Prethodni članak
Sljedeći članak

Centru za prirodu Zagorje koji promiče prirodne vrijednosti 816 tisuća kuna

Rekonstruirat će se potkrovlje zgrade Centra te izgraditi prilazne stepenice s podiznom platformom


U Radoboju je danas potpisan ugovora o nabavi 816 tisuća kuna (s PDV-om) vrijednih radova za uređenje Centra za prirodu Zagorje. Radovi uključuju rekonstrukciju potkrovlja zgrade Centra te izgradnju prilaznih stepenica s podiznom platformom. Odvijat će se u sklopu projekta Zagorje ABECEDA prirode koji se provodi u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014 – 2020“, prioritetne osi 6 „Zaštita okoliša i održivost resursa“, Specifičnog cilja 6c2 „Povećanje atraktivnosti, edukativnog kapaciteta i održivog upravljanja odredištima prirodne baštine“.

Nositelj projekta je Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko -Zagorske županije, a provodi ga s partnerima Zagorskom razvojnom agencijom i Krapinsko -zagorskom županijom. Ukupna vrijednost projekta je 4.589.418,50 kuna, a očekivana bespovratna sredstva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU 3.724.920,23 kuna. Cilj projekta je proširenje sadržaja na odredištima prirodne baštine u svrhu povećanja atraktivnosti lokacija i kvalitete edukativnih programa te osiguravanje dostupnosti uz očuvanje prirode i održivi svekoliki razvoj. To podrazumijeva i razvoj infrastrukture, turističkih sadržaja, ali i edukativnih programa i materijala te plana upravljanja posjetiteljima kako bi se osiguralo održivo korištenje, ali i povećao broj posjetitelja, povećale gospodarske aktivnosti u okolini i aktivirala lokalna zajednica.

Centar je od svojeg otvorenja 2013. godine centralno je mjesto prezentacije prirodnih vrijednosti KZŽ te služi za ekološku edukaciju, različita predavanja, izložbe. Radovima koji će uskoro početi te multimedijskim uređenjem centra omogućit će se prezentacija i promocija prirodnih vrijednosti tijekom cijele godine te sadržajno obogatiti održavanje škole u prirodi i terenske nastave. Centar se nalazi podno Strahinjčice koja je zbog svoje biološke raznolikosti i očuvanosti vrsta uvrštena u eurosku ekološku mrežu Natura 2000. To daje dodatni smisao ovoj investiciji od 816.000 kuna, a nama stvara nove preduvjete za rad – rekla je ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode KZŽ Dijana Hršak. Dodala je da je sastavni dio ovog mozaika zelena učionica sa 6 didaktičkih elemenata, koja se prostire kroz cijeli tradicijski voćnjak uz centar. Uređeni prostor će se sastojati od 3 cjeline u kojima će biti podjednako zastupljena prezentacija zaštićenih područja te biljnih i životinjskih vrsta, prikaz pada Hrašćinskog meteorita, moći će se zaviriti u gnijezdo ptica, a ljepoti orhideje i noćnom leptiru moći ćete uživati uz hologram. - Vrijednost i ljepota prirode Zagorja bit će za posjetitelje siguran poziv u prirodu. Hvala projektnom timu i partnerima na podršci i praćenju, kako operativno, tako i financijski – zaključila je Hršak.

Načelnik Općine Radoboj Anđelko Topolovec istaknuo je da je ovaj projekt Općine, Javne ustanove i Krapinsko – zagorske županije koji je krenuo 2013. godine dobar i pozitivan primjer decentralizacije i koliko je bitno za male sredine imati ovakvu ustanovu. - Da je to dodatna vrijednost, dokaz su svih projekti koje smo u tih 7 godina odradili na području općine. Često imam osjećaj da se natječemo u produkciji ideja, da sučuvamo prirodu i okoliš i naše obnovljive izvore energije, i na svim idejama i realiziranim projektima zahvaljujem Javnoj ustanovi i Krapinsko – zagorskoj županiji koja nas u svemu tome prati – rekao je Topolovec.

Siniša Cerovčec, predstavnik investitora, zahvalio je na odabiru za projekt, koji će biti obaveta i sjajna referenca za budućnost.

Župan Željko Kolar čestitao je na potpisu ugovora koji je zadnji korak da se završi projekt do četvrtog mjeseca, vrijedan 4,5 milijuna kuna. - 815 tisuća kuna na natječaju je 130 tisuća kuna veći iznos nego je bilo planirano u javnoj nabavi, a tu razliku i 15 posto koliko je bilo potrebno od EU sredstava, osigurat će Županija. U današnje vrijeme kada govorimo da je neka sredina ugodna za život, onda je uz infrastrukturu, vodu, struju, ceste, vrtić, škola, trgovine, bitno da ima kulturni sadržaj i zaštićenu prirodu, koja je sve više na cijeni. Dodana vrijednost kroz ovaj centar je i što educira naše najmlađe, vrtiće, osnovne škole, srednje škole – istaknuo je župan, zahvalivši i načelniku Topolovcu što je objekt dan na korištenje Javnoj ustanovi. - Točno je da se natječemo idejama, projektima i realizacijom jer samo s takvim konkretnim projektima i stvaranjem novih vrijednosti i praćenjem tehnologija možemo postati zanimljivi i privlačiti nove ljudu i nagnati ljude da nam se vraćaju. Ako ne mijenjate i ne oplemenjujete sadržaj, teško da ćete nekog pridobiti da dođe drugi i treći puta. A kada ovako sustavno razvijate instituciju i ulažete u nju, onda naravno da mora biti rezultata. Ovo je smao jedan završni korak, mi smo stazu kroz krošnje u Zelenjaku završili, dobila je uporabnu dozvolu i čekamo da se vrijeme stabilizira da bi je mogli službeno otvoriti. No naš brojač posjeta radi punom parom i već sada, bez obzira na hladno vrijeme, posjetitelji dolaze i objekt izaziva veliku pozornost – istaknuo je župan, dodavši da su već u pripremi i novi projekti koji će se aplicirati na novu financijsku omotnicu.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program