Prethodni članak
Sljedeći članak

KONAČNO: Počinju radovi na izgradnji nove škole; stara je stradala u potresima

Ugovorena cijena radova za 30,9 posto veća je od prvotno procijenjene


Župan krapinsko – zagorski Željko Kolar u srijedu je u Lazu Bistričkom, s predstavnikom tvrtke Završni radovi Krešo iz Krapinskih Toplica, potpisao 7,38 milijuna kuna vrijedan Ugovor o izgradnji nove zgrade tamošnje područne škole, koja je stradala u dva velika potresa prije više od dvije godine.

Iznoseći konkretne podatke o samom projektu, pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i europske fondove, Vlatka Mlakar, istaknula je kako je ovaj projekt sufinanciran sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije u iznosu od 5,4 milijuna kuna. Kako je rekla, Krapinsko – zagorska županija provela je, sukladno pravilniku, postupak jednostavne nabave, a procijenjena vrijednost bila je 5,6 milijuna kuna. Na natječaj je pristiglo ukupno šest ponuda, kao ekonomski najpovoljnija ponuda izabrana je ponuda tvrtke Završni radovi Krešo iz Krapinskih Toplica, a ugovorena cijena iznosi 7.386.937,04 kune bez PDV-a, odnosno 9.233.671,30 kuna s PDV-om. – Rok izvođenja radova je deset mjeseci. Danas već ide prijava gradilišta i pretpostavljeno vrijeme završetka radova je kraj travnja 2023. godine. Zgrada će biti napravljena u obliku pravokutnog L oblika, ima prizemlje i kat, a radi se o četiri učionice s pratećim prostorijama, kako bi se nastava mogla odvijati u jednoj smjeni – pojasnila je Mlakar.

 

Župan Kolar nagasio je kako je put do potpisivanja ovog Ugovora, tijekom kojeg su se provodili brojni postupci, bio opravdano dugačak. – Vi znate da je škola stradala u 'Zagrebačkom potresu' i da su statičari napravili procjenu te da je prva procjena bila da bi se škola mogla i obnoviti. Mi smo za obnovu škole napravili već kompletan elaborat, no, nažalost, tada se dogodio 'Petrinjski potres' koji je napravi dodatne štete i tad su statičari utvrdili da se zgrada mora srušiti te da se mora ići u izgradnju nove. To je značilo da smo ponovno morali krenuti ispočekta, prvo s izradom dokumentacije za rušenje postojeće škole, nakon toga s izradom dokumentacije za izgradnju nove škole, potom za ishođenje građevinske dozvole, a nakon toga za postupak javne nabave za izvođača radova. Zajedno s rušenjem, projektiranjem i geodetskim radovima, ovaj projekt će koštati negdje oko 9 milijuna i 890 tisuća kuna, s time da smo do sada za dokumentaciju i rušenje potrošili negdje oko 500 tisuća kuna – rekao je Kolar.

 

Također, osvrnuo se i na činjenicu da je ugovorena cijena radova znatno veća od prvotno procijenjene. -Vrijednost radova koju smo dobili na javnom natječaju je za 30,9% veća od procijenjene vrijednosti. S obzirom na zahtjev za odobrenje sredstava, kojeg smo mi davali na tadašnju procijenjenu vrijednost, zatražit ćemo aneks ugovora i povećanje sredstava iz Fonda solidarnosti Europkse unije za tu razliku i nadamo se da će nam se to odobriti. Ukoliko neće, tu razliku ćemo isfinancirati iz beskamatnog kredita, kojeg smo uzeli upravo zbog sanacije zgrada oštećenih u potresima – najavio je Kolar te dodao kako je posebno dobro što ni u jednom potresu nismo imali ljudskih žrtava, a, kako je rekao, 'beton i zgrade se mogu nadomjestiti'. -Zahvaljujem svima na strpljenju, a posebno vatrogasnom društvu koje nam je onogućilo da kroz ovo vrijeme organiziramo nastavu u njihovim prostorima, tako da nismo svu djecu morali voziti u matičnu školu i na taj način smo olakšali roditeljima – zaključio je Kolar, podsjetivši tako na činjenicu da je za 27 učenika Područne škole Laz nastava trenutno organizirana u prostorima tamošnjeg DVD-a.

 

S obzirom da se ravnatelj OŠ Marija Bistrica ozlijedio na nogometu te završio u bolnici, župan Kolar mu je zaželio brzi oporavak te da se što prije ponovno 'vrati njihovom timu'. Stoga je potpisivanju Ugovora prisustvovao ravnateljev zamjenik, Marinko Micak, koji je rekao  da je neizmjerno sretan što je ovim potpisom završila posljednja 'papirnata' stepenica izgradnje nove školske zgrade i što će konačno početi konkretni radovi. – Naravno, za sve ovo što je do sad odrađeno bilo je potrebno puno truda i strpljenja te znanja, stoga zahvaljujem svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. Zahvaljujem i našim vatrogascima u čiji smo prostorima već pune dvije godine, a posebno učiteljicama koje su od tog skromnog prostora napravile jednu oazu učenja, dječjeg smijeha i radosti. Vjerujem da će se taj smijeh uskoro zaoriti i ovim našim novim prostorijama – rekao je Micak.

 

Načelnik Općine Marija Bistrica, Josip Milički, istaknuo je zadovoljstvo odabirom izvođača rekavši kako je riječ o izvođaču koji je izvodio i radove na uklanjanju starog objekta, pri čemu je pokazao dobru dinamiku odrađivanja posla pa se Milički nada da će istom dinamikom izvođač krenuti i u gradnju nove školske zgrade. -Ova nova škola uistinu puno znači za naselje Laz koje je drugo po veličini u općini Marija Bistrica. U školi su mnogi imali svoje aktivnosti. I Mjesni odbor, i KUD-ovi, i stoga zahvaljujem Krapinsko – zagorskoj županiji što je imala razumijevanja da ponovno stavimo u funkciju tu zgradu, ne samo zgradu područne škole, nego zgradu cijelog naselja – rekao je Milički, a predstavnik izvođača, Krešo Šoštarko, izrazio je zadovoljstvo što sudjeluje u ovom projektu. – Imamo puno iskustva u građevniskim radovima tako da ćemo i ovdje radove izvesti prema svim pravilima struke – kratko je rekao Šoštarko.

Još članaka iz "Županija"

Facebook