Prethodni članak
Sljedeći članak

Cilj je grijati 60 000 kvadrata stambenog prostora plus 12 000 kvadrata stakleničkog prostora za napredu poljoprivrednu proizvodnju

Počinje projekt HyPoKraT - Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica.


U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju  Krapinske Toplice, u Plavom salonu bolnice, danas je održana konferencija za medije povodom početka provedbe projekta HyPoKraT - Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica.

HyPoKraT - Hidrotermalni potencijal Krapinskih Toplica projekt je koji je uspješno prijavljen na program “Energija i klimatske promjene” koji se financira od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške putem Financijskog mehanizma EGP za razdoblje 2014. – 2021. Nositelj projekta je Krapinsko-zagorska županija, dok su partneri: Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske REGEA- koja je zadužena za operativni menadžment i za provođenje svih aktivnosti, zatim Općina Krapinske Toplice te AP Consulting i norveški institut NORCE.

Ukupna vrijednost projekta je 254.373,43 EUR. Ukupni prihvatljivi troškovi su 216.217,42, Sto se sa 85% financira iz financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora 2014. - 2021. u okviru provedbe programa „Energija i klimatske promjene", te sa 15% iz vlastitih sredstva)

Glavni cilj i svrha projekta je opisati i kvantificirati geotermalni potencijal na području Općine Krapinske Toplice te izraditi tehničku projektnu dokumentaciju u svrhu poboljšanja energetske učinkovitosti i povećanja proizvodnje obnovljive energije.

Nadležna tijela su Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije (u ulozi upravitelja programa) te Institut Hrvoje Požar (u ulozi programskog partnera).

Revitalizacijom bušotine i proizvodnjom geotermalnog fluida mogli bi se povećati kapaciteti toplinske energije na području Krapinskih Toplica za buduće potencijalne potrošače. Korištenjem geotermalne energije u toplinarske svrhe eliminira se plinska komponenta. Na području Krapinskih Toplica geotermalnom proizvodnjom ostvarila bi se ušteda kupnje plina za potrebe grijanja u iznosu od 4.152.667,00 kuna na godišnjoj razini (sezoni grijanja). Geotermalni potencijal mogao bi se iskoristiti i u agrotermalne svrhe grijanjem 12 staklenika, sveukupne površine 12.000 m2.

Projekt su predstavili župan KZŽ Željko Kolar, ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac i voditelj službe za provedbu financijskih mehanizama u području energetike i klimatskih promjena te strateških projekata i inicijativa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske Lovre Karamarko.

Ravnatelj Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske Julije Domac izrazio je zadovoljstvo što se ovom projektu pridaje pažnja, koju priča domaće energije, domaćih izvora geotermalne energije svakako zaslužuje. ''Danas više nikoga ne treba uvjeravati u to koliko je važno imati vlastitu energiju i koliko je energetska sigurnost ključna u budućnosti, jer živimo u jednom dobu koje nitko nije mogao očekivati da će se ovako događati.'' – rekao je Domac. ''Ono što želimo postići ovim projektom, koji je u sada u jednoj pripremnoj studijskoj analitičkoj fazi, u konačnici je to da na području Općine Krapinske Toplice, grijemo 60 000 kvadrata stambenog prostora plus 12 000 kvadrata stakleničkog prostora za jednu napredu poljoprivrednu proizvodnju.'' – rekao je Domac i dodao da u ovoj bolnici i na području Općine već postoje iskustva sa grijanjem putem geotermalnih izvora. Aktivnosti koje su započele po prvi se puta financiraju iz spomenutih izvora pa je Domac dodao kako se nada da i će i ta inovativnost i iskustvo partnera na ovom projektu pridonijeti da ovo bude početak jedne uspješne priče u Zagorju.  

Voditelj službe za provedbu financijskih mehanizama u području energetike i klimatskih promjena te strateških projekata i inicijativa Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske Lovre Karamarko zahvalio je na početku domaćinima i odmah u uvodu rekao kako ovaj projekt zaslužuje pozornost. ''Kao takvog smo ga i evaluirali i u konačnici su mu sredstva i dodijeljena. Program “Energija i klimatske promjene i sam poziv upravo ide u smjeru toga da se iskorištavaju potencijali geotermalne energije, kao svojevrsni zalog budućnosti, a kraj u kojem jesmo je prilika da kroz pripremu dokumentacije i kroz ovaj projekt, osim što će se isti realizirati kroz partnerstvo, da se otvore mogućnosti za perspektivu i budućnost u kontekstu navedenih ulaganja.'' – rekao je Karamarko i dodao da je projekt zrelo pripremljen pa nije iznenađen da su dobivena sredstva, a obećao je i bezrezervnu podršku svih dionika.

''Vrlo je zanimljivo vrijeme u kojem provodimo ovaj projekt, jer imamo nezapamćenu energetsku krizu u Europi i u Svijetu, pa je šteta da se ovim nismo počeli baviti i prije desetak godina'' – rekao je u uvodu Župan Željko Kolar i nastavio: ''Osvrćući se na poslovicu da je najbolje vrijeme da se zasadi drvo bilo prije 100 godina, a drugo najbolje vrijeme je danas, onda ću ja reći da je sada drugo najbolje vrijeme da mi napravimo ovakvu vrstu projekta geotermalnih izvora ovdje u Krapinskim Toplicama. Obzirom da nam je plin poskupio negdje 1000 posto, po ovoj formuli u odnosu na cijenu koju smo imali na ugovor, ne treba govoriti što bi značilo da možemo kompletnu Specijalnu bolnicu grijati na toplu vodu.'' – rekao je Kolar, kao dodatni benefit je spomenuo i zaštitu okoliša.

''Mi ćemo prije svega ovim projektom istražiti objektivne mogućnosti geotermalnih izvora kapaciteta na području Općine Krapinske Toplice, samog sjedišta i nešto šire, izraditi određenu dokumentaciju, da bi nakon toga vidjeli u kojem pravcu i sa kojim kapacitetima možemo koristiti te geotermalne izvore. Nama je kao županiji prioritet Bolnica, kojom mi upravljamo, tu je naravno i Osnovna škola, uvijek gdje je škola, bez obzira na osnivača tu je i dječji vrtić, Centar za odgoj i obrazovanje koji je u sklopu bolnice, ali naravno u budućnosti i do ovih 60 000 kvadrata stambenog prostora i staklenička poljoprivredna proizvodnja koja je uvijek zanimljiva.'' – rekao je župan i zaključno naglasio kako je ovo jedan odličan projekt koji će nam omogućiti da budemo energetski neovisniji nego što smo danas, barem lokalno. ''Ovo je prvi od projekata, barem se ja nadam, koji ćemo raditi na takav način'' – zaključio je Kolar i zahvalio još jednom Ministarstvu.

Na naše pitanje hoće li se ova priča proširiti i na druga zagorska mjesta koja imaju geotermalne izvore, župan Kolar odgovorio je kako se u Specijalnoj bolnici Stubičke Toplice otišlo i dalje i bolnica se grije na geotermalne izvore. ''Tamo smo napravili jedan projekt staklenika, jer je bolnica vlasnik poljoprivrednog zemljišta pa to želimo slijedećih godina staviti u samu funkciju.'' rekao je Kolar a ostatak odgovora je prepustio Juliju Domcu. ''Najkraći odgovor je da! Sada smo došli do toga da su te opcije atraktivne. Mi smo davnih dana znali što imamo u Zagorju, međutim u tom nekakvom razdoblju ''jeftine'' energije, što se danas pokazuje da kad-tad dođe na naplatu, ovo je područje bilo zanemareno. Sada je orijentacija drugačija, Stubičke Toplice su u fokusu, ali radit će se i na drugim lokacijama u županiji i očekujemo da će ovdje biti puno toga novoga i vrlo zanimljivoga vrlo brzo.'' – odgovorio je Domac.

Još članaka iz "Županija"

Facebook