Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] MARTINJE U BOJAČNOM: Kumeki mošta su Anita Krok i Peter Misja


U skladu s tradicijom i običajima koji se posebno štuju u Zagorju, pajdašice i pajdaši, vinari, vinogradari, ljubitelji dobre vinske kapljice, štovatelji svetog Martina, danas su se okupili u Bojačnom u Zagorskim selima, na središnjoj proslavi blagdana vinskog sveca Krapinsko – zagorske županije. Običaj je to koji označava kraj vinogradarske godine i jeseni te početak zime i kraj radova na gruntu. Vikend je to u kojem se priređuje i stoljetna tradicija krštenja mošta koja je neizostavan dio baštine našega podneblja i svake godine uveseljava zaljubljenike u vino i vinske svečanosti.

Stoljetna tradicija

Tradicionalno, danas se hodočastilo kod crkvice Svetog Martina gdje je i započeo susret svečanom svetom misom, nakon čega je uslijedilo druženje u pitomom ambijentu okruženi vinogradima i starim kletima. Martinje je jedan od najveselijih blagdana i običaj koji ima duboke korijene u vinogradarskoj tradiciji Hrvatske, a posebno je u ove dane živo i veselo u Zagorskim selima gdje nas Krapinsko - zagorska županija vodi na središnje županijsko obilježavanje Martinja. Tom tradicijom diče se mještani, ali i načelnica općine Zagorska sela Ksenija Krivec Jurak oduševljena lijepim brojem posjetitelja koji su danas stigli u Bojačno.

- Martinje je kruna težačkog i teškog rada u našim vinogradima. Probali smo moštek, dobar je i bit će to izvrsno vino. Budimo veseli, budimo u prijateljstvu i zajedništvu – poručila je Krivec Jurak.

2010. godine martinjska događanja u Bojačnom podignuta su na razinu manifestacije pod pokroviteljstvom KZŽ-e koja trud zagorskih vinogradara i vinara prepoznaje i podupire. Ponosan na vinogradarsku tradiciju, ali i na uspjehe koje nižu zagorski vinari je i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Nema takvog mora

- Ako je Zagorje bajka na dlanu, onda je Bojačno raj na zemlji. Ovo je jedna velika tradicija, ostavština koju smo naslijedili od naših očeva i djedova, a kada putujem van granica naše županije, teško je ljudima objasniti zašto imaš kući i 250 metara dalje uz vinograd klet. Onda im kažem da slušaju zagorske pjesme. Ak crkvica je za dušu, za tijelo je klet, ak si bratec dobre volje dojdi k nama na breg. Zovemo samo ljude koji su dobre volje, koji se žele proveseliti, a upravo je takva i naša manifestacija. Kada dođete ovdje i pogledate ovaj krajolik, nema takvog mora koje bi moglo zamijeniti ovaj pogled. Izuzetno je bitno da zato držimo do svoje tradicije – rekao je župan Kolar dodavši kako je Zagorje vinska regija u kojoj se proizvode dekanteri, pjenušci, a vinari dobivaju prestižna priznanja u svijetu i nema ni jedne druge u RH koja je toliko napredovala u posljednjih 20-ak godina.

Sveti Martin jedan je od omiljenih svetaca, uz kojeg se vežu brojni zanimljivi običaji, pa i ne čudi što se Martinje od davnina slavi u ovim našim krajevima. Himnom “Došel je došel Sveti Martin”, vinskim zapovijedima, statutima i regulama te uz vinski brevijar obavlja se ceremonijalni čin krštenja mošta. Nezaboravna je to tradicija koju uvijek prati dobra glazba, još bolje jelo i, naravno, neizostavno mošt i odlično vino. Svega toga, ni danas ne manjka ovdje u Zagorskim selima.

Kumstvo

Štatuti nalažu da se mošt krsti od strane biškupa koji dolazi sa svojom svitom uz prisutnost domaćina kuće, stoloravnatelja, suca, pa čak i kuma i kume moštu. Kuma malom moštu ove godine je Anita Krok, načelnica općine Konjščina, a ulogu krsnog kuma od srca je prihvatio dragi prijatelj ovoga kraja, dugogodišnji župan Podčetrtka, Peter Misja. 

A onda je moštek kroz ceremoniju krštenja mošta pretvoren u fino mlado vino.
Za tako važne špelancije, u Bojačnom su i iskusni Cesargradski martinjski meštri koji su odradili cijelu ceremoniju, a za ugodno raspoloženje pobrinula se grupa Štimung. Živjeli!

Još članaka iz "Županija"

Facebook