Prethodni članak
Sljedeći članak

[DAN OPĆINE LOBOR] Načelnica Jembrih: 'Pred ostvarenjem smo desetogodišnjeg sna Loboraca, gradnje dječjeg vrtića'

Općina Lobor primjer je kako i mala općina pametnom politikom i ulaganjem u projektnu dokumentaciju može stvoriti bolje uvjete za rad i život, rekao je župan Željko Kolar


Blagdan sv. Ane posebno je svečan dan u Loboru. Loborke i Loborci danas su aktivno sudjelovali u proslavi dana svoje zaštitnice, a ujedno i Dana općine Lobor. Nakon svete mise u župnoj crkvi, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća, koju je otvorio predsjednik Vijeća Mirko Martinuš, zaželjevši dobrodošlicu brojnim gostima i uzvanicima.

Načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih istaknula je zadovoljstvo posjećenošću svih sadržaja ovogodišnjeg Janinog i pohvalila udruge na njihovom trudu i zalaganju, ističući kako je društveno – kulturni život u Loboru iz dana u dan sve aktivniji. Načelnica se osvrnula i na proteklo razdoblje, naglasivši da je od prošlog Dana općine najveći rezultat dobivanje ugovora za izgradnju dječjeg vrtića u Loboru.

– To je već više od 10 godina san naših Loboraca, koji su aktivno na tome radili, već su imali i zemljište, projekt i građevinsku dozvolu, no međutim, nikako se ta financijska sredstva nisu mogla ostvariti. No mi smo to uspjeli, pred Božić prošle godine smo dobili najljepšu čestitku za sve nas, a pogotovo za naše mlade roditelje, djecu i našu budućnost – istaknula je načelnica Jembrih, dodavši da je u tijeku javna nabava za gradnju vrtića. – Lobor je veliko gradilište, radi se po čitavoj općini i ravnomjerno po svim mjesnim odborima – istaknula je načelnica, dodavši da je Općina Lobor bila izuzetno uspješna u realizaciji i povlačenju sredstava iz europskih fondova. Načelnica je govorila i o planovima za naredno razdoblje. - Pripremamo se za europske projekte, na nekim fondovima imamo prijavljena još 3 projekta te očekujemo rezultate u toku godine i nadamo se pozitivnim rezultatima. To je rekonstrukcija općinske zgrade u Kulturni centar, naša edukativna staza odnosno razvoj i nastavak poučne staze prema Cukovcu i izvorištu Zagorskog vodovoda i uređenje dječjeg igrališta. Tu su nam i nerazvrstane ceste koje također planiramo prijaviti na europske fondove, planova je puno, a htjela bih istaknuti da krećemo u izradu startegije turizma na području općine Lobor. Prioritet nam je vjerski turizam koji mislimo pokrenuti – rekla je Ljubica Jembrih.

U ime prisutnih načelnika i gradonačelnika, čestitke su uputili načelnik Općine Mihovljan Zlatko Bartolić, koji je Loborcima poručio da mogu biti ponosni na svoju načelnicu i vijećnike te načelnik Općine Jarmine Andrija Draganić.

Da je Lobor primjer kako i mala općina pametnom politikom i ulaganjem u projektnu dokumentaciju može stvoriti bolje uvjete za rad i život, istaknuo je župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar. - Činjenica je da ima niz projekata koji se provode u Loboru, što kroz potporu europskih projekata, što kroz domaću komponentu odnosno natječaje kroz ministarstva, a tu je i Krapinsko – zagorska županija. Preko ŽUC – a smo u Vinipotoku napravili most vrijedan preko milijun kuna da lakše kamioni dolaze do gospodarskog subjekta Q.dom, koji rade montažne kućice i apartmane na moru, što je jedan sjajan zagorski proizvod. Isto tako, donio sam odluku gdje s distributerima vode radimo visoke zone u jednoj trećini sufinanciranja. Znači, jednu trećinu financira distributer, jednu trećinu općina ili grad, jednu trećinu Županija, osim za Lobor. Za Lobor smo napravili projekt 50 posto sufinanciranja distributera, a 50 posto Županije, iz razloga što je izvorište na području općine Lobor koje pokriva zapravo čitavo Zagorje, a oni nemaju nikakvog benefita od toga niti koncesije i prihoda na izvor. Stoga njih pod posebnim uvjetima priključujemo na visoku zonu i vjerujem da je to dobra suradnja između Općine i Županije – rekao je župan Kolar.

Svečanosti su prisustvovali i saborski zastupnici Marija Puh i Stevo Culej, kao i počasni građanin Lobora i prvi predsjednik Vlade nacionalnog jedinstva Franjo Gregurić, koji je posebno pozdravio generala Stjepana Adanića te istaknuo da je posljednjih godina vidljiv velik napredak u Loboru. – Lobor je dobro uređeno mjesto koje može služiti za primjer mnogim drugima u svemu i ponosim se Loborom – rekao je Gregurić.

- Demografska obnova, porezne reforme, gospodarstvo kao najbolja demografska mjera su prioriteti onoga čime se ovih godina u kontinuitetu bavimo. Sve mora ići u prilog tome da mladi ostaju ovdje, da se otvore nova radna mjesta. Svaki političar mora pričati istu priču, bez obzira iz koje opcije dolazi, i voljeti Hrvatsku. Ovaj kraj daje obrise onoga što bismo željeli da Hrvatska bude. Ne smijemo raditi razliku između mikroregija unutar Hrvatske, već da svaka mikroregija ima ravnomjerni infrastrukturni, poduzetnički i drugi razvoj – istaknuo je na svečanosti ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Svečana sjednica bila je i prilika za dodjelu priznanja Općine Lobor. Priznanja su primili učenici Matej Behin, Iva Korade, Elena Kramarić, Ana Morena Bašak, Gabrijel Vrlec, Helena Novosel, Monika Pakšec, Nikola Jajtić, Lea Šala, Roberta Bezak, Marta Hubak, Ana Latin, Florijan Lesičar i Karlo Adanić te udruge KTD Loborfest, Udruga vinara i vinogradara Kliet, Udruga za pomoć djeci s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom KZŽ te Loborske mažoretkinje. Plaketu Općine Lobor primio je Darko Raškaj, koji je i zahvalio u ime svih nagrađenih. U kulturno – umjetničkom programu nastupio je orkestar Črni Tomaši.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog magle vidljivost je mjestimice smanjena na cestama u unutrašnjosti, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Mokrih i skliskih kolnika ima na sjevernom Jadranu, u Gorskom kotaru, Lici i mjestimice D...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program