Prethodni članak
Sljedeći članak

Na opasnom raskršću u Začretju postavljena dodatna svjetleća signalizacija


Hrvatske ceste postavile su dodatnu prometnu signalizaciju, tzv. svjetleći niz, na raskrižju novootvorene dionice spojne ceste od Svetog Križa Začretja do Lepajci s glavnom svetokriškom ulicom, Ulicom Marije Jurić Zagorke.

Podsjetimo, riječ je o raskrižju na kojem je proteklog utorka prosvjedovalo par stotina mještana tražeći od Hrvatskih cesta da novu dionicu državne ceste zatvore za promet sve dok se ne postave obećani semafori na tom raskrižju, te ne izgradi kružni tok na drugom, također kritičnom raskrižju, onom na južnom ulazu u Sveti Križ Začretje.

Naime, mještani prosvjeduju jer smatraju da su se puštanjem u promet spojne ceste stvorile četiri nove opasne prometne točke, zbog kojih se boje za sigurnost ponajviše pješaka, posebno školske djece, ali i svih ostalih sudionika u prometu.

Samo dan i pol nakon prosvjeda, u četvrtak ujutro, na raskrižju na kojem su mještani prosvjedovali dogodila se teška prometna nesreća u kojoj su se sudarile dvije vozačice, s time da je u jednom vozilu, uz vozačicu, bilo i njeno malo dijete, srećom, vezano u sjedalici. Majka i dijete prošli su bez ozljeda, ali drugu vozačicu Hitna je odvezla u Opću bolnicu Zabok budući da je zadobila teške tjelesne ozljede te je zadržana na bolničkom liječenju.

Nakon te vijesti i daljnjeg pritiska mještana na Hrvatske ceste, samo par sati nakon nesreće s predstavnicom prosvjednika, Tatjanom Belanović, i načelnikom Općine Markom Kosom, sastao se direktor sektora održavanja Hrvatskih cesta Dubravko Kos i to upravo na spornom raskršću.

Iako su mu tada ukazali na probleme koje donosi ovo raskršće i istaknuli kako traže da se cesta zatvori, direktor sektora održavanja jasno im je dao do znanja kako se to neće dogoditi. Upozorio je kako se cesta ne može zatvoriti, jer ima uporabnu dozvolu.

Nakon poduže rasprave, dogovoreno je kako će se u roku dva dana postaviti treptajuće oznake, koje bi trebale skrenuti pažnju vozačima na dodatni oprez, što su, eto, i učinili. Nadamo se da će, do izgradnje kružnog toka i semaforizacije, to ipak pomoći i spriječiti neke veće tragedije koje su na ovako opasnim raskrižjima, nažalost, vrlo moguće.

Još članaka iz "Županija"

Facebook