Prethodni članak
Sljedeći članak

'Gljivarenje v zlatarskom kraju': Usprkos suši, ugodno iznenađeni količinom sakupljenih gljiva

Zagorska gljivarska društva jako dobro i kvalitetno odrađuju svoj posao, kaže prof. Bartolić


Gljivarsko društvo Medenka iz Zlatara organizalo je 7. međunarodno „Gljivarenje v zlatarskom kraju”, kod Lovačkog društva Zajček u Martinščini. Okupilo se oko 150 gljivara iz raznih dijelova Hrvatske te njihovi prijatelji iz Slovenije. Gljivari su sakupljali gljive u šumama Ivanščice, a potom je slijedilo postavljanje izložbe i determinacija gljiva.

- Godina baš nije za gljive, no imamo oko stotinjak gljiva za determinacijski stol i edukaciju. Za ručak smo pripremili gljivarski kotlić s gljivama za sve sudionike gljivarijade – rekao je predsjednik GD Medenka Avelin Fijačko. Natjecanje u prepoznavanju gljiva znači da natjecatelj ima 10 minuta za prepoznavanje 25 vrsta gljiva. Tko prepozna najviše u najkraćem roku, taj je pobjednik. Najbolji poznavatelji gljiva nagrađuju se skulpturama gljiva te knjigama prof. Bartolića i Kozarića iz Hrvatskog mikološko - gljivarskog saveza.

Prof. Branko Bartolić, predsjednik i determinator HMGS – a, istaknuo je važnost ovakvih manifestacija, jer se na njima okuplja velik broj ljudi, ne samo gljivara, koji na gljivarijada mogu mnogo naučiti. Prod. Bartolić ugodno se iznenadio i brojem sakupljenih gljiva, s obzirom na sušu.

Također, pohvalio je zagorska gljivarska društva. - Jako dobro i kvalitetno odrađuju svoj posao od samih svojih početaka, unaprijedili su svoj rad i ti su koje treba pratiti u zaštiti prirode i staništa gljiva. Mladi na žalost nisu toliko zainteresirani za ovakav vid druženja i djelovanja društava. Imamo i mladih članova u Savezu, no mali broj – rekao je Bartolić. Vezano uz knjigu o otrovnim gljivama koje je koautor i Zvonimir Kozarić, Bartolić je naveo da nije namijenjena samo gljivarima, već i znanstvenicima, liječnicima i ljudima koji se više bave tom problematikom.  

 

 

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook