Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad Zlatar među top 10 gradova po najvećim izdvajanjima u poljoprivredi

Najviše su povećali sredstva za potpore


Analiza podataka Ministarstva financija o izvršenju proračuna gradova u 2020. pokazuje da je najviše proračunskih sredstava za poljoprivredu izdvojio Kutjevo i to kao apsolutni pobjednik u oba središnja segmenta izračuna, po udjelu izdvajanja iz Proračuna, ali i po stanovniku, ‘per capita’. Kutjevo prednjači i po porastu novčanih potpora poljoprivrednicima u 2020. u odnosu na 2017., a u jednoj rubrici analize, u izračunu trenda izdvajanja u 2020. godini prema 2019., na vrhu mu se pridružio Zlatar, piše Gradonačelnik.hr.

Grad Zlatar jedini je na tronu pregleda subvencija poljoprivredi u 2020. parirao Kutjevu, pa je uzeo titulu središta s najvećim porastom izdvajanja za tu svrhu u spomenutoj godini u odnosu na 2019., jedini preko 1.000 posto, odnosno impresivnih 8.779.23 posto rasta proračunskih izdvajanja. U Top 10 je prema izdvajanju ‘per capita’ (10. -41.12 kuna) i povećanju izdvajanja u odnosu na 2017. (4.- 2173.69 posto), u Top 15 prema udjelu (0.70 posto) izdvajanja iz Proračuna 2020.

Poljoprivredna djelatnost na području Grada Zlatara uvjetovana je tradicijom življenja na malim posjedima i razmještajem stanovnika, konfiguracijom terena i kvalitetom tla. Bavljenje poljoprivrednom djelatnošću ograničeno je slabim prirodnim uvjetima, brdovitim terenom te usitnjenošću posjeda i njihovom rascjepkanošću. Prema podacima iz ARKOD sustava, vidljiva je velika rascjepkanost poljoprivrednog zemljišta gdje je na dan 31.12.2018. bilo evidentirano 4.077 parcela koje su koristila 397 registrirana poljoprivredna gospodarstva. Ukupna površina svih parcela iznosi 1.245 ha, odnosno prosječna veličina parcele iznosi 0,29 ha. Takva rascjepkanost posljedica je neriješenih imovinsko-pravnih odnosa i rasparceliranosti površina, piše Gradonačelnik.hr.

Izneseni podaci odnose se samo na površine koje su u ARKOD sustav prijavila poljoprivredna gospodarstva registrirana u Upisniku poljoprivrednih gospodarstva. S obzirom na to da dio poljoprivrednih površina nije prijavljen u sustav, stvarne poljoprivredne površine su zasigurno veće, tj. uz površine neregistriranih poljoprivrednika, ovoj brojci trebaju se pridodati i značajne površine koje registrirana gospodarstva nisu mogla upisati u sustav radi neriješenih imovinskopravnih odnosa.

Iz tih razloga Grad je poljoprivredu prepoznao kao vitalnu granu za boljitak svojeg stanovništva. Upravo radi toga dugo se razmišljalo o izradi Strategije razvoja poljoprivrede, a navedeno je realizirano u 2019. godini. U izradu Strategije uloženo je 148.750 kn, a ona je na Gradskom vijeću donesena krajem 2019. U strategiji je napravljena detaljna analiza, utvrđene grane poljoprivrede koje će se poticati te predviđene mjere Grada Zlatara. Kako bi se u dotad nepoznatim i neizvjesnim okolnostima pandemije pomoglo OPG-ovcima, Grad Zlatar je dao izraditi web aplikaciju Okusi zlatarskog kraja. Svrha aplikacije je spojiti domaće OPG-ove i druge proizvođače s područja Grada s domaćim kupcima kako bi se potaknula proizvodnja i prodaja domaće hrane i drugih proizvoda. Za izradu aplikacije utrošeno je 20.000 kuna.

U toku prošle godine gradonačelnica Jasenka Auguštan-Pentek i ekipa pripremili su projekt uređenja tržnice i prijavili na natječaj Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Cilj projekta je osigurati adekvatan prostor za prodaju lokalno proizvedenih poljoprivrednih i drugih proizvoda te robe široke potrošnje potrebne lokalnom stanovništvu. Ukupna vrijednost projekta je 9.307.137,54 kuna s PDV-om, početkom prosinca uređenje zlatarske tržnice uvršteno je na inicijalnu listu odobrenih projekata tako da je Grad na pragu još jedne velike investicije vitalnog interesa za građane, koja će istovremeno uljepšati i modernizirati postojeći gradski prostor. Konačna odluka još se čeka, piše Gradonačelnik.hr.

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook