Prethodni članak
Sljedeći članak

Danas je svjetski dan bolesnika, utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine

Krapinsko- zagorska županija među prvima u Hrvatskoj osnovala Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata, kao savjetodavno tijelo, te ono kontinuirano djeluje od 2005. godine. Trenutno djeluje 4. saziv Povjerenstva čija je zadaća između ostalog štititi prava i interese pacijenata rati povrede pojedinačnih prava pacijenata na području Županije te poduzimanje mjera za zaštitu i promicanje prava pacijenata na području Županije


Svjetski dan bolesnika obilježava se svake godine 11. veljače, a utemeljio ga je Papa Ivan Pavao II. 1992. godine kako bi skrenuo pozornost na bolesnike i njihove probleme.
Svrha obilježavanja ovog Dana je podizanje svijesti šire javnosti o potrebama bolesnika te težnja za stvaranjem bolje zdravstvene i društvene zaštite koja će svakom oboljelom omogućiti dostupnu i kvalitetnu zdravstvenu skrb.

Također, prilika je za prisjetiti se i zahvaliti svima onima koji skrbe o bolesnicima, a to su zdravstveni i nezdravstveni djelatnici te volonteri koji svojim plemenitim radom brinu o potrebama bolesnih.

Svjetski dan bolesnika je prilika za podsjećanje na prava koje svatko od nas ima kada se nalazi u ulozi bolesnika. Također, ovim putem želimo podsjetiti i na pravo svakog pojedinca da se upozna s pravima pacijenata propisanima Zakonom o zaštiti prava pacijenata. Svaki bolesnik ima pravo na potrebne zdravstvene usluge te ima pravo znati od čega boluje i sudjelovati u odlukama o vlastitom zdravlju.

Krapinsko-zagorska županija među prvima u Hrvatskoj osnovala Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata, kao savjetodavno tijelo, te ono kontinuirano djeluje od 2005. godine. Trenutno djeluje 4. saziv Povjerenstva čija je zadaća između ostalog štititi prava i interese pacijenata rati povrede pojedinačnih prava pacijenata na području Županije te poduzimanje mjera za zaštitu i promicanje prava pacijenata na području Županije.

Krapinsko-zagorska županija i financijskim sredstvima podupire razvoj skrbi oboljelih osoba, i to kroz omogućavanje dodatne edukacije zdravstvenih djelatnika, opremanje zdravstvenih ustanova, posudionica ortopedskih pomagala, financiranje voditelja Grupe za potporu oboljelih od malignih bolesti, a veliki značaj pridaje se preventivnim aktivnostima i zaštiti mentalnog zdravlja. Oko 150.000 kuna dosad je izdvojeno za razvoj palijativne skrbi i brigu u terminalnoj fazi oboljelih osoba. Prošla godina bila je specifična obzirom na epidemiju virusa COVID-19, te je u tu svrhu izdvojeno oko 2,4 mil kuna za opremanje zdravstvenih ustanova.

Na području Krapinsko-zagorske županije djeluju 3 bolnice (Opća bolnica Zabok i bolnica hrvatskih veterana te dvije Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju, u Krapinskim i Stubičkim Toplicama, a u kojima je u 2020. godini bilo smješteno ukupno 19.357 stacionarnih pacijenata te 361.988 polikliničkih pacijenata. Također, 1068 je bilo pacijenata oboljelih od virusa COVID-19.

Povodom Svjetskog dana bolesnika HUMS Podružnica Srednja škola Bedekovčina organizirala je webinar koji je danas od 13,30 - 14, 30 održan putem Zoom platforme.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program