Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatarščane će veseliti moderna tržnica, Sokolana, Galerija, kao i cesta do samog vrha Ivanščice

Nakon uspješne 2023. godine, u novu Grad Zlatar krenuo s brojnim i značajnim planovima


Prošla je godina za Grad Zlatar bila vrlo uspješna, ostvarilo se mnogo projekata, a Zlatar je među najuspješnijim gradovima u povlačenju novca i europskih fondova. Neki od projektata prošle su godine tek započeti, a radi se o onim financijski zahtjevnijim, višegodišnjim projkektima.

Moderan, funkcionalan objekt
- U 2024. svakako nas čeka završetak tih projekata, a već se pripremaju dokumentacije za javne nabave nekih novih projekata koji kreću, koji su značajni za Grad Zlatar, kao i prijave za nove natječaje. Od većih projekata, svakako je značajan završetak naše gradske tržnice. Jer, Tokr v Zlataru, nadaleko je poznat, taj sajam možda je i najveći u našoj županiji. Stoga će se taj prostor modernizirati, a Zlatar će dobiti moderan, funkcionalan objekt, tržnicu za koju se nadamo da će raditi svakog dana. Zatvoren prostor objekta bit će nadovezan na prostor za prodaju na otvorenom, predviđena su i 33 parkirna mjesta. Tako će naši sugrađani imati svakodnevnu ponudu, ali ne samo oni već i stanovnici brojnih susjednih općina koje gravitiraju gradu Zlataru – kaže gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek. Predviđen rok za završetak zlatarske tržnice je lipanj ove godine.


Najdugotrajnija investicija
Osim tržnice, ono što će Zlatarščane posebno veseliti i što već dugo čekaju, završetak je obnove Sokolane, odnosno festivalske dvorane. Rekonstruirani stari i dograđeni novi dio Sokolskog doma zajedno će činiti reprezentativnu festivalsku dvoranu sa suvremenim pomoćnim prostorima, koja je s obzirom na status zaštićenog kulturnog dobra obnavljana uz nadzor konzervatora. – Sokolana svakako doprinosi održavanju kulture u gradu Zlataru i okolici jer je jedina festivalska dvorana u ovom dijelu županije i veselimo se njezinom završetku. Prema ugovoru, građevinski radovi bi trebali završiti krajem ožujka, a kreće javna nabava kreće za opremanje. Nadamo da ćemo, makar i bez potpune opreme, idući Dan grada 27. travnja održati u novom prostoru i svečano otvoriti dvoranu – kaže gradonačelnica, dodajući da je obnova bila dugotrajna jer se dvorana nije obnavljala europskim, već sredstvima Ministarstva kulture i Grada Zlatara.

Vrijedi izdvojiti i dvije nove šumske ceste, od kojih bi jedna trebala biti završena krajem travnja. Riječ je o cesti Jakopići – Črne Mlake, koja je vrlo značajna, ne samo za Zlatarščane, već i za cijelu Krapinsko – zagorsku županiju, jer će biti jedina cesta koja će omogućiti pristup automobilom do vrha Ivanščice, što će biti važan poticaj razvoju turizma. – Za drugu cestu priprema se dokumentacija, ide javna nabava, a za nju su već ostvarena sredstva također. To je cesta Juranščina prema Belecgradu, značajna jer je važan pristup prekrasnom starom gradu Belecgradu i planinarskom domu – ističe Jasenka Auguštan – Pentek.


Vrtići
A kako grad koji veliku važnost pridaje mladima i djeci, gradonačelnica je zadovoljna što će ova godina biti s mnogo stavki vezanih za predškolski odgoj i vrtiće. – Prošli smo na novom natječaju za Područni vrtić, dosta sredstava ćemo ulagati, i onih koje ćemo dobiti i vlastitih, u proširenje kapaciteta kako bi svi roditelji mogli svoju djecu dati u vrtić. Za to su dva projekta, jedan je rekonstrukcija i dogradnja starog vrtića, zatim krećemo sad u projektnu dokumentaciju novog vrtića da dobijemo građevinsku dozvolu i možemo raspisati natječaj. To su veći projekti i oni neće biti gotovi u ovoj godini, ali vjerujemo da će započeti ti radovi. Isto tako, smo stavili u proračun i uređenje Pastoralnog centra i čekamo potpisivanje ugovora o najmu prostora s Kaptolom. Tamo bi 54 djece moglo biti smješteno. U 2025. ne bismo više uopće imali neupisane djece i to je naš cilj. Prije par godina pokrenuli smo taj projekt, Rastimo zajedno – djeca i grad, koji obuhvaća uređenje dječjih igrališta u raznim naseljima i razne aktivnosti i projekte s Društvom Naša djeca, usmjerenih na djecu, a ovoj je još jedan dodatan plus i dobrobit za naše najmlađe – ističe gradonačelnica.


Uređenje Martinečke ulice
Na žalost, prošla je godina Zlataru donijela i elementarnu nepogodu koja je otvorila 7 novih klizišta. - Ove nas godine očekuje sanacija tih klizišta po prioritetima. Pisali smo Vladi da nam dodijeli više sredstava kako bi svih sedam mogli završiti. Ako ne, ići ćemo prema prioritetima – kaže gradonačelnica. Kako je u prošloj godini završena gradnja nogostupa u Varaždinskoj ulici, na redu je asfaltiranje te dvije faze same ceste u suradnji sa Županijskom upravom za ceste KZŽ.

– U proračunu smo stavili fokus i na novu važnu prometnicu prema gradu Zlataru, a to je Martinečka ulica, od Lovrečana prema Zlataru, osigurali smo sredstva za izgradnju nogostupa, a ŽUC je stavio u plan proširenje i uređenje ulice. Čeka nas asfaltiranje i novih nerazvrstanih cesta, svake godine jedan dio asflatiramo. Prošle godine zbog velikog broja prometnica nismo stigli izvršiti sanaciju mostova, tako da smo taj plan preselili u proračun u ovoj godini. Jedan od važnijih je most u Ulici Vladimira Nazora, a drugi koji bism voljeli sanirati ili barem napraviti projektnu dokumentaciju, je most u Juranščini prema Balićima, koji će dobiti proširenje i ogradu. Naravno, idemo već s novim natječajima. 1. veljače se otvara natječaj za kulturnu infrastrukturu. Plan je preurediti i proširiti Galeriju izvorne umjetnosti. Prošle godine do kraja smo isplatiti i postali vlasnici stana na katu zgrade, a taj stan mislimo sada uređivati i tamo preseliti Radio Zlatar iz prizemlja te time proširiti i prostor Galerije i urediti sanitarne čvorove – najavljuje gradonačelnica. Mnoge će razveseliti i planovi vezani za centar Zlatara, jer zemljište iza autobusnog kolodovora nagrđuje samo središte grada.

– U plan smo stavili kupnju tog zemljišta, jer to nam je rak – rana. Grad, uz podršku svih vijećnika i vijećnica, je to stavio u svoj plan. Krenut ćemo u proceduru pregovora i ako uspijemo dogovoriti kupnju tog zemljišta, vjerojatno nećemo imati dostatna sredstva u ovoj godini, ili ćemo na dvije godine proširiti ili dići kredit za kupnju. Planova za to imamo, ali nemamo još gotove projekte – kaže gradonačelnica. Što se kupnje zemljišta tiče, u planu je kupnja prostora ispod groblje u Martinščini i ispred groblja u Belcu. - Prošle godine smo opločili groblje u Belcu, i sada nam je u planu opločenje idućeg groblja ili ako uspijemo sva tri groblja – dodaje gradonačelnica.

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook