Prethodni članak
Sljedeći članak

1,73 milijuna kuna dodijeljeno udrugama u području kulture, sporta i tehničke kulture

Uručeni su ugovori o financiranju, u ukupnoj vrijednosti 1,73 milijuna kuna, Kajkaviani, Sportskoj zajednici KZŽ, Županijskom školskom sportskom savezu, Zajednici amaterskih kulturno umjetničkih udruga, Zajednici tehničke kulture i Povijesnoj postrojbi Keglevićeva straža


Župan željko Kolar danas je uručio ugovore o financiranju, u ukupnoj vrijednosti 1,73 milijuna kuna, Kajkaviani, Sportskoj zajednici KZŽ, Županijskom školskom sportskom savezu, Zajednici amaterskih kulturno umjetničkih udruga, Zajednici tehničke kulture i Povijesnoj postrojbi Keglevićeva straža. Sportska zajednica potpisala je ugovor u vrijednosti milijun kuna, Županijski školski sportski savez 300 tisuća kuna, Zajednica amaterskih kulturno – umjetničkih udruga KZŽ dobiva 150 tisuća kuna, Zajednica tehničke kulture 80 tisuća kuna, a Povijesna postrojba Keglevićeva straža ugovor od 130 tisuća kuna, rekla je pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec.

Kako je istaknula zamjenica župana Jasna Petek, za područje područje kulture, sporta i tehničke kulture za 2020. godinu u županijskom proračunu je osigurano 5,5 milijuna kuna, a iz godine u godinu izdavaja se za ta područja sve više sredstava. - Kada govorimo o kulturi govorimo o očuvanju naše baštine, povijesti, narodnih običaja i promoviranju nekih novih pravaca u umjetnosti i kulturi i upravo je to područje na koje smo posebno ponosni. U području sporta, važno je da kroz Športsku zajednicu i klubove prolazi preko 7000 sportaša, a da kroz Školski sportski savez i natjecanja u školama prođe preko 4000 učenika. Koliko god radimo mnoge preventivne programe i razmišljamo o njima, zasigurno je upravo bavljenje spotrom najbolji preventivni program za našu djecu i mlade. U tom smislu razmišljamo kada osim osiguravanja sredstava za financiranje udruga u sportu osiguravamo i infrastrukturu, prije svega izgradnju sportskih dvorana, igrališta i pomoć pri kupnji sportskih rekvizita – napomenula je zamjenica župana.

Dodala je da je u tijeku administrativna provjera 188 prijava na natječaj u kulturi, u području manifestacija, izdavaštva i očuvanja spomeničke baštine, nakon čega ide i kvalitativna provjera, a potpisivanje ugovora očekuje se početkom travnja. Za cijeli je natječaj osigurano 895 tisuća kuna. - Važno je spomenuti pomoć pri izgradnji sakralnih objekata u Mariji Bistrici, Poznanovcu i Stubičkim Toplicama, pomoć JLS vezano uz očuvanje baštine i povijesti, pa tako sudjelujemo pri izgradnji Spomen – kuće Rudolfu Perešinu u Gornjoj Stubici, otkupu kuće Janka Leskovara u Pregradi, Hiži zagorskih štrukli u Radoboju, obnovi rodne kuće Franje Tuđmana u Velikom Trgovišću,obnovi društvenog doma u Kumrovcu, a tu je Znanstveno – edukativno – zabavni centar koji radimo u Donjoj Stubici. Zajedničko za sve udruge i sva ta tri područja je velik broj volontera, pa čestitam svima koji doprinose boljitku naše županije – rekla je Jasna Petek.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako udruge rade jedan nevjerojatno bitan i značajan posao za KZŽ i da bi osobno volio da su se mogla izdvojiti još veća sredstva, iako su sredstva ove godine povećana. Pokušavamo udrugama biti potpora i vjetar u leđa, rekao je Kolar te pohvalio njihovu aktivnost. – Naše udruge nisu samo pasivni promatrači i ne čekaju samo novac iz općinskih, gradskih i županijskog proračuna, već prijavljuju projekte i dobivaju sredstva iz europskih fondova. Aktivno traže i druge modele financiranja i to je za pohvalu. I preko naše Zagorske razvojne agencije pokušavamo im biti suport u izradi projekata. Povlačenje sredstava iz EU, ne znači da ćemo im sredstva smanjivati, naprotiv, sljedeće godine takve ćemo udruge i dodatno nagraditi – rekao je župan.

Kolar je istaknuo da su naši sportaši sa svojim uspjesima najbolji ambasadori Krapinsko – zagorske županije u turističkom pogledu. – Kad vi imate u jednoj maloj regiji pobjednike svjetskog kupa, svjetske prvake u pojedinačnim sportovima, onda je to za divljenje. Jer uvjeti u kojima rade, treniraju, sredstva koja su im na raspolaganju u odnosu na konkurenciju su puno skromniji i zato su njihovi uspjesi još značajniji i zato je najveći rast sredstava upravo kod njih. Osim na naše sportaše, ponosni smo i na naše učenike koji s natjecanja vraćaju sa zlatnih medalja – istaknuo je Kolar te dodao da su udruge i bogatstvo sadržaja kojeg nude dodatna turistička ponuda KZŽ i da bi naše manifestaciji bile nezamislive bez nastupa kulturno- umjetničkih društava, baš kao i bez Kostelske pištole – Keglevićeve straže koja nas također promovira u svijetu. Svima je čestitao na dosadašnjem uspješnom radu. Župan je također naglasio da su sredstava najviše povećali Županijskom školskom sportskom savezu. – Rad sa djecom je uvijek veoma bitan i naš Županijski školski sportski savez to odlično radi i zato je ove godine upravo kod njih najveći rast sredstava – kazao je Kolar.
Svi predstavnici udruga zahvalili su na stalnoj podršci KZŽ i na dobivenim sredstvima te je rečeno kako će dobivena sredstva itekako dobro iskoristiti.

Još članaka iz "Županija"

Facebook

Predmet je na kolniku na 9- km autoceste A3 Bregana-Lipovac između čvorova SV. NEDJELJA i JANKOMIR. u smjeru Lipovca. Vozi se jednim prometnim trakom. Molimo korisnike za pojačan oprez.  Vozi se uz povoljne vremenske u cijeloj zemlji. ...

 
iz valute
u valutu

Tečajna lista služi isključivo u informativne svrhe i podliježe promjeni bez prethodne najave. Zagorje.com ne može jamčiti točnost tečajne liste koju koristi konverter. Prije provođenja stvarnih transakcija potrebno je provjeriti trenutni tečaj kod službene ustanove. Tečajna lista dohvaćena je prema online podacima Hrvatske narodne banke.

mojtv.hr - kompletan tv program