Prethodni članak
Sljedeći članak

Izraelski veleposlanik vidi potencijalnu suradnju: 'Energetski centar vam je fantastičan, a ZEZ će biti odličan centar izvrsnosti'

Nakon konferencije u Krapini, izraelski veleposlanik posjetio je i dvorac Stubički Golubovec


Nakon konferencije u Krapini s temom iskustva i znanja o ulaganjima poslovnih anđela i start up ekonomiji na kojoj je prisustvovao, izraelsko veleposlanik NJ.E.Illan Mor posjetio je danas i dvorac Stubički Golubovec u Donjoj Stubici, gdje mu je predstavljen projekt izgradnje i uređenja Znanstveno – edukativno – zabavnog centra (ZEZ).

-Nakon Poduzetničkog centra i konferencije te dvorca Bračak kao energetskog centra, htjeli smo veleposlanika upoznati sa svim projektima energetske učinkovitosti koje radimo po zelenim politikama, pa smo mu tako prezentirali i projekt ZEZ – a. S njime smo tako podijelili iskustva što se tiče znanosti i novih tehnologija, obzirom da je Izrael jedna od najjačih zemalja u svijetu upravo po pitanju novih tehnologija. Cilj nam je da se spojimo s kompatibilnim institucijama u Izraelu i vjerujem da će im veleposlanik prenijeti svoje dojmove te da će nam ovo širom otvoriti vrata novim suradnjama. Uvijek je dobro gledati 'preko plota' onih koji su bolji i napredniji, jer želimo učiti i držati korak s najrazvijenijim zemljama u Europi – rekao je župane Željko Kolar, koji je poveo veleposlanika u razgled dvorca koji je trenutno u rekonstrukciji, odnosno u punom su jeku konstruktivni radovi na protupotresnoj obnovi.

Upravo je direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša ovom prilikom istaknula kako su gotovi radovi na krovu, a trenutno su u tijeku radovi na stabilizaciji ploče u potkrovlju, što bi dodatno trebalo ojačati samu građevinu.

– Kada završi obnova, nastavljamo dalje, ciljamo na ITU mehanizam Grada Zagreba, kako bismo uspostavili ZEZ za dvije godine – rekla je Matuša, potvrdivši kako su u prizemlju i na prvom katu na zidovima pronađene oslike te su provedeni konzervatorsko – restauratorski radovi kako bi one bile sačuvane i vraćene u izvorno stanje nakon obnove.

Izraelski veleposlanik. NJ. E. Illan Mor, istaknuo je kako je sretan što je danas posjetio Krapinsko – zagorsku županiju.

 – Bio je to jedan vrlo uspješan dan. Na konferenciji u Poslovno – tehnološkom inkubatoru sam predstavio inovacije iz svoje zemlje i potencijal za suradnjom dvaju gospodarstava i tvrtki. Ljudski resursi u Izraelu i Hrvatskoj su dobri i vjerujem da možemo ostvariti suradnju na dobrobit obiju strana. Također, vaš je energetski centar fantastičan i to je ono čemu svijet teži, novim obnovljivim izvorima energija kako bi nam svijet bio čišći – rekao je Mor, istaknuvši kako vjeruje da će i ZEZ biti odličan centar izvrsnosti na cijelu Hrvatsku te kako bi i na tom području postroji potencijal na suradnju s Izraelom.

Još članaka iz "Županija"

Facebook