Prethodni članak
Sljedeći članak

ATRAKTIVNA IZLOŽBA U ZLATARSKOJ GALERIJI: Žene, umjetnice, prijateljice


Galerija izvorne umjetnosti Zlatar nastavlja s izložbenom aktivnošću. Tako će u petak, 11. studenoga, s početkom u 18 sati, biti otvorena izložba likovnih djela akademski obrazovanih umjetnica Petre Ladović iz Samobora, Sanje Tarandek iz Vrbovca i Ana-Marije Smoljanec iz Ferežana kraj Križevaca. 

Ovom izložbom u zlatarskoj Galeriji izvorne umjetnosti  obilježavaju desetljeće od završetka studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je i započela njihova umjetnička i prijateljska priča. Tijekom studiranja intenzivno su se družile,  a na posljednjoj godini   i umjetnički surađivale. Zajednički rad, diptih velikoga formata koji su istodobno kombiniranim tehnikama slikale na lesonitu (MDF –medijapan) postavile su  kao završnu izložbu u prostorima klase i izložile ga  na 49. Porečkom Annalu 2009. godine,  najstarijoj  hrvatskoj  skupnoj  likovnoj  izložbi suvremene umjetnosti koja se neprekidno održava od 1961. godine i  prikazuje stanje suvremene likovne umjetnost na domaćoj i međunarodnoj sceni.

U individualnom stvaranju razlikovale su se stilovima i tehnikama. Nakon završetka Akademije svaka od njih krenula je  u snalaženje, tapkanje, istraživanje i u konačnici pedagoški rad u osnovnim školama. Premda ne žive u istoj sredini, dijele slične priče, probleme, izazove i  prijateljstvo koje ih povezuje. Svaka na svoj način bavi se pitanjima autoportreta kroz individualni pristup i poetiku: Petra se izražava u glini, izrađujući uporabne i dekorativne predmete sa snažnim testurama u kojima okamenjuje otisak prsta.

Sanja slika svakodnevne trenutke u pojačanom emotivnom tonu s mogućnošću razrješenja u budućnosti, a Ana -Marija u mediju akvarela ostvaruje snažne i ispovjedne prikaze raznih psiholoških i emotivnih stanja. Zlatarska izložba hommage je njihovu prijateljstvu i umjetničkome djelovanju.  

Još članaka iz "Zlatar"

Facebook