Prethodni članak
Sljedeći članak

Cilj je jačati sustav civilne zaštite kako bi mogli odgovoriti na sve izazove

Služba civilne zaštite Krapina organizirala je okrugli stol na temu “Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu“


U Krapini, u maloj dvorani Pučkog otvorenog učilišta, povodom obilježavanja Međunarodnog dana civilne zaštite i Dana civilne zaštite u Republici Hrvatskoj, Služba civilne zaštite Krapina organizirala je okrugli stol na temu “Klimatske promjene – izazovi za civilnu zaštitu“
Izlagači na okruglom stolu su bili voditeljica mr.sc. Melita Perčec Tadić, voditeljica Službe za klimatologiju Državnog hidrometeorološkog zavoda, Zagreb, mr. Krešimir Žagar, dipl.ing., direktor Sektora za šumarstvo, Direkcija Hrvatskih Šuma d.o.o., Zagreb, Tomislav Suton, mag.ing.aedif., zamjenik direktora Vodnogospodarskog odjela za gornju Savu, Hrvatske vode d.o.o., Zagreb i Ivan Usmiani, stručni suradnik u Odjelu za pripremu i djelovanje u kriznim situacijama, Hrvatski Crveni križ – nacionalno društvo, Zagreb.

-Ima nekoliko poveznica civilne zaštite i DHMZ-a, jedna je suradnja našeg sinoptičara u situacijama i davanju vremenske prognoze i davanja posebnih vremenskih prognoza kada se događaju nekakve nepovoljne vremenske prilike za stanovništvo i civilnu zaštitu. Druga uloga DHMZ-a i samih klimatologa je u pripremi nekih podloga koje civilna zaštita koristi pri planiranju kao što je dokument procjene rizika od katastrofa u Republici Hrvatskoj – kazala je Melita Perčec Tadić te dodala kako za Krapinsko- zagorsku županiju možemo reći da je, iz same procjene rizika, ugrožena požarima i poplavama ali i isto tako jedna je od područja u Hrvatskoj u kojoj je naviše ugroženosti olujama i tučom.

Na okruglom stolu sudjelovao je i zamjenik župana KZŽ i načelnik Stožera civilne zaštite KZŽ Anđelko Ferek Jambrek koji je istaknuo kako oni kao operativne snage civilne zaštite zajedno sa 112 i ostalim operativnim službama surađuju na svim područjima. –Mi surađujemo izvrsno na svim područjima i to se je zadnje pokazalo nažalost kod potencijalne prijetnje korona virusa, tu smo imali stožer i stvarno sve službe međusobno su bile koordinirane. A što se tiče današnje teme okruglog stola, upravo su ovakve teme bitne na području čitave RH, globalno i šire jer same klimatske promjene su ono što se osjeća na svim područjima pa tako i u KZŽ i sve te klimatske promjene i nas obuhvaćaju - rekao je Ferek Jambrek. Uz procjenu povećanja temperatura, a ljeti i uz procjenu smanjenja količina oborina, ovi rizici će se u budućnosti povećati, a iz toga proizlazi i potreba za većom spremnosti sustava civilne zaštite, posebno operativnih snaga vatrogastva.

Josip Cigula, voditelj službe civilne zaštite Krapina rekao je kako je cilj jačati sustav civilne zaštite kako bi mogli odgovoriti na svakodnevne potrebe za djelovanjem. - Prioritetno za naše područje KZŽ je to što je naše područje ugroženo prije svega poplavama i potresima, zatim tu su i veliki rizici od tuče, oluja, suša, visokih temperatura, požara…Sve to dovodi do toga da treba jačati sustav civilne zaštite, to znači da sustav ne smije biti statičan te se on mora prilagođavati kako bi mogao odgovoriti na svakodnevne potrebe za djelovanjem – kazao je Cigula.

Organizaciju okruglog stola pohvalio je i gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović i ukazao na učestale probleme koji su uzrokovani upravo navedenim klimatskim promjenama. Procjenjuje se da će klimatske promjene povećati i rizike od bolesti bilja, životinja i epidemije. Stoga je potrebno integrirati u obrazovni sustav, od najranijih dana, teme globalnog zagrijavanja, klimatskih promjena i odgovornog društvenog ponašanja radi pobuđivanja osjetljivosti stanovništva na temeljna egzistencijalna pitanja, s obzirom da će se u narednih 30-tak godina udvostručiti broj ljudi koji će biti pogođeni posljedicama klimatskih promjena. Klimatske promjene su dakle izazovi za civilnu zaštitu, što znači da sustav civilne zaštite ne smije biti statičan, već se on mora mijenjati i prilagođavati kako bi mogao odgovoriti na svakodnevne potrebe za djelovanjem, postupanjem u izvanrednim situacijama te kriznim stanjima u svim uvjetima.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Zbog prometne nesreće na državnoj cesti Rijeka-Draga (DC404) od čvora Vežica prema čvoru Draga vozi se usporeno. Zbog jakog vjetra na Jadranskoj magistrali (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene zabrana je prometa za autobuse na ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program