Prethodni članak
Sljedeći članak

Apsolutni pobjednik izbora u Pregradi - održani izbori za Vijeća mjesnih odbora


U nedjelju 7. svibnja 2023. u Pregradi su održani izbori za članove vijeća mjesnih odbora. Prema službenim rezultatima SDP, koji je prvi put izašao samostalno na izbore za mjesne odbore, apsolutni pobjednik izbora, na kojima je ostvario rekordan rezultat. Od 5.430 upisanih birača, na izbore je izašlo 1707 birača, odnosno 33 posto. Ukupno na području cijelog grada SDP je osvojio 56,7 posto glasova. Potom slijedi HDZ s 18,7 posto glasova, D-HSS s 11,9 posto, liste nezavisnih građana s 6,9% posto te koalicija HDZ-D-HSS 5,8% posto. Preračunato u mandate, na razini grada Pregrade, SDP je izašavši samostalno na izbore, ostvario rekordnih 33 mandata, HDZ 9 mandata, D-HSS 4 mandata, koalicija HDZ-D-HSS 4 mandata i liste nezavisnih građana 2 mandata.

Za usporedbu, na izborima za članove vijeća mjesnih odbora Grada Pregrade 2019. godine od 5.346 osoba prema popisu birača, glasovalo je 1.960 osoba, odnosno 36,7 posto. Ukupno na području cijelog grada koalicija SDP-ZS tada je osvojila 55,4 posto glasova. Potom slijede HDZ s 22,8%, koalicija HSS-HSU s 18,4% i koalicija HSS-HDZ s 3,4%. Preračunato u mandate, koalicija SDP-ZS osvojila je 2019. godine 31 mandat, HDZ 10 mandata, koalicija HSS-HSU 8 mandata te koalicija HSS-HDZ 3 mandata.

Izlaznost na ovim izborima bila je nešto manja od one na prošlim izborima (2019., kada su se održavali i izbori za EU Parlament), ali je i dalje daleko iznad nacionalnog prosjeka za ovakvu (mjesnu) razinu izbora.  
Uz zahvalu svim biračima i kandidatima na listama, gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj, istaknuo je kako je uspješnost SDP-a Pregrada na izborima potvrda četverogodišnjeg ustrajnog rada na izgradnji komunalne infrastrukture i sadržaja u mjesnim odborima i otvorenom i transparentnom pristupu građanima, što su birači prepoznali, i u konačnici nagradili povjerenjem.


„Mjesni odbori autonomno definiraju prioritete na svom području i zato su izbori za vijeća mjesnih odbora od izuzetne važnosti. Zahvaljujem svima koji su dali povjerenje našim kandidatima i prepoznali naš program. Većina u 9 mjesnih odbora svakako obavezuje na daljnji rad, realizaciju projekata koje smo predstavili građanima, ali i daljnje razvijanje komunikacije i aktiviranje građana u donošenju odluka. Iz godine u godinu smo jačali autonomiju mjesnih odbora, i to ćemo nastaviti u vidu participativnog proračuna, kroz koji želimo uključiti u donošenje odluka još više građana. Otuda i naš slogan pod kojim smo izašli na izbore – OdlučujMO zajedno! Naše liste nisu samo stranačke, na njima su i nezavisni kandidati, od kojih su neki već dugi niz godina aktivni u svojim sredinama, a neki to žele postati. Ove godine na listama smo imali i mlade, i naše forumaše i nezavisne, koji su ostvarili izvrsne rezultate i mi se ne moramo bojati za budućnost SDP-a u Pregradi. Ljudi sve to prepoznaju i cijene, ponajviše što od početka rada s mjesnim odborima razvijamo odnos povjerenja i otvorenosti, kako bi zajednički našli rješenja i realizirali projekte.“, rekao je Vešligaj.


„Nakon konstituiranja pozivam sve članove mjesnih odbora da zajednički rade za svoja naselja i cijeli Grad Pregradu. Grad će imati partnerski odnos, kao i uvijek prema svim MO, bez obzira na stranačke boje.“, zaključio je gradonačelnik.

Još članaka iz "Županija"

Facebook