Prethodni članak
Sljedeći članak

JEDINI PRISTUP VRHU: Šumska cesta na Ivanščici dobro napreduje


Na području grada Zlatara trenutno je u tijeku nekoliko većih i značajnijih projekata koji mnogo znače za Zlatar, ali i okolne jedinice lokalne samouprave. Jedan od nih je projekt uređenja ceste prema vrhu Ivančice.

– Ta je cesta značajna za cijelu Krapinsko – zagorsku županiju, jer je jedini pristup samom vrhu Ivanščice. Spaja se na ivanečku cestu koja vodi do vrha. Mnogi ljubitelji prirode se boje da će se time narušiti priroda, no to je šumski makadamski put, neće biti asfaltiran, i nije cilj poticati građane da se taj put koristi učestalo. Dapače, kako bi potaknuo planinarenje, Grad Zlatar zato je s ostalim općinama koje su dio Turističke zajednice Zlatni istok Zagorja radio na izradi aplikacija za staze Ivančice, kako bi svi koji nisu iskusni planinari i možda ne poznaju znakovlje koje koriste planinari, preko aplikacija mogli vidjeti koje staze postoje, koliko su zahtjevne te sve više koristiti puteve na vrh planine. No, cesta je potrebna zbog vojnog objekta koji je jedino područje Ivanščice, za koju vjerujemo da će biti proglašena parkom prirode, na kojem je moguće izgraditi smještajne kapacitete da se ne narušava okoliš cijele šume. Također, cesta će omogućiti pristup vatrogascima i HGSS – u te nekim drugim službama, ako to ne daj Bože zatreba, prema vrhu Ivančice. Prema europskim standardima nagib ceste je samo do 8 posto, zato u jednom dijelu ide nova trasa, kako bi bila lakša za održavanje, sigurnija i kako se ne bi odronila ili uništila u vremenskim nepogodama – pojašnjava gradonačelnica Auguštan – Pentek.

Dodaje da građani mnogo pitaju i za rutu ceste. - Cesta ide iz naselja Martinščina, preko loborskih naselja. Grad je izradio projekt bez obzira što dio ceste prolazi preko susjedne općine i sigurno će biti na korist i za stanovnike ooćine Lobor, jer će se i njima urediti putevi. Ne poznajemo granice, bitna nam je korist i doprinos svim mještanima, bez obzira iz koje su općine, a Općina Lobor je na sjednici svojeg Vijeća dala suglasnost da se slažu s našim projektom, nismo ih tražili nikakva dodatna ulaganja niti sredstva – kaže gradonačelnica.

U pripremi je dokumentacija za uređenje još jedne šumske prometnice, Juranščina – Belecgrad, za što je Grad također prošao na natječaju. – Šumska cesta vodi će do planinarskog doma, a trenutno je u lošem stanju, tako da bismo je poboljšali i uredili tim projektom vrijednim 188 tisuća eura.

 

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook