Prethodni članak
Sljedeći članak

Milički: 'Dobili smo europska sredstva za osam projekata u vrijednosti 15 milijuna kuna'

Nakon obilježavanja Dana općine, o realiziranim projektima i budućim planovima razgovarali smo s načelnikom Marije Bistrice


ZL: Kako ste zadovoljni proteklom godinom u Mariji Bistrici i na što ste najviše ponosni?

Milički: Imamo razloga biti zadovoljni. Za osam projekata u vrijednosti oko 15 milijuna kuna dobili smo sredstva direktno iz EU fondova. Najviše smo zadovoljni našim komunalnim poduzećem Lijepa Bistrica, kojim smo došli do te razine da se sami bavimo gospodarenjem otpadom. Krenuli smo početkom godine, nabavili vozila, organizirali djelatnike, ishodili sve potrebne dozvole i zadovoljili zakonske obaveze. Miješani komunalni otpad vozimo u Piškornicu, a koristan vozimo u Eko flor. Prijavili smo se i za nabavku kanti za odvojiv, koristan otpad, a prošlo nam je na natječaju i reciklažno dvorište koje je vrijedno oko 4 milijuna kuna te smo dobili 3.4 milijuna kuna. Drago nam je i da nam je prošao dječji vrtić. Njegova je vrijednost oko 8 i pol milijuna kuna, a dobili smo maksimalno, 7.4 milijuna. Provedena je javna nabava i očekujemo da ćemo kroz mjesec dana potpisati ugovor s izvođačem radova i krenuti s time. Ponuda je za milijun kuna veća od predviđene vrijednosti projekta, stoga bi naša komponenta trebala biti 2 i pol milijuna kuna. Prijavit ćemo se na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja, pa ako bismo tu dobili sufinanciranje od 40 posto (obzirom na indeks razvijenosti), naša bi komponenta bila milijun i pol kuna, što bi bilo prihvatljivo i za što bismo vadili kredit. Dosada nismo kreditno zaduženi, i uz prihvatljivu kamatu, mogli bismo to vraćati normalnom dinamikom.

ZL: Što se radilo po pitanju izgradnje komunalne infrastrukture?

Milički: Surađujemo sa Županijskom upravom za ceste KZŽ u izgradnji nogostupa prema naseljima Globočec, Selnica i Podgorje. Dinamika tih radova ovisi o ŽUC – u, svake godine uspijemo dogovoriti po 300, 400 metara dionice. Dobru suradnju imamo i s državnim cestama. Hrvatske ceste trenutno projektiraju rekonstrukciju oštećenog mosta kod Tehnomehanike, vjerujemo da će se to riješiti sljedeće godine. U planu je i rekonstrukcija D29 preko Laza, Bistrice i prema Zlataru i Novom Golubovcu. U pripremi je obnova dionice Marija Bistrica – Zlatar Bistrica, no čeka se da Zagorski vodovod krene s realizacijom svoje aglomeracije i izgradnje kanalizacije, kako bi se paralelno s tim radovima rekonstruirala i cesta, tada će se izgraditi i obostrani nogostup te biciklistička staza na toj dionici. Veliki problem predstavlja nam uništavanje ceste od strane tegljača i velikih kamiona koji voze kameni agregat prema Zagrebu. Zbog pretovara, razvalili su i mostove i propuste, uništava se cesta koja u naselju Laz već puca. Nezadovoljni su mještani Laza, a i svi mi, i pisali smo i MUP – u i Ministarstvu prometa i Hrvatskim cestama, međutim ništa se nije poduzelo, što je sramota. Moram spomenuti i da smo pri kraju s provođenjem projekta New light u kojem će se 1800 žarulja zamijeniti LED svjetiljkama.

ZL: Pri samom je kraju uređenje Doma kulture.

Milički: Tako je, to nam je jako bitno. Projekt je rađen u tri faze i ove godine završava, čime ćemo napokon dobiti jednu multifunkcionalnu dvoranu koju će moći upotrebljavati i udruge, i općina i Svetište i hotel, i to me veseli. Prijavit ćemo se za digitalizaciju kako bismo mogli pokrenuti i kino, a pilot projekt nam je da u sklopu Adventa od 0-24 subotom i nedjeljom prikazujemo božićne filmove, uz slobodan ulaz svima.

ZL: Na kojim se projektima trenutno radi i što je u planu za naredno razdoblje?

Milički: Radimo na projektu Srednje glazbene škole, kao nadogradnje na Osnovnu, koja slavi ove godine 10 obljetnicu i ima 140 polaznika, što potvrđuje koliko je dobra. Pohvalio bih profesrore koji su proaktivni i bez njih škola ne bi bila tako uspješna. Srednja glazbena škola bila bi uz kombinaciju jednog smjera gimnazije i strukovne. Radi se nova mreža srednjih škola u Hrvatskoj i vjerujem da će se i ova škola u tu mrežu uvrstiti. Uz nju bismo izgradili i jedan đački dom i manju sportsku dvoranu. U procesu smo i dobivanja statusa grada. Projekt je u Ministarstvu uprave koje ga treba poslati na glasanje Vladi i ne vidim razloga da taj status ne dobijemo, a donio bi nam svima benefite. Što se tiče budućih planova, krećemo sami u realizaciju projekta proširenja groblja i izgradnje mrtvačnice. Projekt smo prijavili na mjeru 7.4.1. i još čekamo službene rezultate, no prema sadašnjim saznanjima nećemo proći. Imamo premalo bodova, obzirom da su više bodova skupili projekti poput knjižnica, društvenih domova i slično, tako da ćemo ovo morati realizirati sami. Projekt vrijedi 8.2 milijuna kuna, a mi ćemo krenuti s prvom fazom vrijednom 4 milijuna. Tu će se izgraditi mrtvačnica i ispraćajni trg te urediti jedno polje novog groblja.

ZL: Kakvi su planovi s prostorima Tehnomehanike?

Milički: Upisali smo poslovnu zonu, a za Tehnomehaniku smo dobili pozitivno mišljenje Ministarstva gospodarstva, nakon izrade cijelog plana upravljanja. Ti su prostori sada pod Ministarstvom državne imovine i nadam se da ćemo ih dobiti u sljedećih mjesec dana. Veselim se tome, bit će nam to novi izazov, naći modele financiranja obnove infrastrukture i revitalizacije tih prostora. Hale će ići u najam. Cilj nam nije zaraditi, već da se pokrene proizvodnja i otvore radna mjesta. Pokušat ćemo s budućim poduzetničkim inkubatorom u Krapini dogovoriti da se ovdje otvori mala ispostava poduzetničkog inkubatora, na usluzi ovom dijelu županije.

ZL: Kakvi su turistički pokazatelji i koliko ste njima zadovoljni?

Milički: Nama još uvijek dolaze uglavnom jednodnevni posjetitelji. Sa svega 124 ležaja u hotelu i 50 privatno, smještajni kapaciteti su nam premaleni, fali nam neki hostel ili manji hotel i nadamo se investitoru koji će to ostvariti. Samom posjećenošću smo zadovoljni, to je jedna konstanta koja se stalno kreće oko 800 tisuća do milijun posjetitelja, a vjerujem da će se otvaranjem brze ceste to i povećati. Ne osjećamo krizu u turizmu, no potrebni su nam bolji svjetovni sadržaji i malo veća razina ugostiteljske usluge. Suradnja sa Svetištem je odlična i cilj nam je da Svetište postane europsko marijanstvo svetište. Surađujemo vrlo dobro i na našim manifestacijama Ljeto u Mariji Bistrici i Advent u Mariji Bistrici i zajednički formiramo programe, koji su svake godine sve posjećeniji.

ZL: Novi zanimljiv sadržaj svakako će pružiti i najavljeni muzej starih zanata koji će se graditi, kako je taj projekt zamišljen?

Milički: U planu je bila izgradnja centra za posjetitelje, no uz preporuku struke, odlučili smo se za izgradnju muzeja starih zanata, drvenih igrački i licitara. Upravo je to najavio i veliki konj, replika drvenog konja, koji je nedavno postavljen na trgu. Marija Bistrica poznata je po starim zanatima, stoga mislim da zaslužujemo jedan takav muzej, jedinstven u Hrvatskoj. Zemljište imamo i uređeni prostorni plan, pa ćemo uskoro formirati tim koji će raditi na realizaciji, a u koji će biti uključeni i Etnografski muzej te ministarstva turzima i kulture. Veselim se tome, bit će tu jedan stalni postav, ali i radionice u kojima će proizvođači drvenih igrački i licitari prezentirati svoj rad te moći proizvode i prodati.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

A1 Zagreb-Split-Ploče: -do 30. rujna od ponedjeljka do četvrtka do 10:00 sati i iza 18:00 sati te petkom do 9:00 sati i iza 18:00 sati u zoni čvora Žuta Lokva višekratno će se kratkotrajno zaustavljati promet zbog izvanrednih prijevoza; -kroz tu...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program