Prethodni članak
Sljedeći članak

Kolar: 'Ne možemo isto uređivati centar turističkih mjesta i onih koja to nisu'


Foto: Rikard Jadan

Radove na izgradnji rotora u centru Krapinskih Toplica danas je posjetila delegacija Krapinsko – zagorske županije, na čelu sa županom Željkom Kolarom i njegovom zamjenicom Jasnom Petek, a pridružili su im se načelnica Općine Gordana Jureković te ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Sirovec, koji je ukratko prezentirao trenutne radove na toj županijskoj cesti. -Sama cesta, odnosno asfalt, bio je u lošem stanju, ali još veći problem bili su tehnički elementi ceste jer je ovdje križanje županijske i lokalne ceste s veoma nepovoljnim kutom, a u samom križanju imamo i ulaz i izlaz autobusa, što je predstavljalo značajnu nesigurnost prilikom odvijanja prometa. Kako bismo taj problem riješili, krenuli smo u izradu projektno-tehničke dokumentacije te s izgradnjom mini urbanog, jednotračnog kružnog raskrižja, koje će kanalizirati odvijanje prometa i učiniti promet u centru Krapinskih Toplica sigurnijim. Vanjski prsten bit će širine 12 metara, sam kolnik 6 metara, a kružni tok imat će i sigurnosni prolazni prsten, u slučaju prolaska autobusa ili većeg vozila. Također, rekonstruira se i dio ceste zamjenom kolničkog asfalta – rekao je Sirovec te napomenuo kako su radovi, koje izvodi tvrtka Završni radovi Krešo d.o.o. iz Čreta, vrijedni 1,7 milijuna kuna, a trebali bi biti dovršeni do kraja studenog ove godine.

Župan Željko Kolar naglasio je da je Županiji važno investirati u uređenje centra Krapinskih Toplica, budući da je riječ o turističkom središtu. – Krapinske Toplice su generator razvoja turizma i zdravstvenog turizma u Krapinsko – zagorskoj županiji. Stoga nam je izuzetno bitno da, u suradnji s Općinom, uredimo mjesto da ono kroz nekoliko godina dobije štih turističkog mjesta. Ne možemo na isti način prilaziti uređenju mjesta koja su izrazito turistička i onih koja to nisu. I to ćete vidjeti kad će radovi biti gotovi. Već se sad vidi ruka nove načelnice Gordane Jureković oko uređenja klupa u Krapinskim Toplicama, drugačije rasvjete, drugačijem pristupu uređenju zelenih površina, a sada smo se mi kao Županija, preko Županijske uprave za ceste, uključili preko naših investicija da kroz naše uređenje isto tako damo svoj obol. I ja se zahvaljujem načelnici Jureković na suportu kojeg nam pruža oko naših zajedničkih projekata – rekao je Kolar te najavio i buduće investicije. -Ono što nas očekuje i što nam je cilj jest da do kraja ovog mandata uredimo kompletnu glavnu komunikaciju kroz Krapinske Toplice na istom nivou i po istom kriteriju kao što će biti uređen ovaj prvi dio. S time da ćemo samu dinamiku morati prilagoditi potencijalnom investitoru hotela, koji je trenutno van funkcije. Županija i Općina su spremne tijesno surađivati s potencijalnim investitorima da kroz naše prometne projekte stvorimo i njima što bolju komunikaciji kod samog prilaza hotelu. Iz tih razloga ćemo sljedeće godine nastaviti investiciju kroz glavnu ulicu u Krapinskim Toplicama, ali od onog ulaza od 'Čermaka' prema središtu, a ovaj dio ćemo ostaviti za kraj, nadajući se da ćemo taj središnji dio uređivati kad hotel bude gotov, odnosno, dinamiku radova ćemo prilagoditi novom investitoru – najavio je župan Kolar.

Kao zamjenica župana, ali i stanovnica Krapinskih Toplica, zadovoljstvo investicijama ŽUC-a na području Krapinskih Toplica izrazila je i Jasna Petek. - Centar Krapinskih Toplica posljednjih je mjesec dana jedno veliko gradilište. Radi se velika rekonstrukcija ceste i izgradnja rotora, a prije svega iz sigurnosnih razloga i razloga umirivanja prometa. No, kad uzmemo u obzir činjenicu da se to događa u centru Krapinskih Toplica, zasigurno da će ovo donijeti i jednu novu vizuru samog centra. Županijska uprava za ceste u proteklih je pet godina uložila u županijske ceste na području Krapinskih Toplica nešto manje od 23 milijuna kuna. Moram napomenuti da smo se svih tih godina borili s klizištima u okolici Krapinskih Toplica, prije svega su to dva velika klizišta u Klokovcu, dva velika klizišta na Hršak bregu i jedno kojeg smo sanirali u Zagrebačkoj ulici na ulazu u Toplice i to je sve koštalo nešto manje od 5 milijuna kuna. Naravno, u svim tim godinama smo se brinuli o svim županijskim cestama, a osim klizišta, imali smo i dvije velike investicije, a to je rekonstrukcija Zagrebačke ulice u iznosu od 2,5 milijuna kuna, kao i sanacija jednog velikog propusta u Maloj Erpenji, koja je koštala nešto manje od 2 milijuna kuna – rekla je Petek.

Županijskoj upravi za ceste i Krapinsko – zagorskoj županiji na ovoj je investiciji zahvalila i načelnica Krapinskih Toplica Gordana Jureković, koja je posebno zahvalila županu Željku Kolaru što, kako je rekla, jednako vodi računa o manjim investicijama, kao i o onim velikim projektima. - Mi u Krapinskim Toplicama imamo jednu specifičnu situaciju, a koja se odnosi na činjenicu da u samom centru našeg mjesta Općina može vrlo malo učiniti, napraviti ili investirati, odnosno, možemo im samo biti suport i podrška. Naime, gotovo sve u centru našeg mjesta je ili u privatnom vlasništvu ili pod ingerencijom Krapinsko – zagorske županije. Stoga nam je vrlo važna izgradnja ovog rotora, koja će, osim što će donijeti sigurnost u prometu, vizualno popraviti onaj prvi dojam prilikom ulaska u centar Krapinskih Toplica – rekla je Jureković.

Još članaka iz "Županija"

Facebook