakon prve sljedeće velike tuče koja će nanijeti velike štete. Nažalost, bojim se, do tog trenutka, nećemo dugo čekati - najavio je saborski zastupnik III. izborne jedinice, Davor Dretar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook