Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatar korak bliže statusu Grada – prijatelja djece


Na posljednjoj sjednici Gradsko je vijeće Zlatara donijelo olduku o financiranju javne ustanove Zagorska javna vatrogasna postrojba iznad minimalnih financijskih standarda. Tako je odlučeno da će Grad ZJVP financirati razmjerno udjelu koji iznosi 6,22 % te će s isplatom započeti u 2023. godini. Vijeće je na sjednici usvojilo i izvješća o radu Vatrogasne zajednice grada Zlatara i dobrovoljnih vatrogasnih društava Zlatar, Donja Batina i Belec.

Napravljen je i korak bliže ka dobivanju statusa Grad – prijatelj djece. Naime, kako je pojasnila gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek, iako Grad ima vrlo aktivno Društvo Naša djeca, povodi projekte Rastimo zajedno – djeca i grad i mnogo radi na dobrobit djece i mladih, službeni status nema. Stoga je Vijeće donijelo odluku o uključivanju u akciju Gradovi i općine – prijatelji djece. Cilj akcije je motivirati lokalne zajednice, stručne službe, ustanove za djecu, udruge građana, pravne subjekte te roditelje i djecu da potpunije ostvaruju dječja prava iz Konvencije UN-a o pravima djeteta, a koja obvezuje odrasle da čine najviše što mogu kako bi se svako dijete uspješno razvijalo i pripremilo za život. U Akciju se može uključiti svaki grad i općina u RH te temeljem postignutih rezultata koji uljepšavaju život djece steći naziv „Grad/Općina – prijatelj djece“. Program Akcije razrađen je u 10 područja važnih za život djece, a koordiniranje svih aktivnosti vezanih za ostvarivanje Akcije provodit će Koordinacijski odbor kao radno i operativno tijelo, a koji će imenovati gradonačelnica u roku od 60 dana od dana stupanja na snagu Odluke.Zlatarski su vijećnici donijeli i odluku o utvrđivanju statusa nerazvrstane ceste - javnog dobra u općoj uporabi, NC Juranščina – Belecgrad. – Naručili smo parcelacijski elaborat, projekt je u izradi i nadamo se proći na natječaju kako bi se uredila cesta od Juranščine do Belecgrada – pojasnila je gradonačelnica. Usvojen je i polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna, prema kojem su Prihodi ostvareni u ukupnom iznosu od 17.981.388,92 kn, što je 33,93 % u odnosu na plan, a Rashodi u iznosu od 10.413.889,98 kn, što je 21,86 % u odnosu na plan. – Jako sam zadovoljna s izvršenjem, skoro 18 milijuna kuna, znači da nam rastu prihodi zbog uspješnog povlačenja sredstava, lani je bio 21 do kraja, a sada već na pola godine 18 milijuna kuna – rekla je gradonačelnica.

Pod točkom razno bilo je govora o asfaltiranju cesta, rasvjeti, a vijećnike je zanimalo i može li se stati na kraj parkiranju kod ljekarne u Zlataru, gdje neodgovorni građani parkiranju na nepropisno i sudionike u prometu dovode u opasnost. Gradonačelnica je odgovorila da je o tome obaviještena policija, da svakog tjedna dolaze rješavati takve situacije i pišu kazne, no onda se opet nastavlja isto, jer policija ne može stalno dežurati na takvim mjestima.

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook