Prethodni članak
Sljedeći članak

KZŽ izdvojila 20.340 eura za nadarene učenike: '20 posto je talenta, 80 posto je mukotrpnog rada'


U ponedjeljak je u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša održan prijem krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara, njegove zamjenice Jasne Petek i pročelnice županijskog upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjane Smičić Slovenec za učenike koji su na državnim natjecanjima u školskoj godini 2023./2024. osvojili prva, druga i treća mjesta.

Preko 400 nagrađenih učenika

Najbolji učenici sa županijskih natjecanja po određenim pravilima predloženi su za državna natjecanja. Iz Krapinsko - zagorske županije u ovoj su školskoj godini pozvana 232 učenika, među kojima 129 učenika srednjih škola i 103 učenika osnovnih škola, koji su postigli izuzetno hvalevrijedne rezultate. Nagrade su uručene učenicima, kao i njihovim mentorima, koji su prema propozicijama Agencije za odgoj i obrazovanje (AZOO), Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) i Hrvatskog školskog športskog saveza (HŠŠS) osvojili prvo, drugo ili treće mjesto odnosno prvu, drugu ili treću nagradu (pojedinačno ili u timu). Prema istim propozicijama, za učenike koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto u grupnim – ekipnim natjecanjima u glazbi i sportu (tri i više učenika), nagrade su preuzeli predstavnik ekipe zajedno s mentorom. Vodilo se i računa i da učenici i njihovi mentori dobiju nagrade putem škole i za sva ostala natjecanja i susrete državnog ili međudržavnog ranga na kojima su sudjelovali mimo propozicija već navedenih asocijacija. Veseli nas što u toj kategoriji imamo dodatnih 251 učenika i 96 mentora. Za navedene uspjehe, Krapinsko - zagorska županija izdvojila je 20.340 eura. Učenici i mentori koji su osvojili prvo mjesto dobili su nagradu u iznosu od sto eura. Za osvojeno drugo mjesto učenike i mentore nagrada je 85 eura, dok oni koji su osvojili treće mjesto dobili nagradu u iznosu od 70 eura. U slučaju da je neka od prva tri mjesta osvojila ekipa, nagrada u iznosu koji ovisi o broju učenika, ići će na račun škole. Korepetitori su dobili nagradu u iznosu od pedeset eura, a svi oni dobivaju po dvije cjelodnevne ulaznice za Terme Jezerčica.

Sreća

Župan Kolar poručio je kako je ostvarivanje ovakvih rezultata izuzetno teško, ali uporan rad dokazuje kako je sve moguće. - Kako je veliki Dražen Petrović rekao ˝20 posto je talenta, 80 posto je mukotrpnog rada˝. Zato je bilo mnogih koji su bili nevjerojatni talenti, ali nisu imali radnu etiku u sebi i upornost, niti podršku da bi došli do rezultata. Bez ijednog od toga, nema velikog uspjeha. Vjerujte mi, za nas u Županiji nema veće sreće nego kad nas nazovu vaši ravnatelji i javljaju odlične rezultate. To je dokaz da se ne trebamo brinuti za našu budućnost već vam pružiti šansu, stvoriti uvjete i da vas pratimo – izjavio je Kolar dodavši kako na taj način jedino možemo razvijati županiju pa i državu. 

Zamjenica župana ovom je prilikom istaknula kako su dodijeljene nagrade dio šire priče koju Županija provodi već dugi niz godina, a to je podrška darovitim učenicima_ama u nastojanju da imaju motivaciju za nizanje novih uspjeha. Isto tako, istaknula je kako Županija kontinuirano provodi edukacije, specifične programe, ali i stručna usavršavanja za mentore_ice. - Znanje, vještine i sposobnosti koje ste stekli pripremajući se za natjecanja i sporte nešto je što vas je oplemenilo, djelovalo na vaš osobni razvoj i to vam nitko nikad neće oduzeti. Ova namjera i naši susreti svake godine dio su šire priče koje Krapinsko – zagorska župnija provodi. Njegujte ono u čemu ste najbolji i što vas interesira jer je to važno za vaš osobni i profesionalni rast – poručila je Petek.

Riječ nagrađenih

- Ovakvi rezultati su rezultat sustavnog rada učenika i mentora. Iznimno sam ponosna što naša županije svake godine zauzme dobar dio prvih mjesta u državi i što imamo izvanredne učenike – poručila je ravnateljica AGM Zabok Bibijana Šlogar.

Jedan od nagrađenih učenika je Gabrijel Kučko koji je završio 4. razred Prirodoslovne matematičke gimnazije u Zaboku, a ove godine osvojio je dva Oscara znanja budući da je državni prvak iz geografije ove godine, a prošle je godine osvojio brončanu medalju na Međunarodnoj geografskoj olimpijadi, a ove godine, Gabrijel putuje na olimpijadu u Dublin. Otkrio nam je tajnu svog uspjeha istaknuvši kako je za takve rezultate potrebno jako puno posvećenosti i ljubavi prema određenom predmetu. - Vodi me moja mentorica koja mi daje savjete, ali većinu vremena je to samostalan rad. Učim tako da prolazim kroz stara natjecanja, tražim dodatne informacije, tražim nove prakse – rekao je Gabrijel koji se veseli upisu na Prirodoslovni matematički fakultet, geografskog odsjeka, istraživačkog smjera.

Čak tri plasmana na državnim natjecanjima osvojila je Petra Žnidarić, učenica 2. razred SŠ Krapina. Ona je, naime, osvojila 1. mjesto na državnom natjecanju iz geografije, 2. mjesto na državnom iz hrvatskog i treću nagradu na državnom iz fizike. - Uskoro putujem u Irsku na svjetskuu geografsku olimpijadu kao članica tima od četiri osobe iz RH. Za olimpijadu sam se puno pripremala i drago mi je da sam prošla sve kvalifikacije, trebalo je to izdržati, ali sam jako ponosna na sebe. Potrebno je pripremati se izvan škole, potrebno je dosta vremena, ali i malo sreće. Nisam očekivala rezultate odmah... Odricanja ima, ali sad dolazi ljeto, iako malo radno, ali bit će slobodnog vremena - rekla je Petra.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook