Prethodni članak
Sljedeći članak

[DODIJELJENO 76 STUDENTSKIH STIPENDIJA] 'Prioritet nam je visokoobrazovani kadar kojeg stvaramo za budućnost'

Krapinsko-zagorska županija u proračunu za učeničke i studentske stipendije osigurala je 1 360 000 kuna


Danas je u Gimnaziji Antuna Gustava Matoša Zabok održana svečanost dodjele županijskih studentskih stipendija. Ukupno je dodijeljeno 76 stipendija od čega su 37 stipendije u kategoriji nadarenih studenata, 31 stipendija po socijalnom kriteriju te 8 stipendija u kategoriji deficitarnih zanimanja. U kategoriju deficitarnih zaninmanja ulaze studentice i studenti koji su akademske godine 2019./2020. upisali 1. godinu integriranog preddiplomskog i diplomskog studija medicine, integriranog preddiplomskog i diplomskog studija farmacije, integriranog preddiplomskog i diplomskog studija matematike – nastavnički smjer, integriranog preddiplomskog i diplomskog studija fizike – nastavnički smjer. Krapinsko-zagorska županija u proračunu za učeničke i studentske stipendije osigurala je 1 360 000 kuna. Stipendija u svakoj kategoriji iznosi 700 kuna mjesečno.

U ime domaćina prisutnima se obratila ravnateljica Gimnazije Bibijana Šlogar koja je rekla kako joj je drago što je baš ova škola domaćin svečanosti te kako joj je drago da među dobitnicima stipendije vidi i bivše učenike svoje škole.

Zamjenica gradonačelnika Zaboka Valentina Đurek rekla je kako Grad Zabok ove akademske godine dodijeljuje 32 stipendije, a objasnila je kako su upravo stipendije od velike pomoći studentima, a kako i Županija i zagorski gradovi i općine brinu za obrazovanje.

Zamjenica župana Jasna Petek poručila je studentima da se nada da je studij koji su odabrali ono o čemu su sanjali i ono što su željeli. – Želim vam puno uspjeha u studiranju, a nadam se da će ova stipendija pridonijeti tome da vam bude lakše i jednostavnije studirati – rekla je Petek.

Župan Kolar osvrnuo se na to koliko je Županija ove godine dodijelila stipendija. – Dodijelili smo 101 učeničku stipendiju, 76 studentskih stipendija s deficitarnim zanimanjima tu su stipendije u brojci od 196, a preko PBZ-a i naših partnera s kojima surađujemo to je preko 200 stipendija. Mislim da je to dobar broj jer nam je prioritet visokoobrazovani kadar kojeg stvaramo za budućnost. S obzirom na sve izazove koji su pred nama, tehnološki napredak u društvu i svijetu, bez visokoobrazovanog kadra teško ćemo se moći nositi s konkurencijom i pratiti ju – istaknuo je Kolar i dodao kako mu je drago da ima toliki velik broj stipendista te da zagorske općine i gradovi prate studente. – Time stvaramo čvrstu bazu novih kadrova  koji će preuzeti najodgovornije pozicije i gospodarstvu, kulturu i politici– rekao je Kolar. Osvrnuo se na deficitarna zanimanja. – Deficitarno zanimanje je medicina jer u Zagorju postoje dvije specijalne bolnce, Opću bolnica, Zavod za javno zdravstvo, Domovi zdravlja i Zavod za hitnu medicinu te za njih moramo izvlačiti kadar koji je domaći i vjerujem da smo na dobrom putu. U stalnom smo kontaktu smo studentima, kontaktiramo s njima , informiramo ih o tome koliko ulažemo u nove tehnologije, poboljšanje uvjeta za njihov rad jer je mladim ljudima to bitno. Govorimo i o mogućnostima napredovanja. Vjerujem da ćemo s vremenom moći reći da je većina medicinskog kadra s područja Krapinsko-zagorske županije – istaknuo je Kolar dodavši da je bitno da se stipendiraju i profesori matematike i fizike, farmaceuti kojih nema na tržištu. – Napravili smo kompletnu analizu te znam na kojem fakultetu studira koji student , na kojoj je godini, a tražimo od zagorskih tvrtki da nam kažu kakva je njihova potreba za kadrom i spajamo ih da stupe u kontakt. Komunikacija studenata s tržištem rada omogućava da lakše izaberu Zagorje kao mjesto u kojem će živjeti – objasnio je Kolar.

Pitali smo neke od studenta koliko im znači stipendija.

Lana Puljko (Krapina)  studentica 1. godine farmacije u Zagrebu

Mnogo mi znači stipendija kad znaš da imaš novčanu pomoć da si priuštiš stvari za život u Zagrebu gdje je su troškovi života veći. Planiram nakon fakulteta prvo tražiti posao u Zagorju.

Dario Bat (Pregrada), student 5. godine mehatronike u Mariboru

Stipendija mi daje sigurnost pri studiranju kako bi imao određena primanja. Ne moram strahovati da si neke stvari neću moći priušititi. Novac mi dobro dođe. Planiram tražiti posao i u Zagorju i u Sloveniji.

Daniel Halužan (Pregrada), student 3. godine Muzičke akademije u Zagrebu, smjer klavir

Županijska stipendija mi mnogo znači. Studenti su u teškoj poziciji i imaju mnogo troškova, a mom slučaju treba financirati život u Zagrebu. Zagreb je puno skuplji od Zagorja. Moje zanimanje je traženo u Zagorju pa i u mom rodnom gradu, a gdje ću se zaposliti pokazat će vrijeme.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Na pojedinim dionicama autocesta i ostalih cesta u tijeku su radovi na obnovi ili izgradnji kolnika te košnje, pa vozače molimo za strpljenje i upozoravamo ih da poštuju privremenu prometnu signalizaciju i ograničenja brzine. Uz povoljne vremen...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program