Prethodni članak
Sljedeći članak

Predstavljena knjiga „Iznevjereni ideali - od Lenjina do Golog otoka“

U organizaciji Grada Zlatara sinoć, 24. ožujka, u Domu kulture u Mariji Bistrici


U organizaciji Grada Zlatara sinoć, 24. ožujka, u Domu kulture u Mariji Bistrici predstavljena je knjiga „Iznevjereni ideali – od Lenjina do Golog otoka“ nakladnika Dominović. Kako Zlatar, zbog adaptacije Sokolane, nema odgovarajući prostor za takvo događanje, promocija knjige, u dogovoru sa marijabistričkim načelnikom, Josipom Miličkom, organizirana je u Mariji Bistrici.

Promovirana knjiga mozaik je života Ladislava Žerjavića iz Žerjavićeva sela blizu naselja Vukanci, koji je preminuo u Zagrebu 1960. godine. Siromašni Zagorec bio je austrougarski vojnik u Prvom svjetskom ratu, zarobljen u Rusiji. Zatim jedan od istaknutih organizatora radničkog pokreta u Hrvatskoj između dva svjetska rata. Po smrti Lenjina izvjesio je zastavu na tvornici „Dom“ na zagrebačkom Črnomercu. Hapšenje je izbjegao bijegom u Beč gdje mu je Kominterna promijenila ime u Kerim Selimovič Agabekov i izdala rusku putovnicu. Do završetka Drugog svjetskog rata djelovao je u Sovjetskom Savezu, a po oslobođenju u Beogradu. Godine 1951. bio je uhapšen i zatočen do 1954. na Golom otoku (bez suđenja), pod sumnjom da je ruski špijun. Umro je 1960. Njegov sin Youri 1958. emigrirao je u Švicarsku, gdje se afirmirao kao dizajner rasvjete monumentalnih objekata (Lovure, Vatikan, portal zagrebačke katedrale…). Temeljem pronađenih memoarskih zapisa njegova oca Ladislava, mladi povjesničar Tomislav Branđolica pripremio je knjigu predstavljenu u Mariji Bistrici. Osim njega, govorili su redatelj Željko Rogošić, autor dokumentarca „Čovjek s tri domovine“ iz 2010. godine, čiji je dio prikazan na promociji. Govorio je i sam Agabekov, koji će obnoviti očevo imanje u Žerjavićevu selu, a moderator je bio zlatarski novinar Željko Slunjski.


Skup je pozdravila zlatarska gradonačelnica Jasenka Auguštan Pentek, naglasivši: - Zadovoljstvo je večeras biti ovdje kao i pridružiti se organizaciji ovakvog vrijednog kulturnog događaja. Grad Zlatar je sredina koja cijeni kulturu,a očuvanje i izgradnja kulturnog identiteta duboko su ukorijenjeni u svim gradskim politikama, razvojnim planovima, programima rada gradskih kulturnih ustanova i brojnih civilnih udruga. Jasenka Auguštan Pentek.Agabekova i njegovu obitelj u petak je primio rektor svetišta, vlč. Domagoj Matošević, koji je obitelj podsjetio i na zasluge njegova prastrica, marijobistričkog opata dr. Jurja Žerjavića, koji je za svojega svećeništva obnovio svetište i samu crkvu, pod nadzorom glasovitoga Hermana Bollea.

 

 

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook