Prethodni članak
Sljedeći članak

Delegacija Hrvatskog nacionalnog vijeća iz Srbije u Zagorju: 'Ova županija razumije potrebe Hrvata u Srbiji'


Krapinsko – zagorska županija danas je u Poslovno – tehnološkom inkubatoru u Krapini ugostila delegaciju Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji.

U Zagorje je stigla predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić s delegacijom, a dočekali su ih krapinsko – zagorski župan Željko Kolar i njegova zamjenica Jasna Petek.

Na početku radnog sastanka održana je konferencija za medije na kojoj je predstavljen razlog posjeta i radnog sastanka.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je kako prijateljstvo s čelnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća u Srbiji traje već nekoliko godina, stoga je izrazila zadovoljstvo što će Krapinsko – zagorska županija prilikom ovog radnog posjeta imati priliku prenijeti im svoja iskustva tijekom proteklih deset godina, a vezano na EU fondove. – Pripremili smo jedan edukativni program kroz koji će svi koji su sudjelovali i pripremama i realizacijama projekata u pretpristupnim fondovima, a onda i kasnije, prenijeti ono najbolje i najvažnije, svoja iskustva našim prijateljima iz Srbije – rekla je Petek.

Župan Željko Kolar čestitao je Hrvatskom nacionalnom vijeću na svemu što rade za opstojnost Hrvata u Srbiji i očuvanju identiteta, a koliko se na tome entuzijastično radi vidio je, kaže, prilikom nedavnog otvorenja Hrvatske kuće u Subotici. – Nažalost, nemaju podršku Republike Srbije i nemaju prava kao što ima srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Naša je obaveza skrenuti pozornost na to te da državna politika, a nakon toga i regionalna, damo punu podršku tim ljudima, što mi i radimo – rekao je Kolar, dodavši kako je na Izvršnom odboru Zajednice županija donesena odluka da će se napraviti sporazum o suradnji s Hrvatskim nacionalnim vijećem u Srbiji i da će sve županije osigurati kroz proračun određena sredstva za programe i projekte koje provodi Vijeće, što će im dati mogućnost da iskažu svoje kapacitete i potencijale te da budu manje ovisni o sredstvima koja dobivaju iz proračuna Republike Srbije.

Istaknuo je i kako je važan dijalog hrvatskih i srpskih predsjednika i premijera, kao i da će Srbija imati punu podršku kada krene europskih putem. – Obveza je naša da vodimo brigu o našoj nacionalnoj manjini i vjerujem da će institucije koje imamo biti pomoć u znanju i iskustvu da se Nacionalno vijeće dobro pripremi kada Srbija krene u pregovore, kao i u onom pretpristupnom dijelu financiranja projekata te da busu nakon ulaska u EU spremni povlačiti sredstva iz EU fondova – rekao je Kolar.

Na pozivu i suradnji Krapinsko – zagorskoj županiji zahvalila je predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji Jasna Vojnić. – Ovo je jedna od županija koja razumije potrebe Hrvata u Srbiji, koji su druga po veličini zajednica Hrvata izvan Hrvatske, nakon Bosne i Hercegovine. Nažalost, bez podrške i pomoći Hrvatske, naša opstojnost tamo je upitna. Tri stvari su nam potrebne da bi mogli opstati i razvijati se: financijska potpora, moralna potpora te ono što ćemo danas ovdje dobiti, a to je usavršavanje i kadrovsko snaženje i na tome smo zahvalni. Imamo puno kadrova, ideja, mladih ljudi otvorenih za učenje i možemo puno napraviti, samo nam je potrebno malo podrške. Sve ono što je Hrvatska prolazila prilikom ulaska u Europsku uniju, nadam se da će i nama prenijeti i da ćemo spremno dočekati i maksimalno iskoristiti sve potencijale – rekla je Vojnić.

 

Još članaka iz "Županija"

Facebook