Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministar Paladina: 'Gradnja kuća oštećenih u potresu u Zagorju krenut će u prosincu'


U Krapini je danas održan koordinacijski sastanak na temu obnove od potresa, a kojem su, uz ministra graditeljstva i prostornog uređenja Ivana Paladinu, prisustvovali krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić te načelnik Gornje Stubice Jasmin Krizmanić i Marije Bistrice Josip Milički.

Na konferenciji za medije ministar je predstavio najnovije vijesti oko obnove od potresa na području naše županije, istaknuvši najnoviji podatak kako je dosada uklonjeno desetak obiteljskih kuća koje su bile za rušenje. – Fond za obnovu raspisao je natječaj za projektiranje 20 zamjenskih obiteljskih kuća, kao i za izvođenje radova na istim, a prve radove očekujemo u prosincu – rekao je ministar Paladina. Dodao je i kako se uskoro očekuju ugovori za uklanjanje još 300 obiteljskih kuća na području Zagreba i Krapinsko – zagorske županije, koje bi trebale biti uklonjene u sljedećih mjesec do dva, a uskoro će se raspisati i natječaj za projektiranje konstrukcijske obnove 40 obiteljskih kuća, kao i skoro izvođenje radova na tim objektima.

Rekao je i kako očekuje da do kraja godine u izvođenju radova bude prvih 10 objekata. - Do kraja proljeća sljedeće godine očekujem da započnemo s gradnjom svih objekata gdje će se graditi zamjenske obiteljske kuće i da započne značajan broj konstrukcijskih obnova – rekao je ministar te dodao da je samoobnova važan dio tog plana. -Važno je da korisnici razumiju da s jedne strane, ako su predali zahtjev za organiziranu obnovu, mogu promijeniti zahtjev na novčanu pomoć odnosno samoobnovu. Nakon što korisnici budu znali na koji iznos pomoći mogu računati, projekt može naručiti i Fond i sami korisnici. Ove izmjene Programa mjera znače da korisnici koji se odluče za samoobnovu mogu dobiti predujam za izradu projekta i 30 posto izvođenja radova. Mogu započeti projekt bez vlastitih sredstava, a omogućili smo i 20000 kuna za konstrukcijsku obnovu obiteljske kuće, 25000 za gradnju zamjenske obiteljske kuće kroz model samoobnove za nadoknadu operativnog troška odnosno za nadoknadu angažmana i vremena koje korisnik potroši za dio organizacije vlastitog objekta. To je prilika vlasnicima da se  uključe i dodatno ubrzaju obnovu svojih kuća – zaključio je ministar.

Gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić rekao je kako je ovo konačno jedan konkretni sastanak s konkretnim podacima s terena, koji govore o tome kako su u Fondu provedeni postupci koji će dovesti do aktivnosti na samim stradalim objektima. – Prošli smo tjedan s geodetima obišli sve kuće s crvenim naljepnicama na području Donje Stubice te su napravljene geodetske izmjere, a podatak kako bi se već u prosincu krenulo u izgradnju ohrabrujući je sa sve on3e koji već tri godine čekaju na povratak svojim domovima – rekao je Gospočić.

Gornjostubički načelnik Jasmin Krizmanić izvijestio je kako je na području njegove općine do sada uklonjeno šest obiteljskih kuća. Osim toga, naglasio je i kako je pored potresa izuzetno važna i tema vezana uz obnovu objekata koji su stradali uslijed klizišta. – Ohrabruje najava da će Ministarstvo konačno sada naći vremena i prostora te uzeti u obzir problem klizišta, pa se nadam da ćemo na sljedećoj koordinaciji i o tome imati nešto konkretnije o organizaciji sastanka u ministarstvu isključivo na tu temu – rekao je Krizmanić.

Josip Milički, načelnik Marije Bistrice, istaknuo je kako je na području Marije Bistrice već završena jedna obnova od potresa po pitanju kulturne baštine, i to na kapeli u Humu Bistričkom. – Pri kraju je obnova crkve na lazu, kao i bazilike, a nakon što su krenuli radovi na izgradnji zamjenske škole na Lazu, dobili smo i ugovore za sanaciju komunalne infrastrukture oštećene u potresu. Lijepe vijesti sada stižu po pitanju obnove obiteljskih kuća, što govori da će uskoro krenuti obnova, odnosno rušenje i izgradnja – rekao je Milički.

Župan Željko Kolar rekao je da je ovo 11. Koordinacija i da je bila najkonkretnija do sada. - Naravno da je prošlo puno vremena, da ljudi s pravom mogu biti nezadovoljni  dinamikom obnove, i mi smo bili nezadovoljni, ali treba reći da je napravljen ogroman iskorak  u organizaciji rada samog ministarstva i Fonda i da su se nakon izmjene Programa mjera koji je donesen u 8. mjesecu i na terenu počele događati konkretne stvari, a pod time govorimo o rušenjima i postupku projektiranja natječaja za projektiranje za izvođenje radova – komentirao je župan i istaknuo da se s velikom sigurnošću može tvrditi da će do kraja godine svi objekti na području Krapinsko – zagorske županije koji moraju biti uklonjeni biti uklonjeni. - Možemo reći da ćemo na proljeće početi ozbiljno graditi nove zamjenske objekte na području Krapinsko – zagorske županije. To je odlična vijest – naglasio je Kolar.

Spomenuo je i da slijedi nacionalna kampanja samoobnove koja omogućuje skraćivanje postupka. - Ministarstvo je pripremilo niz vrlo dobrih mjera koje ćemo direktno prezentirati ljudima s područja Gornje i Donje Stubice te Marije Bistrice u roku sljedećih mjesec dana. Ministar će osobno doći i prezentirati te mjere i postupke i nakon toga još na radio stanici za širi krug ljudi. Svaki čovjek koji je predao zahtjev će dobiti doma pozivnicu za taj zajednički sastanak, da mu se direktno prezentiraju mjere i objasni na koji način može sam pridonijeti da se ubrza taj postupak – zaključio je Kolar.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook