Prethodni članak
Sljedeći članak

Ekonomski analitičar: ‘U privlačenju stranih ulaganja KZŽ ide u dobrom pravcu i primjer je najbolje prakse’


U Poslovno - tehnološkom inkubatoru Krapini u srijedu je održan Investicijski forum Krapinsko-zagorske županije.

Forum na temu poticanja ulaganja i stvaranja povoljnog investicijskog okruženja u Krapinsko-zagorskoj županiji organizirala je Županija u suradnji s Udruženjem stranih ulagača u Hrvatskoj (FICC) te Hrvatskom gospodarskom komorom, Županijskom komorom Krapina.

Direktorica Poduzetničkog centra Helena Matuša istaknula je da je Investicijski forum dio cjelokupne inicijative Invest in Zagorje koju uspješno od kraja prošle godine provodi KZŽ kako bi se dodatno pozicionirala na karti investicija.

- Posebno me veseli što smo okupili preko 50 sudionika, prvenstveno poduzetnika i glavnih dionika s kojima Županija razgovara i kreira određenu gospodarsku politiku, a to su naši poslovni klubovi te Obrtnička i Gospodarska komora. KZŽ je uspostavila uspješnu suradnju i s Udruženjem stranih ulagača u RH koji svoje preporuke za poboljšanje investicijske i poslovne klime u Hrvatskoj kontinuirano izdaju putem Bijele knjige. Ovo je jedna od aktivnosti, slijedi nam i konferencija Invest in Zagorje u svibnju i dalje zajedničko djelovanje na dodatnom brendiranju i privlačenju ulaganja – najavila je Matuša.

-Da bi postigli razine razvijenosti susjednih zemalaja, a sve su one nama konkurenti u privlačenju investicija, mi moramo postizati jednaku razinu konkurentnosti i produktivnosti te plaća, a Bijela knjiga nam pomaže u tome i u nekim pozicijama može nam se činiti prekritična, ali to će nas činiti boljima, kao što je i vrijednost ovakvog skupa, zajednički nastup predstavnika političkih vlasti, poduzetnika i stranih investitora – komentirao je događaj predsjednik Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Krapina Anđelko Švaljek.

Predsjednik SLO CRO Poslovnog kluba Saša Muminović rekao je da klub promovira gospodarsku suradnju, a inozemne investicije su samo jedan dio te suradnje između dva susjeda koji imaju zavidnu robnu razmjenu. - Jedni drugima smo među prvih 5, a nekada i prva 3 vanjsko – trgovinska partnera. Danas smo napravili lijep korak i fokus s prirodnih ljepota stavili na stvarne probleme koji se trebaju riješiti da bi investicije doista bile ponovno motor u RH. KZŽ je županija koja svakako ne odražava jednu sliku cijele Hrvatske jer je to županija gdje su strane investicije prisutne, koja je u izvozu među šampionima u RH, ali su pred njom su izazovi koje ne treba zanemariti – rekao je Muminović.

Predsjednik Udruženja stranih ulagača u Hrvatskoj Burak Baykan istaknuo je da je prošlo razdoblje za Hrvatsku bilo povijesno. – Ulazak u Schengen dao je pozitivne efekte za hrvatsko gospodarstvo i sada trebamo poduzeti veće korake u povlačenju stranih ulagača u Hrvatsku. Moramo promovirati pozitivne strane zemlje, razvoja i napretka koji je postignut ovih godina – napomenuo je Baykan.

Glavni tajnik Udruženja stranih ulagača Tomislav Šlat istaknuo je da se kroz Bijelu knjigu nastoji dati preporuke koje s gospodarske strane strani ulagači smatraju bitnim da bi se gospodarsko okrženje i investicijska klima u Hrvatskoj učinili još atraktivnijim. Jako smo sretni što smo imali prilike predstaviti neke ideje, porazgovarati s gospodarstvenicima u KZŽ, ali i pokazati, da obzirom da je KZŽ priznata nedavno kao jedna od izrazito atraktivnih regija, kako se može uspješno surađivati između ulagača, stranih, domaćih i lokalne zajednice – rekao je Šlat.

Ekonomski analitičar i autor Bijele knjige, direktor Arhivanalitike Velimir Šonje rekao je da oko 40 značajnih poduzeća pod inozemnom kontrolom koja posluju u KZŽ, brojčano ne izgleda mnogo te u smislu udjela u ukupnom broju poduzeća i nije mnogo. - Međutim, kada se gleda koliko tih 40 poduzeća ima udjela u najvažnijim pokretačima gospodarskog razvoja, a to su investicije i izvoz, taj udjel se penje na 50 posto svih korporativnih investicija, a čak 56 posto ukupne prodaje na stranim tržištima dolazi od tih poduzeća. Naglaskom na to ne želimo reći da i domaća poduzeća pod domaćom kontrolom nisu bitna, sva su bitna, ali stvaranje plodnijeg investicijskog okruženja s manje administrativnih prepreka, s više poticaja za ulaganja, neće koristiti samo privlačenju novih stranih ulaganja, već i domaćim investitorima i poduzetnicima – rekao je Šonje. - U pogledu privlačenja stranih ulaganja ova županija zaista ide u dobrom pravcu i može drugima poslužiti kao dobar model najbolje prakse – zaključio je.

Župan Željko Kolar zahvalio je sudionicima Investicijskog foruma te rekao da KZŽ ima sreću da ima odlične investitore, i domaće i strane. – No, činjenica je da kompanije koje su pod upravljanjem stranih vlasnika i strane tvrtke imaju veću produktivnost i veći izvoz, tehnološki su naprednije i više ulažu u znanost i nove tehnologije i da se to naravno onda reflektira i u ukupnom rezultatu psolvanja. Mi smo s našom platformom Invest in Zagorje pokušali olakšati prije svega dobivanje ključnih informacija potencijalnim ulagačima na područje županije. Kao administracija smo sigurno daleko iznad prosjeka RH, i možemo se uspoređivati s administracijama u najrazvijenijim europskim zemljama u brzini izdavanja dozvola, jer to je jedan od ključnih preduvjeta da bi se, uz odličnu infrastrukturu, prometnu povezanost, dobar geostrateški položaj, strani investitori odlučili ovdje investirati. Puno smo naučili danas, sami sebe smo vidjeli iz jedne druge perspektive i to je sigurno pred nas stavilo jedan novi izazov, da budemo još bolji i konkurentniji – rekao je Kolar.


Zahvalio je svim poduzetnicima i obrtnicima koji investiraju na područje Krapinsko – zagorske županije. – U budućnosti nas očekuju nove mjere kojima ćemo pokušati da dio ljudi naših koji je otišao živjeti i raditi u razvijenije europske zemlje potaknemo da se vrate raditi vodje u KZŽ i živjeti. Bez iluzije da možemo vratiti sve, ali 30 posto u sljedećih 3 do 7 godina, vjerujem da je to moguće – zaključio je Kolar.

Još članaka iz "Županija"

Facebook