Prethodni članak
Sljedeći članak

LOBOR: Završava sanacija 1,3 km važne županijske ceste


Župan Željko Kolar obišao je danas, u društvu ravnatelja Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepana Siroca i načelnice Općine Lobor ljubice Jembrih, završne radove na županijskoj cesti 2128, od Zlatara prema centru Lobora. 

Ravnatelj Sirovec istaknuo je da je ova cesta poveznica od centra Općine Lobor prema Zlataru i Maču, a kako je kolnik na cijeloj dužini županijske ceste bio dosta loš i star, morala se planirati sanacija kolničkog zastora.

 - Međutim, ovdje je bilo i drugih radova koje je bilo potrebno prije izvesti, tako da smo unutar godinu dana pristupili jednom projektu rekonstrukcije i izmiještanja dijela ceste, kako bismo ispravili jedan opasan zavoj i povećali sigurnost prometa. Nakon toga, u suradnji s Općinom Lobor i Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture krenuli smo u realizaciju 750 m oborinske odvodnje, pješačke staze, unutar čega je i rekonstruiran vodovodni priključak za mještane, da bi nakon toga danas mogli pristupiti ovim radovima sanacije 1,3 km kolničkog zastora – objasnio je Sirovec. 

Vrijednost radova iznosi nešto više od 178.000 eura. Radi se o 1,3 km dužine prometnice, prosječnoj širini 5,5 do 6 m, dakle o nešto više od 7150 m kvadratnih novog asfalta.-  No, na ovoj dionici, gotovo u njezinoj punoj dužini, odvijaju se i radovi aglomeracije. Ti radovi idu prema kraju, a kada u potpunosti završe, mi još imamo nekoliko segmenata kojima ćemo morati pristupiti kako bismo ovu cestu u cijeloj dužini obnovili novim kolničkim zastorom i mještanima omogućili što sigurniju vožnju – dodao je ravnatelj žUC – a.

Župan Željko Kolar istaknuo je da se bliži kraj investicijskog ciklusa iz kredita HBOR – a.

- Danas smo krenuli s asfaltiranjem 54. lokacije od njih 58. Ovdje imamo jednu specifičnu situaciju, tri izvora financiranja na radovima koje smo izvršili i još uvijek izvršavamo. Jedan izvor su redovna sredstva ŽUC – a KZŽ, drugi dio kreditna sredstva ŽUC – a KZŽ, a treća su sredstva iz Ministarstva prometa i infrastrukture vezana za modernizaciju.  Danas i sutra asfaltirat će se 1,3 km, idući tjedan se nadamo asfaltiranju samog nogostupa, s time da nam je ostao još jedan dio onda prema samom Zlataru i ulaz od benzinske pumpe, a njega ne možemo završiti jer još uvijek se izvode radovi na aglomeraciji – rekao je župan te istaknuo da su u ovu dionicu uložena ogromna sredstva.

 – No, to je bilo potrebno, nizom okolnosti koje su se događale malo su se radovi odužili, stoga zahvaljujem ljudima na strpljenju. Praktički smo započeli radove u kasnu jesen 2022. godine i radili smo u fazama, jer smo čekali da Vodovod napravi svoj dio posla, pa smo čekali da aglomeracija odradi svoj dio posla, no sada smo konačno došli na kraj i vjerujem da će ljudi biti zadovoljni. Uskoro je Janine, bit će fešta u Loboru i vjerujem da će stanovnici i gosti biti zadovoljni onime što smo napravili – zaključio je župan Kolar.

Načelnica i saborska zastupnica Ljubica Jembrih istaknula je važnost ove županijske ceste za mještane Lobora.

– Mi imamo jako malo državne ceste, kakvih 2,5 do 3 km, nama je glavna ova županijska  cesta koja je bila u lošem i derutnom stanju i prije aglomeracije, ali nakon samog projekta izvođenja aglomeracije ona je ne samo loša, nego i vrlo opasna za prometovanje. Zadovoljni smo što se odvijaju ovi radovi, uspjeli smo riješiti jedan dio odvodnje i nogostupa, preko žUC – a se riješio i veliki problem zavoja kod Gljaja, kako  ga mi u Loboru zovemo, tu je na žalost bilo i smrtnih slučajeva, a sada siguran za prometovanje, a izgradnjom nogostupa povećala se sigurnost za naše mještane i djecu – rekla je načelnica Jembrih.

Što se nastavka sanacije tiče, Općina ima dogovor sa žUC –om i s Ministarstvom prometa koje pomaže u rekonstrukciji, kako ŽUC – u, tako i Općini.

– Radi se o dovršetku odvodnje i nogostupa prema Vinipotoku odnosno Markušbrijegu i nakon toga u suradnji sa žUC – om te u dogovoru sa Zagorskim vodovodom i CGP – om koji izvodi projekt aglomeracije, da se krene u kompletnu sanaciju od samog početka županijske ceste, a to je benzinska u Zlataru, do ulaska u na mjesno groblje u Loboru gdje je išao i sam projekt aglomeracije. Nakon toga u sljedećim godinama očekujemo i kompletnu rekonstrukciju županijske ceste do Velike Petrovagroske – zaključila je načelnica Ljubica Jembrih. 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook