Prethodni članak
Sljedeći članak

Izložba stoke i konja okupit će uzgajivače koji će predstaviti svoja najbolja grla


Krapinsko – Zagorska županija u suradnji s domaćinom Gradom Zlatarom, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu, Središnjim savezom udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Turističkom zajednicom KZŽ, stočarskim i konjogojskim udrugama Krapinsko – zagorske županije te Središnjim savezom uzgajivača konja hrvatski posavac, organizira 21. izložbu stoke i 23. izložbu konja Krapinsko – zagorske županije, 18. svibnja u Zlataru na trenutnom sajmišnom prostoru iza Autobusnog kolodvora.

Radi se o tradicionalnoj manifestaciji na kojoj se uzgajivačima i posjetiteljima prikazuju postignuti rezultati u uzgoju određenih pasmina, a uzgajivači će predstaviti svoja najvrjednija grla goveda i konja.

Program manifestacije predstavljen je danas na konferenciji za medije održanoj u Krapini. Pročelnica županijskog Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu Sanja Mihovilić naglasila je kako je okupljanje u 10.45 sati kod Končara, odakle povorka kreće prema trenutnom sajmišnom prostoru iza Autobusnog kolodvora. Otvorenje izložbe je u 11.30 sati, a izložba će prikazati četiri kolekcije goveda - kolekcije steonih junica, kolekciju mladih krava s 1 telenjem, kolekciju krava s 2 i više telenja, kolekciju krava holstein pasmine. Što se tiče konja, bit će tu kolekcija pastuha hrvatskog hladnokrvnjaka, kolekcija omica hrvatskog hladnokrvnjaka te kolekcija kobila plus ždrijebe hrvatskog hladnokrvnjaka i kolekcija kobila i ždrijebe hrvatskog posavca. – Prikazat ćemo i male životinje, kuniće i zamorce, gdje će se posjetitelji s djecom također moći upoznati i s ovim životinjama – rekla je Mihovilić.

Voditeljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu – Područni ured Krapina Mirjana Očko najavila je kako će ove godine 8 uzgajivača prikazati svojih najboljih 14 grla u 4 kolekcije. – Održat će se i  Bambino kup, smotra mladih uzgajivača goveda, na kojem će nastupiti dvadesetak mladih uzgajivača i uzgajivačica. Oni predstavljaju budućnost naše poljoprivrede, stočarstva i govedarstva, ali i kulturni izričaj našeg zagorskog kraja – rekla je Očko.

Grad Zlatar ove je godine domaćin izložbe. – Ovo je jedan neadekvatan, ali privremeni prostor, nije idealan, no smjestit ćemo sve sudionike i posjetitelje. Obzirom da je u samom centru, trebat će malo više opreza oko prometa. Za sljedeću godinu imat ćemo adekvatniji prostor, do tada će biti završena i naša tržnica i bit će sve ovo praktičnije organizirati – rekla je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek.

Župan Željko Kolar rekao je kako će se i ovoga puta s ponosom pokazati sve što naši uzgajivači imaju. - Kad pogledate sajam u Gudovcu, međunarodne sajmove u okruženju, gdje god su se naši uzgajivači pojavili, bili su šampioni i osvajali su zlata za uzgoj krava i konja. Razumijemo i izazove s kojima se uzgajivači susreću, stoga kroz mjere ruralnog razvoja kontinuirano dižemo sredstva, a ove godine digli smo i nagrade na sajmu – rekao je Kolar te pozvao obitelji s djecom da dođu na sajam, koji je jedinstvena prilika da se djeca upoznaju s domaćim životinjama.

Još članaka iz "Županija"

Facebook