Prethodni članak
Sljedeći članak

Klizište koje je 'odsjeklo' 50 kuća od svijeta, bit će sanirano do kraja studenog


Ovogodišnji je svibanj donio obilne oborine, uslijed kojih je aktivirano veliko klizište na županijskoj cesti ŽC2221 Globočec – Kožići u Općini Marija Bistrica. Cesta je bila toliko oštećena da je stavljena van funkcije i promet je bio onemogućen, a dio mještana ostao izoliran.

Stoga su u suradnji Općine Marija Bistrica i Krapinsko – zagorske županije otvorena dva alternativna pravca za prometovanje, a odmah se pristupilo i izradi projektno – tehničke dokumentacije te ishođenju građevinske dozvole za sanaciju klizišta, rekao je na današnjem obilasku gradilišta ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec.
Procijenjena vrijednost projekta je 250.000 eura, a ugovorena j najprihvatljivija ponuda u iznosu 237.000 eura.

- Prije nepunih mjesec i pol dana smo krenuli s radovima. Kako bi se stabilizirala ova klizna ploha, izrađuje se bezonska konstrukcija s dva reda pilota iznad i ispod ceste, 53 pilota od 6 do 8 m, na njih dolazi armirano - betonski zid, uz rješavanje odvodnje i drenaže kako bi se prihvatile oborinske i podzemne vode. Dinamika radova je dobra i do kraja ovog mjeseca očekujemo završetak radova, ako neće biti ekstremnih vremenskih uvjeta i većih kiša – rekao je Sirovec.


Ivan Jambreković, nadzorni inženjer, napomenuo je da je do sada izvedeno radova u visini 152.000 eura, odnosno oko 65 posto radova. - Rok je 15.12., a prema sadašnjoj dinamici bi trebali biti završeni i prije – dodao je.


Josip Milički, načelnik Općine Marija Bistrica, rekao je da je ovo klizište predstavljalo velik problem. – 50 – ak kuća u ovom naselju ostalo je otcijepljeno. S druge strane je preko brda Zagrebačka županija gdje je također bila zatvorena cesta zbog sanacije klizišta. Hitno smo uspostavili alternativni put prema Sušobregu koji nije baš odgovarao stanovnicima naselja, pa smo istrasirali i uz pomoć Županije izgradili novi put koji nije postojao i tako riješili obilazni pravac. Bio nam je cilj da do početka zimskih uvjeta uspijemo sanirati ovo klizište i prema najavama izvođača, cesta bi trebala biti puštena u promet do kraja mjeseca – rekao je Milički.


Dodao je da su aktivna još dva klizišta, jedno na državnoj D209 državnoj cesti, jedno na cesti D307 i jedno u naselju Habazini na nerazvrstanoj cesti. - Klizišta nikako da nas zaobiđu, svake godine se pojave nova zbog konfiguracije tla – kaže Milički.

Župan Željko Kolar istaknuo je da će radovi biti gotovi 15 dana prije planiranog roka. - Vremenski uvjeti itekako utječu na dinamiku radova. I prošli tjedan je bilo nekoliko ekstremnih padalina, olujno nevrijeme koje je pogodilo marijabistričko i stubičko područje je otkrilo i neke krovove, i to je nešto na što ćemo se morati naviknuti. Vjerojatno ćemo morati početi drugačije graditi. Nekada se gradilo tako da nije bilo napusta većeg od 20 cm, očito da ćemo se morati vratiti na takav način gradnje – rekao je župan.


Podsjetio je da se kroz Fond solidarnosti obnovilo 59,8 km cesta. - Kroz novi investicijski ciklus, kroz kredit, 52 km cesta ćemo na novo asfaltirati. Ali imamo 4 ovakva gradilišta koja će nam uzeti milijun eura. I nažalost, možemo očekivati da će se nakon zimskog perioda na proljeće ponovno dogoditi nešto slično. Tako da hvala ovdašnjim ljudima na razumijevanju, bili smo u kontaktu s njima, alternativni pravac koji je postojao smo poboljšali, napravili još jedan i polako završavamo ovu priču. Hvala na razumijevanju ovog zajedničkog problema. Možemo se samo nadati da će Vlada preko Hrvatskih voda ili kroz neki drugi model nastaviti s programima koji su nama olakšavali sanaciju ovih klizišta. Pozivam Vladu i resorno ministartsvo da opet osmisli četverogodišnji program, jer to nam daje određenu sigurnost i lakše planiramo sredstva – pozvao je Kolar.

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook