Prethodni članak
Sljedeći članak

Načelnik Marije Bistrice proglasio sajmene dane: 'Radit će se na Veliku Gospu'


Vladin Zakon o neradnim nedjeljama i blagdanima tek je zaživio, ali i prije odluke Ustavnog suda o ustavnosti tog Zakona, lokalna zajednica pronašla je rješenje za rad!

Diljem Hrvatske, naime, čelnici gradova i općina proglašuju sajmene dane, a u Zagorju je to napravio i HDZ-ov načelnik Općine Marija Bistrica, Josip Milički.

Podsjetimo, tijekom sajmenog dana, dozvoljena je trgovina na štandovima, u suvenirnicama, te u dućanima koji prodaju tradicionalne proizvode.

-Mi smo tu odluku donijeli još ranije i njome smo sajmenim danima proglasili sve nedjelje, državne i vjerske blagdane od 01. srpnja nadalje, odnosno, tijekom manifestacije 'Ljeto u Mariji Bistrici'. Naime, mi smo izračunali da od Uskrsnih blagdana, kada nama počinje hodočasnička sezona, pa preko ljeta i tijekom godine, imamo više od 40 nedjelja, državnih i vjerskih blagdana te hodočasničkih dana koji će biti neradni po novom Zakonu. Dakle, da naše suvenirnice, štandovi i trgovine s tradicijskim igračkama ne rade tih četrdesetak dana, odnosno, niti jedan državni blagdan, već samo da si izaberu 16 dozvoljenih nedjelja, nama bi to bio preveliki udarac - ispričao nam je načelnik Milički.

Ipak, kaže Milički, za odluku o sajmenim danima za Općinu Marija Bistrica naknadno je zatražena i svojevrsna dorada, budući i sami inspektori rada imaju različita tumačenja Zakona i njegovih odredbi, kao i Odluke o sajmenim danima.

-Mi smo tu doradu napravili i poslali u Ministarstvo gospodarstva. Sad čekamo njihov Zaključak, kojeg očekujem da ćemo dobiti ovaj tjedan. Tako da sam siguran da će naši trgovci na štandovima i u suvenirnicama moći raditi za nadolazeći blagdan Velike Gospe - rekao nam je Milički.

Još članaka iz "Županija"

Facebook