Prethodni članak
Sljedeći članak

'Dugoročno ćemo osigurati dovoljno mjesta u vrtićima u Zlataru za svu našu djecu'

Gradit će se područni vrtić, urediti Pastoralni centar u tu namjenu i dograditi vrtić u Zlataru


Gradu Zlataru su važni najmlađi, uvijek ističe gradonačelnica Jasenka Auguštan – Pentek, a zato i provodi projekt Rastimo zajedno – djeca i grad kroz koji se organiziraju brojne aktivnosti za najmlađe. Međutim, za njihove roditelje sigurno je problem upis u dječje vrtiće, s obzirom da postoje liste čekanja, jer nema dovoljno kapaciteta u dječjim vrtićima.

- Grad se zadnje dvije godine posvetio rješavanju tog problema, ali do iduće školske godine sigurno će još biti problem upisa u vrtiće. No, radimo na rješavanju problema i dobili smo nova sredstva za područni vrtić koji smo prijavili prošle godine, i to 1,2 milijuna eura, čime smo ušli među 10 najvećih dobivenih iznosa u Hrvatskoj. Krenuli smo u izradu projektne dokumentacije i po dobivanju građevinske dozvole krećemo u izgradnju – najavila je gradonačelnica dobre vijesti.

'Hvala roditeljima na strpljenju'
Kao što smo već pisali, Grad će srušiti staru zgradu vrtića u Zlataru i objekt dograditi na kat. – Tako ćemo dobiti još dodatni dobili prostor za još dvije odgojne skupine te za 116 djece u budućem područnom vrtiću. Konačeno je stigla i građevinska dozvola za prostor u Pastroralnom centru u Zlataru gdje bi uredili dvije grupe za privremeni period tijekom kojeg tamo biti smješteni mališani dok spomenuti radovi ne završe. Molim roditelje za još malo strpljenja i na njemu im zahvaljujem, jer u pedagoškoj godini 2024./2025., da bi ovo sve izgradili, još nećemo moći vršiti veće upise, no zato u budućnosti roditelji u Zlataru više neće imati problema s upisom svoje djece u vrtiće na području grada Zlatara – najavila je gradonačelnica.

Također, uz samo uređenje Pastoralnog centra u prostor vrtića, još dodatno je Grad dobio oko 25.000 eura za uređenje dječjeg igrališta kod Pastoralnog centra. Taj pak prostor, saznajemo, gradnjom područnog i dogradnjom matičnog vrtića, neće biti 'ukinut'. – Bit će to opcija i za dalje, ako će biti potrebno, a prostor će se sigurno koristiti za djecu i time osiguravamo dugoročno u budućnosti da uvijek imamo mjesta i da neće biti problema s upisom u vrtić u Zlataru – ističe gradonačelnica. Napominje da Grad Zlatar je sufinancira sve vrtiće van grada Zlatar i čuvaone u istom omjeru kao i u Zlataru.


Područni vrtić
Podsjetimo, područni će vrtić biti sagrađen u Sajmišnoj ulici. – Imali smo viziju, i kod uređenja parka u Zlataru, da sve ne bude u strogom središtu grada, čime se povećava vrijednost prostora i van središta. Zadnje dvije do tri godine je velika potražnja za građevinskim parcelama u samom centru Zlatara, i to nam je drago, a ovime dajemo dodatnom vrijednost i malo širem području – kaže gradonačelnica te pojašnjava zašto područni vrtić neće biti sagrađen u nekom drugom zlatarskom naselju.

- Drugo naselje po redu po veličini je Belec, međutim, trebali smo vrtić kojim bi popunili kapacitete i imali pravo za 116 djece, a OŠ Belec ima samo oko120 djece, što znači da predškolske dobi nema toliko da bi bio trenutno ispativ. No, neka izdvojena jedinica vrtića tamo u budućnosti je opcija, iako je i to malo problematično, obzirom da samo jedna jedinica ne može biti zbog različite dobi djece, dakle do 6. godine, pa je samim time i različit pristup odgajatelja različitoj dobi, jer odgajatelji ne samo da čuvaju, već i pripremaju stariju dob djece za školu. No, vidjet ćemo – kaže gradonačelnica.

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook