Prethodni članak
Sljedeći članak

GIGANTSKI PROJEKT: U SB Stubičke Toplice niknut će hotel s 5 zvjezdica i obnovljenim bazenima


U sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice do kraja 2025. godine realizirat će se 17 milijuna eura vrijedan projekt obnove vanjskih bazena i gradnje hotela. Projekt je to koji je uvršten na prioritetnu listu za dodjelu sredstava u sklopu poziva Ministarstva turizma i sporta za dostavu projektnih prijedloga 'Regionalna diversifikacija i specijalizacija hrvatskog turizma kroz ulaganja u razvoj turističkih proizvoda visoke dodane vrijednosti'. Prema riječima krapinsko – zagorskog župana Željka Kolara opredjeljenje Županije po pitanju zdravstvenog turizma jasno je već od 2016. godine kada se krenulo s inicijativom zdravstvenog klastera, a Stubaki će u tom smislu postati centar turizma koji će se prostirati na sedam tisuća kvadrata. Podsjetimo, Specijalna bolnica Stubičke Toplice i Krapinsko – zagorska županija vlastitim su sredstvima izgradili prvu fazu, a apliciranjem na javni poziv osigurana su sredstva za izgradnju druge i treće faze.

Dugoročno planiranje

Dokaz je to, prema Kolarovim riječima, da se isplati dugoročno planirati ako postoji vizija, jasan cilj i sjajan tim, a onda ni odličan rezultat ne može izostati.

– Ovo je veliki događaj za zdravstveni turizam Krapinsko - zagorske županije, za sjajne djelatnike Specijalne bolnice Stubičke Toplice, ali naravno i za sve pacijente koji dolaze ovdje na rehabilitaciju u bolnicu. Nije naodmet reći da smo mi zdravstveni klaster KZŽ formirali godinu dana prije nego što su se formirali kasniji klasteri na nivou Republike Hrvatske, a nije ni naodmet napomenuti da je predsjednici zdravstvenog klastera Republike Hrvatske Ivani Kolar, zamjenica upravo naša ravnateljica Specijalne bolnice Stubičkih Toplica Zorica Capar. Jasan je smjer razvoja, imamo jasnu strategiju, točno znamo što želimo i imamo ljude koji mogu pružiti tu uslugu. Mi želimo stvoriti takve uvjete, da svi u Republici Hrvatskoj dobiju vrhunsku uslugu i da za to ne moraju ići u Austriju, niti u Njemačku nego da mogu doći ovdje kod nas u Stubake gdje će imati vrhunske prostorne uvjete, vrhunsku opremu, a vrhunske ljude imamo već i sada – zaključio je Kolar koji predsjeda županijom koja je lider zdravstvenog turizma u Republici Hrvatskoj, čemu uvelike doprinose konstantna ulaganja u ovu bolnicu, ali i Specijalnu bolnicu u Krapinskim Toplicama.

Usluge ovog kompleksa bit će namijenjene korisnicima koji se nalaze na rehabilitaciji preko HZZO-a, a htjet će uz takozvani nadstandard platiti komforniji dio smještaja, a isto tako bit će dostupan turistima i građanima koji će htjeti doći na jedan od paketa koji će biti formiran, koji bolnica nudi na tržištu ili im liječnik opće prakse izda uputnicu i na tu uslugu dobiju liječnički pregled i plate si troškove smještaj. Ravnateljica Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice Zorica Capar objasnila je kako se radi o projektu koji će pridonijeti razvoju zdravstvenog turizma i poboljšanju kvalitete pruženih usluga pacijentima koji dolaze ovdje na stacionarnu rehabilitaciju preko HZZO-a, kao i onim korisnicima koji si žele priuštiti neki od zdravstvenih tretmana u vidu prevencije te poboljšanja kondicije i zdravstvenog stanja.

– Projekt obuhvaća natkrivanje vanjskog bazena koji će nakon završenog investicijskog ciklusa moći biti u funkciji svih 365 dana u godini. Natkrivanjem bazena dobit ćemo dodatne wellness sadržaje s popratnim garderobama, spojit će se spojnim ulazom i toplom vezom s postojećim kapacitetom bolnice, a u planu je i gradnja novog lječilišnog hotela na dva kata s 36 soba i dva apartmana na razini 5 zvjezdica. Taj hotel će imati liječničku dvoranu, dvoranu za fizikalne terapije, restoran s kuhinjom sa 100 sjedećih mjesta, vanjsku i unutarnja terasu i na krovu terase bit će fotonaponske ćelije, te kafić sa sunčalištem – objasnila je Capar i zaključila kako se radi o kompletnoj usluzi, a objekt će sadržavati i polivalentnu kongresnu dvoranu. S obzirom na sve navedeno, mještani Stubaka imat će priliku za zapošljavanje.

Načelnik Općine Stubičke Toplice Josip Beljak na početku svog obraćanja konstatirao je kako se radi o zasigurno najvećoj investiciji u povijesti ovog mjesta.

- Neopisivo je iznijeti osjećaje koji su u meni od jučer kada sam primio vijest o odluci koja je, mogu reći u poslijeratnom vremenu Stubaka, sigurno najveća investicija. Od malena se sjećam ovih prostorija koje su godinama derutne i neuporabljive. Sreća koja je u svima nama, neopisiva je – rekao je načelnik i zahvalio svim sudionicima u projektu koji je prepoznat kao poželjan i prihvatljiv.

- Kao općina nismo mogli puno sudjelovati, ali smo svakodnevno pratili razvoj događaja i mogu obećati da će Općina počastiti s volom na ražnju prilikom otvorenja – rekao je uz smijeh Beljak dok je pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar poentirala kako se radi o projektu koji je posvećen energetskoj i digitalnoj tranziciji.

- Usklađen je sa svim strateškim projektima Krapinsko – zagorske županije, prvenstveno mislim na Master plan razvoja turizma do 2025. godine, zatim s planom razvoja Krapinsko – zagorske županije, a on je i treće rangirani projekt u Razvojnom sporazumu Sjever. Projekt udovoljava svim ciljevima od Europskog zelenog plana do nacionalnih strateških ciljeva, a posebnost je i aktivnost provođenja zelene javne nabave. Radi se o jako važnom i inovativnom projektu – rekla je pročelnica Mlakar. Iako zvuči idilično, rekla je ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar, evaluacija projekta je trajala gotovo godinu dana.

- Gotovo godinu dana trajala je evaluacija, a sam početak prije bio je još 2022. godine. Samoj prijavi prethodilo je gotovo pola godine intenzivnog rada na doradi projektno – tehničke dokumentacije kako bismo zadovoljili poprilično rigorozne kriterije bodovanja. S obzirom na iskustvo koje imamo u pripremi projekata ovo je za nas bio jedan novi izazov jer se po prvi puta u samoj prijavi pridavalo puno pažnje zelenoj i digitalnoj tranziciji. Ostvarili smo 49 od 51 maksimalnih bodova – zaključila je Barilar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook