Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko – zagorska županija povećala sredstva za rad REGEA - e


U Energetskom centru Bračak potpisan je ugovor o sufinanciranju rada Regionalne energetsko-klimatske agencije Sjeverozapadne Hrvatske s Krapinsko – zagorskom županijom, vrijedan 133.000 eura.

Godina velikih investicija

Ravnatelj REGEA – e Julije Domac istaknuo je da je prošla godina bila godina velikih investicija, a takva će biti i 2024. – Radi se o višemilijunskim investicijama, praktički nema objekta na području županije gdje REGEA ne pruža stručnu potporu Krapinsko – zagorskoj županiji u dijelu pripreme projekta, ekspertize, provedbe, nadzora, evaluacije radova... Od velikih projekata koji su obilježili prošlu godinu i dalje su u tijeku ističem Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, gdje je već ranije instalirana sunčana elektrana. Cjelovita obnova ukupne vrijednosti 9,8 milijuna eura dovršena je u 2023. godini, a  ovu godinu obilježit će radovi na dovršetku novog sustava grijanja. Tu je i Regionalni centar kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu u Zaboku, iduće godine na redu je nova investicija od 3,6 milijuna eura. Zatim, dogradnja Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, procijenjene vrijednosti 16 milijuna eura, cjelovita obnova i dogradnja Dvorca Stubički Golubovec... Radi se o ogromnim investicijama u kojima pokazujemo da stručna institucija poput REGEA – e koja zapošljava preko 40 djelatnika itekako ima svoje mjesto i treba pratiti svoje osnivače – rekao je Domac.

Uštede preko 50 posto

Naglasio je da su projekti koji se provode u KZŽ iznimno složeni, a redovito se pokazuje da donose uštede od preko 50 posto. - Nastavit ćemo s nizom projekata energetske obnove javnih zgrada, s cjelovitom obnovom zgrada oštećenih u potresu, to je novih 17 milijuna eura, s dogradnjom i rekonstrukcijom osnovnih škola u KZŽ, za što je projekt u završnoj fazi pripreme, a predmet aktivnosti su i dalje sunčane elektrane – kaže Julije Domac. Spomenuo je i projekt CROSS odnosno projekt tehničke pomoći odobren od strane Europske komisije koji se provodi na području četiri županije odnosno osnivača te dovršetak projekta Hypokrat. – Radi se o korištenju geotermalne energije za grijanje jednog objekta, pokazat ćemo da možemo grijati i bolnicu i centar mjesta Krapinske Toplice. To su sve iskoraci kojim se bavimo i otvaramo nove teme, pokazujući kako Zagorje, iako prostorno malo, nije malo ambicijom i vizijom – istaknuo je Domac, zaključujući da će 2024. biti zanimljiva i uspješna godina.

Značajni projekti

Župan Željko Kolar naglasio je kako su ove godine sredstva koja se izdvajaju za sufinanciranje rada REGEA – e povećana za 40 tisuća eura naspram lani. – Jedan od razloga su županijski projekti koje je naveo dr. Domac, a u kojima je REGEA sudjelovala u aspektu obnovljivih izvora energije i izgradnje sustava koji moraju biti štedljivi, učinkoviti i kontrolirani, pa tako već duže vrijeme digitalno kontroliramo potrošnju svih energenata na svim školama i zdravstvenim ustanovama na mjesečnoj razini, REGEA analizira podatke i ako se desi bilo kakva anomalija u sustavu, odmah reagiramo – rekao je Kolar. Napomenuo je i kako se REGEA dodatno registrirala kao klimatska agencija, obzirom na sve elementarne nepogode u zadnje vrijeme, kako bi se radilo na smanjenju emisije CO2 i smanjila zagađenost te kako bismo možda s time kroz koju godinu imali ponovo normalna godišnja doba, ako svi ozbiljno shvate taj problem. Spomenuo je i projekt Hypokrat u Krapinskim Toplicama, koji je samo jedan od ovakvih geotermalnih projekata koji će se raditi, a sljedeći je u Stubičkim Toplicama, gdje se bolnica već grije na geotermalne izvore, no proširit će se obuhvat, kako bi se oni možda mogli koristiti i za proizvodnju energije.

Najbolja agencija u Hrvatskoj

Župan Kolar rekao je i kako su na čekanju još uvijek pripremljeni projekti na postavljanje solarnih elektrana i energetske obnove brojnih institucija, no čeka se raspisivanje natječaja. Osim projekata koje je predstavio dr. Julije Domac, Kolar je spomenuo projekt foto elektrana pri Općoj bolnici Zabok, gdje će se na parkiralištu postaviti nadstrešnice sa sunčanom elektranom vrlo značajnog kapaciteta, čime će bolnica napraviti korak prema održivosti i pokrivati tako značajan dio kapaciteta. Kolar je naglasio kako je REGEA najbolja energetska agencija u Hrvatskoj sa sjajnim stručnjacima, koja radi najveće projekte od važnosti ne samo za četiri osnivača (Grad Zagreb, Karlovačku, Zagrebačku i Krapinsko – zagorsku županiju), nego i projekte od nacionalnog interesa, surađujući sa znanstvenom zajednicom.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook