Prethodni članak
Sljedeći članak

Miss i mister županijske izložbe su krava Boca i konj Fadil


U Zlataru je održana 20. izložba stoke i 22. izložba konja Krapinsko-zagorske županije, čiji su šampioni krava Boca uzgajivača Božidara Domitrana iz Zlatara te konj Fadil Josipa Vučilovskog iz Petrovskog.

U sklopu izložbe održan je mimohod konjskih zaprega i jahača od Parka hrvatske mladeži do sajmišta, kao predvođenje izložbenih grla, Bambino kup te proglašenje šampiona i podjela nagrada. Izložbu su organizirale stočarske i konjogojske udruge koje djeluju u KZŽ, Turistička zajednica KZŽ, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i po prvi puta ove godine Središnji savez uzgajivača konja hrvatski posavac te Grad Zlatar i Krapinsko-zagorska županija. U natjecateljskom dijelu izložbi i prikazu sudjelovalo je 60 izlagača.


-Konjogojstvom se bavim već niz godina, time se bavio moj djed, pokojni otac, i sada sam ja to naslijedio. Mislim da će i moj sin to nastaviti, a imam i unuka koji voli životinje. Naporno je, nema subote, nedjelje, petka ni svetka, mora se stalno raditi – rekao nam je Vučilovski. Šampion Fadil star je 5 godina.

- Jako dobar, miran, poslušan konj, takvoga do sada još nisam imao u štali. Ima rodovnicu, papire, spreman je za rasplod. Hranim sada 5 komada, i to s ljubavlju, nije to nikakav biznis, nego ljubav – rekao je Vučilovski.

A pobjedničku titulu za goveda ove su godine odnijeli domaćini. Nositelj gospodarstva Božidar Domitran je na bolovanju, pa je s njhovim grlima na izložbi sudjelovao njegov sin Josip.

– Uzgajamo 60 krava. Teško je, ove godine još ćemo izdržati, a onda ćemo vidjeti. Ako nas bude država podržala, opstali bumo, ako ne, morat ćemo rasprodati – rekao je Josip.Krava Boca stara je 6 godina, a laktacija je 9500 l mlijeka godišnje. – Uzgajamo i konje, već dugo, iz ljubavi. Krave su posao, konji su ljubav – rekao je Domitran.

Zamjenica župana Jasna Petek, koja je otvorila izložbu, istaknula je da je ona prilika da uzgajivači i uzgajivači s područja KZŽ pokažu svoje uspjehe u proteklom razdoblju u uzgajanju svojih grla. - Velika zahvala udrugama s područja KUŽ koje zaista promoviraju stočarstvo, uzgoj stoke, konja i goveda i zapravo promoviraju Krapinsko – zagorsku županiju. KZŽ dugi niz godina kroz svoje poljoprivredne mjere nastoji poticati poljoprivrednu i stočarsku proizvodnju, a kao organizator sajma koji se tradicionalno održava u Pregradi i Zlataru zapravo na taj način daje veliku podršku stočarskoj proizvodnji. Zahvala udrugama koje su veliki promotori stočarstva u RH i šire, zahvala svim uzgajivačima i uzgajivačicama, a posebne čestitke šampionima. Domaćini su ove godine odnijeli šampionsku titulu za goveda. Čestitke nagrađenima, i svima koji su svojim dolaskom potvrdili da se baviti stočarstvom nije jednostavno, ali je prosperitetno u KZŽ – rekla je Petek.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Tušek čestirao je nagrađenima i najavio da će ministarstvo i dalje pratiti sektor konjogojstva i govedarstva. - Prošle godine omogućili smo modernizaciju govedarskih farmi putem natječaja, veliki dio prijava je došao iz ove županije, tako da očekujemo izgradnju novih farmi i proširenje proizvodnje mlijeka te najavljujemo program razvoja mljekrastva koji će biti usvojen na Vladi. Što se konjogojstva tiče, više od 40 milijuna eura u proteklom razdoblju dali smo potpora konjogojcima kroz rad njihovog saveza te direktnih potpora – rekao je Tušek. Dodao je da je konjogojstvo grana poljoprivrede koja u Hrvatskoj raste. – Imamo više od 7.000 držatelja konja i preko 30.000 grla – napomenuo je Tušek.

Gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek izrazila je zadovoljtsvo što se sajam stoke održaa opet, nakon tri godine pauze zbog korone. - Krenuli smo sa Zlatarom. Sajam stoke je jako važan zbog naših mladih poljoprivrednika koji se bave stočarstvom i govedarstvom, a ovo je prilika gdje oni mogu pokazati svoja grla, i gdje se natječju, a natjecanje je dobar način razvoja gdje se vidi konkurencija i poticaj za napredak uzgoja stoke i konja – rekla je gradonačelnica.

 

 

 

 

 

CIJELU FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE

 

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook