Prethodni članak
Sljedeći članak

Dodijeljeno 87 stipendija studentima, Kolar: 'Svi možete pronaći svoje mjesto pod suncem u Zagorju'


Foto: Rikard Jadan

U Gimnaziji Antuna Gustava Matoša danas je upriličena svečana dodjela stipendija redovitim studentima Krapinsko – zagorske županije za akademsku godinu 2023./2024. Time je zaokružena ovogodišnja dodjela ugovora za učeničke i studentske stipendije za koje je Županija izdvojila ukupno 345.260 eura.

Predstavnica škole, ravnateljica Gimnazije AGM, Bibijana Šlogar, na samom je početku izrazila veliko zadovoljstvo da Županija iz godine u godinu održava ovu tradiciju i među studentima pronalazi one koji su stipendije najviše zaslužili. Lijep je to događaj koji se daas svečano upriličio u ovoj školi.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek objasnila je ovogodišnji natječaj koji je trajao do 2. prosinca, a objavljen je u tri kategorije. Tradicionalno, to je kategorija A, kategorija nadarenih učenika i učenica, kategorija B se dodjeljuje po socijalnom kriteriju i kategorija C za deficitarna zanimanja. U prve dvije kategorije iznos stipendije iznosi 106,18 eura, a u kategoriji deficitarnih zanimanja stipendija iznosi 119,45 eura mjesečno. U prve dvije kategorije stipendije se dodjeljuju za jednu akademsku godinu, a u trećoj  kategoriji, za deficitarna zanimanja stipendija se dodjeljuje do kraja školovanja, uz uvjet da se uredno upisuju godine.

Deficitarna zanimanja

- Interes za deficitarna zanimanja iz godinu u godinu raste, a ove smo godine odlučili da su stipendije za deficitarna zanimanja za sljedeću akademsku godinu ona za koji se studentice i studenti osposobljavaju na Sveučilištu integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine, Sveučilišno prijediplomskog studija logopedije, Sveučilišnog prijediplomskog studija edukacijske rehabilitacije, Sveučilišnog integriranog prijediplomskog i diplomskog studija fizike (nastavnički smjer), Sveučilišnog preddiplomskog studija strojarstva i Sveučilišnog preddiplomskog studija građevinarstva. Na ovogodišnji natječaj su pristigla 182 zahtjeva, što je za deset više nego prošle godine, 17 zahtjeva nije ispunjavalo uvjete iz natječaja i sukladno Pravilniku povjerenstvo je županu predložilo, a on je svojim zaključkom u A kategoriji dodijelio 30 stipendija, u B također 30, a u C kategoriji 19 stipendija. U kategoriji deficitarnih zanimanja, osam stipendija je dodijeljeno studentima medicine, četiri strojarstva, četiri građevinarstva, jedna fizike i dvije logopedije. Obzirom na stanje na tržištu rada od prošlih godina stipendirano 26 studentica i studenata medicine, osam farmacije i četiri logopedije – podrobnije je objasnila Petek i studentima zaželjela puno uspjeha u daljnjem školovanju.

Stav Županije

Župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar odmah je pri početku svog obraćanja poentirao kako se Županija opredijelila za to da u školstvu i zdravstvu stvara uvjete koje su primamljivi mladim ljudima, a prema njegovim pretpostavkama, žitelji znaju koliko se ulaže u sva područja, međutim sve to, dodao je, ne znači ništa ako mladi odlaze.

- Kada gledate statistiku, onda vidite da iz KZŽ od 2013. godine odlazi najmanje mladih ljudi. Treći smo u RH po odlascima naših ljudi općenito. Međutim, svaki mladi čovjek koji ode iz Zagorja pa i iz Hrvatske je nenadoknadiv gubitak. Mi kao mlada država, ako želimo biti u koraku s najrazvijenijim, europskim zemljama. Bez mladih, obrazovnih ljudi, koji nisu opterećeni s prošlošću, koji gledaju u budućnost, a cijene svoju povijest i kulturu, ne možemo biti poželjna destinacija z rad i život. KZŽ je s današnjom dodjelom za ovu školsku godinu, s deficitarnim zanimanjima, na 500 stipendija. To je duplo više od bilo koje druge županije u RH – rekao je župan Kolar i dodao kako se time šalje poruka mladima da za njih u Zagorju ima mjesta pa kao primjer naveo Danijela Javorića Barića, ravnatelja Specijalne bolnice Krapinske Toplice koja ima preko 800 zaposlenih, a koji je na to mjesto došao sa svega 28 godina. Valja napomenuti kako su uz Javorić Barića, svečanosti prisustvovali i ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Zorica Capar i ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina.

'Ostanite doma'

- Svi ovdje možete pronaći svoje mjesto pod suncem. 2013. godine bili smo 18. županija po visini osobnog dohotka, a danas smo 4. županija, ako izuzmemo Grad Zagreb. Sve je to zahvaljujući ulaganju u gospodarstvo. Osobno mi je, a i čitavom mom timu, vrlo važno da osjetite i vidite naš mar i trud za što više mogućnosti da ostanete doma – poručio je Kolar pa se osvrnuo još i na one kojima se ponudi bolja prilika van granica Hrvatske. Posebno je istaknuo kako je u toj situaciji važno da se pojedinac vrati u svoj kraj i to znanje iskoristi, preda ga novim generacijama.
- Molim vas da prihvatite naše pozive na programe, aktivnosti i upoznavanja sa sektorima za koji ste se odlučili kako biste dobili informacije o daljnjem napredovanju, školovanju i edukaciji. Ovdje se živi vrlo dobro, premda toga možda nismo svjesni dok ne odemo negdje van pa počnemo cijeniti ono što imamo doma – zaključio je Kolar.

Riječ studenata

Stjepan Tomorad iz Marije Bistrice upisao je Građevinski studij na Sveučilištu u Zagrebu. Oduvijek su ga, kaže, zanimale građevina i arhitektura.

- Uglavnom su to bili moji interesi, a stipendija u iznosu od 119 eura koja mi je dodijeljena prilično je dobar iznos za mlade studente. Vidim se u Zagorju po završetku studija – rekao je Tomorad.

Greta Toljan, studentica 4. godine stomatologije u Rijeci, ispričala nam je kako joj stipendija dobro dođe kad si poželi nešto kupiti, a i dobro je, dodaje, imati koji euro sa strane.

- Stipendija me motivira iz godine u godinu, trudim se oko ocjena. Definitivno se vidim na radnom mjestu u Zagorju – rekla je Toljan.

Janja Šepec iz Zaboka, studentica je 1. godine medicine u Zagrebu, a za nju je stipendija:

- Za mene je ona veliki poticaj i drago mi je da Županija pokazuje senzibilnost za deficitarna zanimanja. Neki novac uvijek mogu spremiti sa strane i štedjeti za neka putovanja i slično. Voljela bih se vratiti u Zagorje i ovdje raditi – rekla je Šepec.

Studentice i studenti

U prve dvije kategorije, studentice i studenti kojima je danas dodijeljena stipendija su: Ela Babić, Patricija Belužić, Martina Bertol, Iva Čukman, Ivana Dubroja, Nikolina Gregurović, Tamara Harcet, Nika Horvat, Klara Horvatek, Leon Ivančić, Tihana Jug, Sara Jurina, Anamaria Kantoci, Nika Kovačić, Eugen Kundih, Dorotea Kurelja, Lucija Leljak, Elena Martinčević, Dora Matečić, Jan Mesec-Grabrovec, Patricija Mihalinec, Monika Mojčec, Lea Mraz, Anamarija Mrkoci, Mario Mrkoci, Tesa Novak, Matija Petrečija, Lorena Potočki, Roko Rožić, Lana Semenić, Matej Stipić, Paula Sviben, Nika Šafranko, Nikola Šereg, Ena Šimunović, Nikolina Šrajbek, Petra Švaljek, Greta Toljan, Maja Tušek i Tamara Zebec.

Prvu godinu deficitarnih zanimanja upisali su: Petra Harapin koja je upisala fiziku-nastavnički smjer, Sara Jakopović koja je upisala logopediju, Fran Juras koji je upisao građevinarstvo, David Krivak koji je upisao strojarstvo, Dora Meštrović koja je također upisala strojarstvo, Lea Oraić koja je upisala građevinarstvo, Luka Pracaić koji je upisao strojarstvo, Lea Šala upisala je građevinarstvo, Iva Šobak koja je upisala logopediju, Patrik Šturman koji je upisao strojarstvo i Stjepan Tomorad koji je upisao građevinarstvo.

Studenti i studentice koji su upisali medicinu su: Željka Hazulin, Maja Hren, Ema Krklec, Anamarija Krleža, Žanamari Lončarec, Marija Preis, Jana Šepec i Ena Vuzem.

Još članaka iz "Županija"

Facebook