Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTO] Konjske zaprege i jahači krenuli na 19. vozočašće u marijabistričko Svetište

Za svaki posao, a osobito za poljoprivredu koja je jedna od najtežih, ali i naplemenitijih djelatnosti, potrebna ljubav. Međutim, potrebna je i financijska podrška, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković


Već tradicionalno, 19. godinu zaredom, Županijska udruga uzgajivača konja Krapina organizira vozočašće u Mariju Bistricu, a krenulo je, kao i svake godine, iz Zlatar Bistrice.

Brojni su građani došli danas ujutro na prostor željezničke stanice u Zlatar Bistrici pogledati i ispratiti prema Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke jahače i konjske zaprege, pristigle iz cijele Hrvatske i nekoliko iz Slovenije, koji su se okupili na 19. vozočašću.

Sudionike su u Zlatar Bistrici dočekali domaćini, predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina Mirko Majsec i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar.

Predsjednik Županijske udruge uzgajivača konja Krapina Mirko Majsec je zadovoljan odazivom jahača i zaprega. - Bit će možda rekordan broj zaprega i jahača, više od 120 zaprega i jahača da ih se ne može ni pobrojati. 19 godina bez prekida održavamo ovu manifestaciju, počeli smo nastavili tradiciju da obilježemo kada je prvi vlak došao 1911. na stanicu u Zlatar Bistrici, od tada su se romari vozili s kočijama na Mariju Bistricu. Počeli smo s 10 zaprega, a sada je ovo međunarodno europsko najveće vozočašće u ovom dijelu Europe. Ponosan sam što ljudi za to žive i pokažu najljepše konje na Mariji Bistrici – rekao je Majsec.

Mnifestaciju je pohvalio i krapinsko – zagorski župan Željko Kolar. – Iz Austrije i Mađarske ove godine ipak ne dolaze uzgajivači zbog uvjeta vezanih na koronu. S obzirom na epidemiološku situaciju, više ih se okupilo d onoga što se očekivalo. Velika je tradicija dolaska romara na vozočašće iz Zlatar Bistrice do Marije Bistrice, najvećeg marijanskog svetišta. Entuzijazam, veliko volonterstvo i ljubav prema konjima gospodina Majseca i udruge te odlična organizacija tri su stvari presudne za ovako veliki odaziv i interes. Uzgajivači konja to ne rade iz profita nego iz ljubavi – rekao je župan. Dodao je da je značaj manifestacije velik, ponajviše zbog promocije za uzgoj konja i nastavak održavanja uzgoja te da se skrene pozornost da Ministarstvo poljoprivrede odobri neke dugogodišnje zahtjeve uzgajivača.

A na vozočašće je stigla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je zadovoljna što raste broj kopitara u Hrvatskoj već niz godina, prosječno godišnje između 1,5 posto i 5 posto. - Za to su najzaslužniji konjogojci i njihova udruženja. Ministarstvo poljoprivrede i Vlada s određenim promjenama u sustavu potpora podupire rad na dobar način, a pokušat ćemo i više. Podupiremo uzgojna udruženja, pa smo tako u protekloj godini financijski poduprli 6 uzgojnih udruženja u konjogojstvu. Povećali smo jedinične potpore za izvorne hrvatske pasmine. Kada govorimo o kopitarima, njih je 7 i one se doista po grlu kreću u visokim iznosima, između 230 eura što najniža za primorsko – dinarskog magarca pa 500 eura po grlu za međimurskog posavca. U prošloj godini putem ove mjere isplatili smo više od 33 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja. Također, nedavno smo povećali iznos potpora za uzgoj hrvatskih toplokrvnih potpora s 1 milijuna na 1,2 milijuna – rekla je ministrica.

Dodala je da joj je jako drago biti danas na vozočašću. - Želim prenijeti poruku cijele Vlade i predsjednika Vlade da je ovaj događaj iznimno značajan i da ćemo ga uvijek i putem aktivnog sudjelovanja podržavati i nastaviti snažiti njegovu prepoznatljivost u Hrvatskoj i izvan nje – dodala je, istaknuvši da je za svaki posao, a osobito za poljoprivredu koja je jedna od najtežih, ali i naplemenitijih djelatnosti, potrebna ljubav. - Međutim, potrebna je i financijska podrška i unatoč velikom značaju tradicije i kulture u poljoprivredi, poljoprivredu su nosile uvijek investicije, preuzimanje novih tehnologija i u tom smijeru idu sve naše promjene Programa ruralnog razvoja – istaknula je Vučković.

Miško Šklempe, predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka istaknuo je da su hladnokrvnjaci izvorna i zaštićena pasimina konja, koja ima budućnost i tržište te trend povećanja broja grla u Hrvatskoj. - Taj je konj ekonomski isplativ. Trenutno je u Hrvatskoj 8000 hladnokrvnih konja, ali izvornih zaštićenih pasmina oko 21000. Ove godine imamo povećanje od 30 posto i uzgajivača i konja – napomenuo je.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program