Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: ‘Uređena smo županija, ima reda i vodi se briga o svima’


Aktivnosti i projekti Krapinsko – zagorske županije u području socijalne skrbi, branitelja, civilnog društva i mladih, u 2023. godini, kao i plan za ovu godinu, predstavljeni su danas na konferenciji za novinare u Krapini.

Kako je istaknula zamjenica župana Jasna Petek, radi se području koje financijski možda nije toliko izdašno kao neka druga područja i upravni odjeli, ali je izuzetno važno za život ljudi, pogotovo onih koji su u potrebi, osjetljivih skupina u društvu. - Kroz ovo području se odradilo preko 2000 upravnih postupaka, preko 50 različitih događanja i realiziran je prošle godine veliki i izuzetno važan projekt, za sve žrtve obiteljskog nasilja, a to je dom Novi početak – rekla je Petek.

U području socijalne skrbi u 2023. godini izdvojeno je nešto više od 1,8 milijuna eura, najveći dio se odnosi na Europski socijalni fond, 1,2 milijuna eura, a izvorna sredstva KZŽ su nešto veća od pola milijuna eura.

Što se socijalne skrbi tiče, Petek je kao važnije izdvojila socijalne usluga za žrtve nasilja, ranu intervenciju, programe za djecu. Posebno područje koje njegujemo dugi niz godina su naši suradnički odnosi s udrugama osoba s invaliditetom, svake godine se izrodi neka nova potreba, prošle godine je to bila kupnja kuće za udrugu osoba s intelektualnim teškoćama iz Krapine, u okviru koje će pružati organizirano stanovanje za osobe s intelektualnim teškoćama – rekla je Petek. Spomenula je i pomoć obiteljima i samcima, jednokratne novčane pomoći, kojih je bilo 144 prošle godine te pronatalitetni dodatak.

-Titula Županija – prijatelj djece je priznanje, ali i velika obaveza. Provodimo jako puno aktivnosti i puno sredstva predviđamo u proračunu za djecu i njihovo sretnije odrastanje. Posebno vodimo računa o aktivnoj participaciji djece u donošenju odluka, tako da imamo godišnje uvijek par puta sastanke s dječjim gradonačelnicima i načelnicima. Jedna smo od prvih županija koja je donijela dječji proračun,a sredstva se povećavaju iz godine u godinu, 23 milijuna eura predviđeno je za 2024. godinu. također, prva smo županija koja je uvela dječji participativni proračun 2’19. godine. Do sada smo imali 120 prijava, 52 financirana projekta, 130.000 eura je utrošeno. Veliki projekt od izuzetne važnosti je projekt Novi početak, dom za žrtve obiteljskog nasilja koji je na novoj adresi, završio je krajem prišle godine, nositelj je bio KZŽ, a vrijednost nešto manja od 2 milijuna eura – rekla je zamjenica župana.

Pročelnica Martina Gregurović Šanjug napomenula je da se razvoj civilnog društva na području KZŽ ne odvija se stihijski, već je planiran, baziran na potrebama i strateškim dokumentima na ovom području.

- KZŽ odskače od drugih u RH, mi smo prva županija koja je donijela strategiju razvoja civilnog društva i bili smo među prvima koji su donijeli Regionalnu strategiju za mlade još 2006. Prošle godine čak 7 natječaja i poziva bilo je raspisano u području upravnog odjela, a najvažniji je onaj koji se odnosi na financiranje udruga u području prevencije zdravlja, skrbi o mladima, razvoju civilnog društva, podrške osobama s invaliditetom, vrijednosti oko 80.000 eura, na kojem je 66 udruga ostvarilo financijsku potporu – istaknula je Gregurović Šanjug.

Za skrb za umirovljenike, putem podrške Matici umirovljenika te putem javnog poziva za udruge, izdvojeno je 66.000 eura. Financiralo se Društvo Crvenog križa KZŽ sa 112.000 eura, braniteljske udruge sa 106.000, Centar za mlade s 13.000 eura. Na godišnjoj razini raspisuje se i participativni proračun za mlade, a do sada su s 41.000 eura financirana 22 projekta. Tu su i brojna druga područja rada, aktivnosti, edukacije…

U 2024. godini za socijalnu skrb je planirano 450.741 eura te za civilno društvo, branitelje i mlade 484.320 eura.

Župan Željko Kolar napomenuo je su ovlasti ovog upravnog odjela izuzetno bitne za ukupan život ljudi na području KZŽ. - Ovaj posao morate raditi sa srcem, osjećajem, senzibilitetom jer u ovom sustavu socijalne skrbi upravni odjel se susreće s najtežim životnim sudbinama. I vani se često govori, koliko je razvijeno civilno društvo, toliko je razvijena država. Mi smo bili prvi u Hrvatskoj u nekim stvarima, jer smo imali odličnu suradnju s udrugama civilnog društva, jer smo slušali ljude, koje su njihove potrebe, gledali smo na terenu što se događa i na temelju toga donosili odluke. To je ključ, da bi mogli razumjeti ljude, morate biti među njima – istaknuo je Kolar. Dodao je da se mladima šalje poruka da ima netko tko ih sluša, da nije točno da se ništa ne može promijeniti i kada predlože nešto, da se to realizira.

-Usudio bih se reći da smo uređena županija, da ima reda i da se vodi briga o svima. Je li to dovoljno, jesmo li negdje mogli bolje? Sigurno jesmo, ali zato slušamo, gledamo da bi bili iduće godine bolji – napomenuo je Kolar te pohvalio upravni odjel, ali i udruge civilnog društva. – Odajem im priznanje na svemu što radimo da zajedničkim snagama stvorimo bolje društvo – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook