Prethodni članak
Sljedeći članak

HRVATSKI DAN LIJEČNIKA: 'Vi ste ti koji svakodnevno bdijete i skrbite, koji ulažete nadljudske napore i riskirate zdravlje zbog svih nas'

Župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar uputio je prigodnu poruku povodom Hrvatskog dana liječnika


Hrvatski dan liječnika obilježava se u spomen na 26. veljače 1874. godine, kad je osnovan Hrvatski liječnički zbor kao osma liječnička udruga u Europi, s ciljem unapređenja medicinske struke. Ovim se danom podiže svijest o važnosti tog zanimanja, u kojem posebno mjesto zauzima odgovornost za ljudsko zdravlje i život. Zato je liječnička profesija oduvijek toliko posebna i humana. Župan Krapinsko zagorske županije Željko Kolar uputio je poruku povodom Hrvatskog dana liječnika, prenosimo ju u cijelosti.


„Drage liječnice i liječnici,

od srca vam hvala na svemu što svakodnevno činite za društvo, za zdravlje svakog od nas i što u niti jednom trenutku ne zaboravljate na humanitarnu dimenziju i ciljeve medicine, a prema kojima je usmjerena i sama liječnička prisega.

Divimo se vašoj nesebičnosti, predanosti, snazi i neustrašivosti – pogotovo u posljednjih godinu dana, tijekom koje zajedno sa ostalim djelatnicama i djelatnicima u zdravstvu hrabro i bez premišljanja stojite na prvoj liniji obrane, kako biste zaštitili sve nas ostale protiv nevidljivog neprijatelja. Vi ste ti koji svakodnevno bdijete i skrbite, koji ulažete nadljudske napore i riskirate zdravlje zbog svih nas!

Nadam se i vjerujem da će se životi svih uskoro vratiti u normalu a do tada, na nama ostalima, koji nismo na prvoj liniji obrane ostaje da budemo pametni i odgovorni te da čuvamo jedni druge, jer samo na taj način trud vas, naših heroja u maskama, neće biti uzaludan!

Sretan Vam Vaš dan!

ŽUPAN

Željko Kolar

U zdravstvenim ustanovama čiji je osnivač Krapinsko - zagorska županije zaposleno je ukupno 314 liječnika, od toga je u Općoj bolnici Zabok i bolnici hrvatskih veterana zaposleno 133 liječnika, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice 56 liječnika, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciji Stubičke Toplice 13 liječnika, u Domu zdravlja KZŽ 53 liječnika, u Zavodu za javno zdravstvo KZŽ 11 liječnika, a u Zavodu za hitnu medicinu KZŽ 48 liječnika. Trenutno je na specijalizaciji 87 liječnika i liječnica.

Krapinsko-zagorska županija ulaže značajna sredstva u području zdravstva, naročito u zdravstvene ustanove kojih je osnivač. Tako je u prethodnoj godini uloženo 7,7 milijuna kuna vlastitih sredstava Županije. Zdravstvene ustanove uložile su dodatno 13 milijuna kuna, a zajedno sa decentraliziranim sredstvima to je iznosilo ukupno 40 milijuna kuna.

U 2021. godini planira se uložiti 35,9 milijuna kuna u područje zdravstva, od čega 5 milijuna kuna vlastitih sredstava Županije te 8 milijuna kuna vlastitih sredstava zdravstvenih ustanova. Između ostalog, Županija sufinancira hitnu službu u iznosu od 2,7 milijuna kuna godišnje, otplatu kredita Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana u iznosu od 1 milijuna kuna, ranu intervenciju u iznosu od 400 tisuća kuna, dok će ostala sredstva izdvajati za prevenciju i ostale mjere zdravstvene zaštite, mrtvozorstvo, otplatu kamata po kreditu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, za Klaster zdravstvenog turizma itd.). Također, Županija stipendira trenutno 25 studenata medicine. Stipendiju dobivaju svi studenti medicine, koji upišu 1. godinu studija. Njima se stipendija isplaćuje do kraja školovanja (uz redovno upisivanje akademskih godina).

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Za sve skupine vozila otvoreni su: -autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče (od 05:46 sati); -autocesta A6 Rijeka-Zagreb; -DC1 Karlovac-Gračac-Knin i stara cesta kroz Gorski kotar-DC3; -Krčki i Paški most; -DC54 Maslenica-Zaton Obrovački; -Ja...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program