Prethodni članak
Sljedeći članak

Dodijeljeni ugovori za 101 projekt u kulturi u ukupnom iznosu od 827.000 kuna

'Kulturne manifestacije su jedan dodatan zamah našem turizmu, dodatna ponuda našim turističkim kapacitetima i to je sinergija koju mi dobro radimo na području Krapinsko – zagorske županije. I falila nam je i to ne samo domicilnom stanovništvu koje je bilo zatvoreno, rekao je župan Kolar


U Domu kulture u Zlatar Bistrici danas je održana dodjela ugovora korisnicima koji su ostvarili pravo na potporu kroz Program javnih potreba u kulturi Krapinsko - zagorske županije za 2021. godinu.

Pravo na potporu ove je godine ostvario 101 projekt u ukupnom iznosu od 827 tisuća kuna. Potpore se dodjeljuju za projekte u tri kategorije: Obnova i zaštita spomeničke i nematerijalne baštine, Izdavačka djelatnost i Manifestacije u kulturi.

Zamjenica župana Jasna Petek napomenula je da je javni poziv bio otvoren od 29. siječnja do 28. veljače, a ukupna sredstva su s početnih 785 tisuća kuna, povećana na 827 tisuća kuna. Prijavitelj je mogao prijaviti 2 programa odnosno 2 projekta, najmanji iznos potpore koju je bilo moguće ostvariti je 3 tisuća kuna, a najveći 25 tisuća kuna. Prihvatljivi prijavitelji bili su javne ustanove u kulturi, umjetničke organizacije, samostalni umjetnici, udruge, pravne i fizičke osobe koje obavljaju djelatnost u kulturi, pravne i fizičke osobe koje obavljaju gospodarsku djelatnost, javne usrtanove koje obavljaju djelatnost u području znanosti, odgoja i obrazovanja, ali i JLS, turističke zajednice, vjerske zajednice i ostale fizičke osobe.

Zaprimljene su 122 prijave, a nakon administrativne provjere u daljnu obradu išlo je 110 prijava. - Kvalitativnu obradu svih prijava projekata i programa vršilo je Kultrno vijeće KZŽ koje je bodovalo određenim kriterijima sve pristigle prijave. U području obnove i zaštite nematerijalne i spomeničke baštine ukupno je potporu ostvarilo 15 programa i projekata, u vrijednosti 153 tisuća kuna, u području izdavačke djelatnosti 20 programa i projekata u iznosu 151.980 kuna, a u području manifestacija u kulturi, njih je 66 u ukupno j vrijednosti 522 tisuće kuna – rekla je Jasna Petek, uz čestitke svima koji su ostvarili potporu.

Predsjednik Kulturnog vijeća KZŽ Nikola Kristić napomenuo je da vjeruje da će vrijeme koje slijedi biti bolje od onoga iza nas. - Nadam se da će se svi ti programi još kvalitetnije odvijati, a Kulturno vijeće je tu samo da malo pripomogne – rekao je Kristić.


Domaćin, načelnik Žarko Miholić rekao je da su u malim sredinama u ovih godinu i pol dana svi oblici civilnog društva na razini ‘malo iznad vode’. - Vjerujem da se već današnjim odlukama nacionalnog Stožera vratiti taj jedan kvalitetniji duh u naše male sredine lokalne samouprave, jer svi ti oblici djelovanja, posebno u kulturnom dijelu su jedan zamah novih snaga i želja. Mi nešto manje od 400 tisuća kuna izdvajamo za udruge, od toga oko 40 posto ide na one udruge u kulturi, kao i one čiji naslov ne asocira odmah da se bave kulturom, ali se bave obnavljanjem tradicijskih, povijesnih stvari koje su specifične za našu sredinu – rekao je Miholić.


Uime nositelja ovih potpora zahvalila je ravnateljica Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok Božica Šarić rekavši da vjeruje da će svi koji su dobili potporu znati cijeniti njezinu vrijednost. Zahvalila je Krapinsko – zagorskoj županiji i Kulturnom vijeću na prepoznavanju ovih vrijednih projekata. 'Naša županija uvijek je znala prepoznati naše potrebe, podupirati nas u tome i ne samo financijski već i ljudskom, čovječnom potporom podupirati naše ideje, inovativne projekte koji su u svakom slučaju dobro došli za Krapinsko – zagorsku županiju, rekla je Šarić uvjerena da će svi projketi biti realizirani onako kako su zamišljeni i unositi novu vrijednost Krapinsko – zagorskoj županiji, a sve u smislu podupiranja kulturnih i umjetničkih industrija odnosno projekata koji obogaćuju Krapinsko – zagorsku županiju, a sve, između ostalog, u svrhu razvoja i turizma i razvoja naše cijele županije.

Dunja Bovan ispred Udruge Kućni kolektiv iz Klanjca rekla je da je specifično što udruga djeluje u Klanjcu u kući starog sveučilišta gdje je kino. - Naš primarni cilj je obnoviti kino dvoranu i pokrenuti ponovno program s naglaskom na hrvatski europski nezavisni suvremeni film. Želja nam je dovesti domaće i strane suvremene autore, kako iz dramske tako i likovne umjetnosti te obnoviti kuću da djeluje kao umjetnička rezidencija. Jedan dio programa koji će ovo ljeto održati je projekt suvremeno u Zagorju koji će se održati u Klanjcu, Humu u n sutli i Zaboku, a sadržavat će gostovanja domaćih i stranih suvremenih predstava, te dramskih i cirkusnih – kaže Dunja Bovan.


Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar tom je prilikom kazao da je pogotovo kultura stradala u vim kovid vremenu jer se po epidemiološkim mjerama nisu mogle odvijati kulturne manifestacije. 'Kulturne manifestacije su jedan dodatan zamah našem turizmu, dodatna ponuda našim turističkim kapacitetima i to je sinergija koju mi dobro radimo na području Krapinsko – zagorske županije. I falila nam je i to ne samo domicilnom stanovništvu koje je bilo zatvoreno, rekao je župan Kolar. Dodao je da se 15. lipnja očekuje još jedan niz odluka koje će ublažiti mjere i da ćemo onda skoro pa u normalnim uvjetima moći organizirati naše manifestacije. Pozvao je predstavnike udruga, suradnike i njihove ukućane da se cijepe jer jedino ako se procjepi dovoljan broj ljudi u Zagorju, bit će nam lakše organizirati naše manifestacije. U posljednje 4 godine Krapinsko – zagorska županija je dodijelila 3.766.000 milijuna kuna bespovratnih sredstava udrugama. Ukoliko nam će gospodarstvo rasti u ovoj godini, sredstva za kulturu, manifestacije i dodatne sadržaje u proračunu za 2022. ćemo i povećati – najavio je župan te zahvalio na svemu što rade na očuvanju kulturne baštine.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog prometne nesreće na Jadranskoj magistrali (DC8) u mjestu Šmrika vozi se naizmjence, jednim trakom. Promet je pojačan na većini cesta u smjeru mora, a gužve su i na većini graničnih prijelaza pa vozače pozivamo na dodatni oprez i strplj...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program