Prethodni članak
Sljedeći članak

Proračun Grada Zlatara za iduću godinu ‘teži’ 11,8 milijuna eura


Gradsko vijeće grada Zlatara na jučerašnjoj je sjednici jednoglasno usvojilo proračun za 2024. godinu, ‘težak’ 11,8 milijuna eura.

Neki od većih projekata koji se planiraju u idućoj godini, a sufinancirat će se EU ili nacionalnih izvora, su završetak tržnice, širenje kapaciteta dječjeg vrtića, uređenje Galerije izvorne umjetnosti, dovršetak i otvorenje Sokolane, uređenje krovišta zgrade Gradske uprave i dovršetak parkirališta kod te zgrade, rekla je gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan – Pentek. – Tu je i izgradnja dvije šumske ceste, zatim ceste Donja Batina - Vižanovec, kao i početak uređenja Trga slobode, jer smo konačno postali vlasnici prostora oko crkve – rekla je gradonačelnica te najavila i asfaltiranje Varaždinske i nogostup u ulici iza Končara.

Najavljena je rekonstrukcija Martinečke ulice, odnosno nogostup i asfaltiranje, a planu je, s Hrvatskim vodama, i sedam klizišta. Prvo koje je na redu za sanaciju, jer je najhitnije, je ono u Šipronskoj ulici. Gradonačelnica je najavila da će se urediti i mostovi u Ulici Vladimira Nazora te u Juranščini kod Balića, a u planu je i kupnja zemljišta na prostoru iza autobusnog kolodvora, kako bi se uredio taj dio centra Zlatara, koji sada nagrđuj prostor. Što se Sokolane tiče, planira se dovršertak uređenja do kraja ožujka, pa bi se obilježavanje Dana grada održalo konačno u Sokolskom domu.

Na sjednici je donesena i Odluka o izmjena i dopuni Odluke o porezima grada Zlatara. Kako je pojasnla gradonačelnica, iako je ukinut priprez, Grad neće mijenjati poreze, sve ostaje isto za građane. – Neki gradovi su dizali porez, mi ćemo pokušati ovako, pa ćemo vidjeti – rekla je gradonačelnica. No, vraća se porez na potrošnju. Naime, Gradsko vijeće Grada Zlatara ukinulo je porez na potrošnju kako bi se rasteretili ugostiteljski poduzetnici te da im se uz druge mjere Grada Zlatara dodatno pomogne u vrijeme otežanog poslovanja prouzročenog pandemijom COVID 19. U obračunskim razdobljima na ime poreza na potrošnju, a prije ukidanja istog, Grad Zlatar je ostvarivao prihode od cca 100.000,00 kuna.

-Budući je pandemija COVID 19 okončana te ugostitelji rade u uvjetima redovnog i normalnog poslovanja, a imajući u vidu izmjene oporezivanja poreza na dohodak, odnosno ukidanje prireza te kako Grad Zlatar zbog umanjenih prihoda ne bi dodatno opterećivao svoje građane u cilju zadržavanja iste neto plaće, predlaže se da se ponovno uvede porez na potrošnju. Sredstvima ostvarenim od poreza na potrošnju planira se dalje nastaviti ulaganja u održavanje i poboljšavanje komunalne infrastrukture te provođenje raznih projekata u svrhu razvoja Grada Zlatara – pojašnjeno je.

Na sjednici je donesena i Odluka o imenovanju Savjeta Galerije izvorne umjetnsoti Zlatar, a čine ga Ljiljana Cvetko, Darko Varga i Patricija Šarkanj.

Vijećnike je zanimalo i kako napreduje gradnja novog doma za obitelj Bolšec. Kako je izvijestila gradonačelnica, radovi su u samom završetku, uključilo je jako mnogo obrtnika i obitelj Bolšec u novu bi užu mogla useliti za otprilike mjesec dana.

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook