Prethodni članak
Sljedeći članak

Dobrovoljno vatrogasno društvo Kumrovec proslavilo 70. godišnjicu djelovanja


Danas je u prostoru Društveno-kulturnog doma u Razvoru Dobrovoljno vatrogasno društvo iz Kumrovca svečanom sjednicom obilježilo 70 godina uspješnog rada i neprekidnog djelovanja. U uvodnom dijelu svečanosti nastupili su Puhački orkestar “Lijepa naša”, kuburaši iz „Desinićke kubure“ te klapa „BRV“ koja je izvela državnu i vatrogasnu himnu.

Događanju su nazočili vatrogasci iz Hrvatske i susjedne Slovenije te župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber, zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Marijan Lovrenčić, načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt te brojni drugi uzvanici. Proslava se odvijala pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske i Hrvatske vatrogasne zajednice koje je predstavljao Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković.

–  Kada danas govorimo o vatrogastvu u RH nešto je na što možemo biti izuzetno ponosni. Ponosni smo na sve naše ljude i na sve ono što činite ne samo na području Kumrovca i KZŽ već na području čitave Hrvatske. Preko 13.500 intervencija na području Sisačko-moslavačke županije, preko 6000 intervencija na području Grada Zagreba, bezbroj intervencija u KZŽ – sve su to područja koja su bila ugrožena potresom. Tko će prvi ako ne vatrogasci? Gospodine Župane možete biti ponosni na svoje vatrogasce iz KZŽ kao što sam ja ponosan na njih kao glavni zapovjednik, jer što god je trebalo bilo gdje odraditi vatrogasci odrade prvi – rekao je Tucaković ujedno i počasni član DVD-a Kumrovec.

Na početku svečanosti predsjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva Kumrovec Tomislav Štefan ukratko je predstavio povijesni put DVD-a Kumrovec. Uslijedila je dodjela priznanja zaslužnima koji su primili Brončane medalje, brončane plamenice, Srebrne medalje, srebrne plamenice, Zlatne medalje te Spomenice. Zahvalom u ime svih nagrađenih skupu se obratio Dragutin Ulama.  Donatorima koji su pomogli svojim financijskim sredstvima DVD-u Kumrovec povodom obilježavanja 70 godišnjice društva uručene su zahvalnice.

Načelnik Općine Kumrovec Robert Šplajt i sam je član DVD-a Kumrovec. – Ponosni smo na naš DVD koji danas slavi 70 godina. Ponosni smo na naše cure i dečke iz DVD-a bez kojih bi uopće teško bilo zamisliti djelovanje Općine. Zahvaljujemo svima na donacijama koje su došle u naš DVD. Plan je da iz doma kojega sada imamo u Kumrovcu u budućnosti preseliti vatrogasce u ovaj dom u Razvoru. Moramo još napraviti preinake skladišnog prostora kako bi ovo posrtao novi dom naših vatrogasaca jer oni to zaslužuju – rekao je Šplajt.

Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber čestitao je kumrovečkim vatrogascima godišnjicu. – Čestitam svim članovima, nagrađenima i svima vama koji ste vatrogastvo izabrali kao svoj poziv. Lijepo je biti vatrogasac danas, kada slavimo, ali lijepo je biti vatrogasac i onda kada treba pomoći drugima. Odavno je vatrogastvo nadišlo našu krilaticu „Vatru gasi, brata spasi!“, jer u svim nedaćama i izazovima koje ovo vrijeme stavlja pred nas upravo su vatrogasci ti koji su spremni odazvati se i pomoći – rekao je Skuliber uručivši DVD-u Kumrovec plaketu i novčanu nagradu.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar uručio je kumrovečkom DVD-u Zahvalnicu KZŽ-a: – Vatrogastvo je način života u našoj županiji. Teško je pronaći jednu kuću na području Kumrovca i okolnih naselja iz koje u ovih 70 godina nije potekao barem jedan vatrogasac. Bez obzira je li u pitanju poplava, oluja, snijeg ili požar, vatrogasci su ona snaga na koju se ja kao župan KZŽ uvijek mogu osloniti. Zahvaljujem gospodi Skuliberu i Lovrenčiću jer bez njihove suradnje i politike ulaganja u vatrogastvo ne bi moglo biti rezultata. Promjenom Zakona o 1% obaveznom sufinanciranju lokalne i regionalne samouprave u vatrogastvo puno se toga promijenilo i danas su naša vatrogasna društva puno opremljenija nego što je to prije bio slučaj. No, još uvijek smatram da je entuzijazam i velika ljubav prema vatrogastvu još uvijek na višoj razini nego što smo mi uspjeli s opremljenošću. Pozdravljam program Vlade RH za nabavu novih vatrogasnih vozila, vjerujem da će to doprinijeti da vatrogasna društva još bolje opremimo, jer prije sve trebamo zaštititi vaše živote, jer vi to radite cijelo vrijeme štiteći živote i imovinu drugih ljudi – rekao je župan Kolar.

Skupu su se također obratili i predstavnici prisutnih DVD-ova i PGD-ova iz Slovenije, a također i donatori te prijatelji društva. Svečanost proslave završena je domjenkom i druženjem okupljenih vatrogaskinja i vatrogasaca.

 

 

 

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program